Az egyik kedvenc levesem, tökéletesen bevethető az ünnepi vacsorához. Finnországban találkoztam különböző formáival, ott egyáltalán nem ünnepi, inkább hétköznapi, ahogy a lazac maga is. Előre el lehet készíteni, összesen 400g lazac kell hozzá, és szenzációsan finom. A zöldségeket évszaktól függően lehet variálni, tavasszal zsenge, új sárgarépával, karalábéval készítem, télen jöhet a burgonya, és/vagy az édesburgonya, vagy sütőtök.
Skandináv, ünnepi lazacleves
Hozzávalók (4 adag)
5 dkg vaj
1 hagyma, finomra aprítva
1 kis édesköménygumó, finomra kockázva
50 dkg burgonya, felkockázva
50 dkg édesburgonya, felkockázva
1,2 liter leszűrt alaplé
6 szem egész szegfűbors
1 babérlevél
0,5 g sáfrány
400 g lazacfilé, felkockázva
2 dl tejszín
1 csokor kapor, finomra aprítva
A vajon üvegesre dinszteljük a hagymát, és a finomra kockázott édesköményt. Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a burgonyát, a sárgarépát, átkeverjük, és beletesszük a babérlevelet és a szegfűborsot. Felöntjük alaplével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a sáfrányt, amit előtte egy evőkanál forró vízzel leöntöttünk, és pár percig állni hagytunk, hogy kioldódjanak az aromái. A levest kb. 20 percig főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek. Ekkor tesszük bele a lazackockákat és a tejszínt, ezzel kb. 5 percig főzzük, a lazac így szaftos, omlós marad. A kaprot a végén adjuk hozzá.
Isteni leves! 😍 Már többször elkészítettem. Az ízek tökéletes harminiája! Az egyik legjobb választás, ha nem a hagyományokat követjük karácsonykor, vagy csak kipróbálnánk valami újat! ☺️ Persze más alkalmakkor is ajánlom, akár egy rohanós hétköznap zárásaként! 😍❤️👍
Csodálatos a blog, Zsófi! Csak így tovább 😉!
hello,
szerinted helyettesíthető a kapor a levesben más fűszerrel? akinek csinálnám, gyűlöli a kaprot (tudom, tudom, milyen ember már?! :), viszont szerintem imádná ezt a levest.
petra
Nálunk évek óta ez a karácsonyi leves. Finn halleves néven ismerem, az én receptemben nincs sáfrány és édesburgonya.
Tavaly elkészítettem, isteni lett! Nem is kérdés, hogy iden is ez lesz! 😊
Egyszerű készítés, fantasztikus ízvilág
A receptben nincs sárgarépa, a leírásban van. Mi a helyzet vele?
Fantasztikus ízvilág, imádjuk és köszönjük!