Bienvenue chez Chouchou – új francia cukrászda nyílt az Újlipótvárosban

A kevesebb néha több – ebben a szellemiségben készíti szenzációs bonbonjait és süteményeit Szász Kinga cukrász, aki egykori közgazdászként az Újlipótváros szívében találta meg apró üzlethelyiségét és műhelyét, amely Chouchou nevű cukrászdájának ad otthont. A hasonló sztorikkal ellentétben, ő sosem álmodott cukrászdáról, az élet egyszerűen így forogta ki magát.

A pici pultban a hazai kínálatban ritkaságszámba menő Paris Brest (pralinékrémes képviselőfánkféle), Tarte Tropézienne (narancsvirágvizes, tejszínes krémmel töltött briós, a Cote d’Azure ikonikus süteménye), elegáns csokoládémousse-os, maracujás desszert, fügés csokoládétart, citromtart és egyéb francia klasszikusok, hamarosan a névrokon choux, a Párizsban óriási népszerűségnek örvendő mini képviselőfánk is előkerülhet. Meglepően kitűnő macaronok, na meg Szász Kinga legnagyobb erőssége: a különböző ízű csokoládébonbonok.

– A francia vonalat követjük, de ezen belül szabadságot adunk magunknak, azt készítjük, amit szeretünk. Néha hagyományosan, néha egy kis csavarral – avat be a Chouchou filozófiájába. Állítja: nem kell mindig mindent beletenni, inkább legyen harmonikus a desszert, legyen kevesebb elem benne, az viszont üssön.

Szász Kinga közbeszerzési szakértőként dolgozott, közben, hogy a hétköznapi munkából kikapcsoljon, 2009. körül elkezdett a csokoládéval foglalkozni. A csokoládé világa beszippantotta, teljesen autodidakta módon, szakkönyvekből, internetről tanulta meg, hogy hogyan kell vele bánni, a mai napig ez a fő szerelem, és ez érződik is a desszerteken. – “Leginkább az tetszett benne, hogy minden más megszűnt, amikor csokoládéval foglalkoztam, az igazi flow élményt adott” – lelkesedik. – A csokoládénak lelke van, csak akkor működik, ha teljes mértékben odafigyelek rá.

A kezdetek óta sok idő eltelt, mire Kinga számára egyértelművé vált, hogy ezzel kell foglalkoznia. A pályaváltás sem hirtelen és misztikus volt, sokkal inkább egyszerűen úgy alakult minden, hogy egyszer csak ott találta magát, hogy eldöntötte: üzletet nyit. A rengeteg pozitív visszajelzés is erősítette ebbéli elhatározását. A műhely alapításában óriási segítséggel voltak a szülei, és az egész úton rengetegen támogatták. A Hegedűs Gyula utcai helyiségre (Radnóti u. sarkon, a 15-ös busz megállójában) hosszas keresés után 2015. áprilisában talált rá. A sors fricskája, hogy akkor még egyáltalán nem létezett a pontosan vele szemben, az utca túloldalán azóta nyílt, másik újhullámos cukrászda, az ÉdességLabor. – Ez egy szerencsétlen véletlen, de nem esünk pánikba. Nagyon kulturált kölcsönös kapcsolatfelvétel történt, sőt egyszer a lányok segítettek ki, amikor az egyik beszállítónak hirtelen kellett egy nagyobb összegű készpénzt kifizetnem -mondja mosolyogva.

Azt tanácsolja, ha valaki cukrászda nyitásáról álmodozik, gondolja át először az egész életét, és hogy mennyit tud/hajlandó belőle feláldozni. – Heti hét nap, napi akár 16 óra munka, azonnal kell tudni mindenre reagálni, rugalmasnak és végtelenül elhivatottnak kell lenni, tudni kell bírni és viselni a mélypontokat, mind fizikailag mind mentálisan.

Kinga több alkalommal indult a Cukormentes Torta versenyen, ebből két alkalommal rögtön meg is nyerte (2014-ben a a háziversenyt, 2016-ban pedig a Tortavárral együttműködésben a hivatásosok megmérettetését). Így került a műhelybe a dobogóért kapott két profi konyhai robotgép. A vállalkozás beindításához több mint egy év kellett, ami az anyagiakat illeti, Kinga szerint 5-10 millió Ft közötti összeg szükséges az induláshoz. Sokak által vágyott, vonzó, divatos, de kemény világ, amely sok fizikai leterheltséggel, viszont igen kevés pihenéssel jár.

Az első visszajelzések nagyon jók, a környékbeliek kedvesen és kíváncsian fogadták a Chouchou-t, de már érkeznek a “desztinációs” vendégek is, akik kimondottan Kinga desszertjeiért, vagy bonbonjaiért jönnek (pl. az Espresso Embassy-ből, ahová beszállít, és ahol saját rajongótábora van). Azt hiszem, nem kell sokat várni, hogy az újlipótvárosi Chouchou rajongók adják egymásnak a kilincset a bonbonokért és a francia süteményekért.

Chouchou
Hegedűs Gyula utca 23.
Zárva: Vasárnap, hétfő
Többi napon: 12-19h, szombaton 11-17h

(Visited 6 132 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

2 hozzászólás

  1. A heti hét nap és napi 16 óra nagyon igaz. Különösen szép szakma ez de a külső nézelődő csak irigykedve a szépségét làtja, mi akik benne vagyunk az őrűlt sok sok munkàt is. Tovàbbi sok sikert és nagyon sok munkàt, mert az a jó ha azért panaszkodunk mert sok a munka😉 ami azért nem is panaszkodàs 😉!

  2. Kedves Zsófi,
    Érdeklődni szeretnék, hogy a karácsonyi nők lapja újságban, számát nem tudom volt Öntől egy mézeskalácstorta recept. Kipróbáltam és nagy sikere volt de mielőtt elmenthettem volna a férjem kidobta az újságot. Megoldható- e hogy email-ben elküdené a rceptet? Hózzávalók közt volt birsalmalekvár, rum, mascarpone. Örülnék neki ha még újra megsüthetném. Köszönettel: Nagy Melinda

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük