Kovászos uborkás újburgonyafőzelék kolbászmorzsával

Amikor külföldön tartok magyar főzőbemutatót, mindig igyekszem olyan ételt kigondolni, amivel a magyar konyhát valamelyest az adott ország gasztronómiai kontextusába tudom helyezni. Egy 30-60 perces főzés alatt két célom szokott lenni: egyrészt, hogy felkeltsem az érdeklődést a magyar konyha iránt, és sok hívószóval kedvet csináljak ahhoz, hogy eljöjjenek megtapasztalni, hogy mennyi minden történt a gasztronómiánkban az elmúlt években. Másrészt, hogy ízelítőt adjak – szóban és ténylegesen –abból, hogy milyen gazdag a magyar konyha a pörköltön, a gulyáson és a pirospaprikás ételeken túl.

Számos országban főztem már, de Lengyelország volt az első, ahol főzelékkel mertem előállni. A Varsói Nemzetközi Könyvfesztiválon tartott főzésemnek volt a főétele ez a burgonyafőzelék. A lengyel gasztronómiával sok közös pontunk van, ráadásul imádják a magyarokat. A burgonya az egyik legfontosabb alapanyag, amiből rengeteg fajtát és nagyon jó minőségűt lehet kapni, ezt megtapasztaltam most is a piacon. A másik nagy kedvenc a kovászos uborka, illetve annak különbőző fajtái –ezt a kettőt ötvöztem ebben a főzelékben. Friss, könnyű, pikáns, nagy sikere volt. A tetején kolbászmorzsa, ami valójában egy kolbászos kruton. Lengyel rozskenyérből és csípős mangalicakolbászból készítettem, kiváló a főzelékkel.
A kolbászos kruton egyébként nagyon sokoldalúan használható, remek krémlevesekre szórva, vagy például salátán (+ egy buggyantott tojás).
Kovászos uborkás újburgonyafőzelék kolbászmorzsával
Hozzávalók (4-6 adag)
60 g vaj
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1,5 kg újburgonya, 1/2cm-es kockákra vágva
800-1000 ml zöldség-, vagy szárnyas alaplé (vagy víz)
só, bors
2 babérlevél
300 ml tejföl
400 g kovászos uborka, 1/2 cm-es kockákra vágva
2 csokor kapor, finomra aprítva
1 teáskanál nádcukor
2 evőkanál jófajta ecet (pl. alma-, vagy fehérbor)
Kolbászmorzsa:
4-5 szelet (kb. 200g) rozskenyér
150g (1 szál) puhább fajta, enyhén csípős kolbász
1.A vajon puhára dinszteljük a finomra aprított fokhagymát.
2.A meghámozott, felkockázott burgonyát átforgatjuk rajta, majd felöntjük az alaplével, annyival, amennyi éppenhogy ellepi. Sózzuk, borsozzuk hozzáadjuk a babérlevelet. Fedő alatt, kb. 15 percig főzzük, amíg a burgonya megpuhul.
3. A megpuhult krumpli egyharmadát kb. 50 ml főzővízzel, botmixerrel simára pürésítjük, majd ezt a pürét visszakeverjük a megfőtt krumplihoz, ezzel sűrítjük azt.
4. Hozzáadjuk a simára kevert tejfölt, a felkockázott kovászos uborkát, és a kaprot, ezzel már nem főzzük.  A végén pici cukorral és eeettel állítjuk be az ízeket. Langyosan, vagy hidegen tálaljuk.
5. A morzsához a rozskenyeret apró kockákra vágjuk, meglocsoljuk oliva-, vagy dióolajjal, majd 200C fokos sütőben 10 perc alatt aranyszínűre pirítjuk. Közben egy nagy serpenyőbe tesszük a lehámozott, apró kockákra vágott kolbászt, és lassan elkezdjük sütni, hogy kisüljön, kiolvadjon a zsírja. Ebbe tesszük a pirított kenyérkockákat, és átforatjuk, hogy magába szívja a fűszeres kolbászzsírt. Tálaláskor a főzelékre szórjuk.

 

 

 

 

 

(Visited 2 592 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük