Pezsgő sabayon

Olasz eredetű (zabaglione) desszert, autentikus formájában olasz éttermekben lehet vele találkozni, ahol rendeléskor kezdik el készíteni –eredetileg Marsala borból-, lehet is hallani a habverő hangját. Az egyik legelegánsabb desszert, eleve az állaga miatt: habos, légies. Ízében megőrzi az adott, aktuálisan használt alkohol ízét és karakterét, óriási sikerrel készítettem pl. egy varsói könyvbemutatómon tokaji szamorodniból.

Maga a készítési folyamat is lenyűgöző: mindössze három hozzávalóból, kb. 8 perc alatt születik meg, ráadásul az ember le sem tudja venni a szemét arról, ahogy a kikevert tojásból rövid idő alatt háromszoros mennyiségű pezsgőhab keletkezik. Az eredeti változat kézi habverővel készül, de az elég időigényes és elég hamar bele lehet fáradni, ezért kifejlesztettem az alábbi, kényelmes, kicsit csalós módszert, amikor is végig elektromos kézi keverőt használok.

Nyáron szezonális gyümölcsökre: eperre, málnára, sült sárgabarackra, posírozott őszibarackra kanalazom, télen aranygaluskával világbajnok.

Pezsgő sabayon
Hozzávalók (4-6 adag)

4 tojás sárgája
6 dkg cukor, vagy nyírfacukor
2 dl pezsgő (pl. Törley Chardonnay Brut)

Egy üstben, vagy üvegtálban elektromos keverővel fehéredésig keverjük a tojás sárgákat a cukorral. Hozzáadjuk a pezsgőt, és további néhány perc alatt habosra keverjük. Vízgőz fölé tesszük a tálat, vigyázzunk, hogy az aljához ne érjen a víz. Itt folyamatosan keverjük, felverjük vagy az elektromos kézi keverővel, vagy habverővel (előbbivel kényelmesebb, utóbbival levegősebb). Addig gőzöljük, amíg a volumene háromszorosára nő, és habos, légies állaga lesz. Szezonális gyümölcsökkel, vagy sütemények (pl. piskóta, aranygaluska mellé) kínáljuk.

(Visited 4 662 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük