Urban Tiger: nemzetközi színvonalú ázsiai Budapesten!

Az fotók Samsung Galaxy S7 telefonnal készültek.

Eredetileg azzal a pár mondattal kezdődött volna az ajánlóm, hogy két mondatban gyorsan túlestem volna a hely egyetlen, az én ízlésemtől legalábbis távol álló, negatív aspektusán: a sötét, fekete, fura, nyomasztó enteriőrön. Az ódzkodást valószínűleg kellőképpen felerősítette az a tény, hogy amikor első alkalommal jártunk itt, délben, akkor egy olyan helyen ültem, ahol végig egy fekete falat néztem. Szóval, ezzel szándékoztam kezdeni ezt a bekezdést, aztán viszont elmentünk vacsorázni is, hogy több ételt meg tudjunk kóstolni, erre kiderült, hogy a ez a sötétség az esti zsongásban egész hangulatos, a fények és a zene pedig méginkább lágyítják. Ennyit a térről, ami első ránézésre talán sokakat eltántoríthat, de senki ne hagyja magát, mert a konyha itt a sztár!

 Első ebédünkre elvárások nélkül érkeztünk. A lokáció, a név, az enteriőr alapján arra számítottunk, hogy egy trendi, éppen aktuális divatot meglovagoló, kicsit sznob helyre csöppenünk, ahol az olyan gyakran tapasztalt, mutatós, de ízekben lebutított ázsiai konyhában lesz részünk (alig korianderrel, alig fűszerekkel, tompán, édesen). Minden előítéletünk megdőlt az első falat lazaccurrynél. Ugyanis olyan harmonikus, autentikus és összetett ízeket kaptunk, hogy nem hittünk az ízlelőbimbóinknak. Az első pozitív sokk után, már egyre kerekebb és egyre csillogóbb tekintetekkel, és egyre fokozódó izgalommal kóstoltuk végig az összes apró fogást (ebédidőben, több kis adagból álló, ún. bento box-ból lehet választani, ami mindig változik, akkor éppen lazacpogácsás curry, szójaszószos csülök és Mapo tofu közül). Legnagyobb meglepetésünkre, a házi savanyúságtól a kacsalevesig és a szószokig minden kifogástalan, és az itthon megszokott ázsiai ízektől teljesen eltérő, klasszisokkal igazibb, izgalmasabb és jobb volt. Itt már elkezdtünk gyanakodni, és megkérdeztük, hogy vajon ki főz az Urban Tiger konyháján. Az szinte teljesen egyértelmű volt, hogy olyan valaki, aki külföldön, és külföldi konyhákon fordult meg. A sejtésünk be is igazolódott, a séf ugyanis Berényi András, aki hosszú éveket töltött külföldön, többek között Malajziában és Thaiföldön is. Londonban évekig dolgozott vezetőként Jean-Georges Vongerichten Spice Market-jében, amely ebben a műfajban a világ egyik legjobb éterme, és dél-kelet ázsiai streetfood-ra fókuszál, részben autentikus, részben fúziós formában (utóbbi szó itt ráadásul nem kamu). Ez a háttér mind ízekben, fűszerezésben, mind ízlésben nagyon erősen megjelenik, és ennek nagyon örülünk.
Következő alkalommal vacsorázni mentünk, ezúttal a nagyon helyesen, viszonylag rövid étlap szinte összes fogását végigkóstoltuk. Egytől egyig kiemelkedőek voltak, nekem végig az járt a fejemben, hogy végre megérkezett Budapestre valaki, aki ennyiren nagyszerűen és merészen bánik az ázsiai ízekkel és fűszerekkel. Aminek csípősnek kell lennie, az csípős, ahol koriander szükséges, ott megkapjuk, kiadós adagban (nekem szinte minden kicsit túlsózott volt). A kedvenceink: a marhapofa curry, a szecsuani tésztabatyu, a csirke satay mogyorószósszal, a laksa, a marinált lazac ropogós rizsen, a lótuszos, zöldséges étel – és azt hiszem, ezzel szinte mindent felsoroltam, amit ettünk, olyan, amit nem szerettünk, nemigen volt.
Két fontos elemet szeretnék még megemlíteni: egyrészt a koktél szekciót, ami jelentős része az egész élménynek. Ex-Boutiq’ Bar-os, komoly bartenderek alkotnak, és ha azt mondom, hogy a vacsora elején kaptunk egy shot-os pohárban kóstolót egy gin-grapefruit-levendula-bitter italból, amiből az első korty után azonnal rendeltünk három nagy pohárral, akkor az talán kifejezi, hogy milyen lenyűgözőek a koktélok.
Most szombat estig még mindig ún. “soft opening” üzemmódban vannak nyitva, ami itt azt jelenti, hogy minden –étel és ital – 50%-os áron fut (így természetesen hihetetlenül kedvező is a végösszeg, de az igazság az, hogy a normál üzemmódban ugyanígy jönni fogunk, mert annyira meggyőző volt, és teljes árban is nagyon jó ár-érték arányban. Ez a fajta soft opening mindenesetre nagyszerű, és igazán nemzetközi nívójú, odavagyunk, hogy van ma olyan nyitó étterem Magyarországon, aki ezt bevállalja. Szuper volt látni, hogy este milyen sok fiatal tudott így eljönni, megkóstolni. Remélem, mások is követik majd ezt a jó gyakorlatot.
Összességében, oda és vissza vagyok, az Urban Tiger egy igazán hiánypótló hely Budapest színes éttermi palettáján, Berényi András konyhafőnöktől pedig csak azt reméljük, és kérjük, hogy jó sokáig maradjon itt. Azokat az ízeket főzi, amiket a hét minden napján, és bármely napszakában enni tudnék. Egyben van az egész élmény, a tálalással, fogásokkal, étlappal, hangulattal, italokkal – és végül éppen ezért még az enteriőrrel is megbarátkoztam. Jószívvel ajánlom mindenkinek, aki rajong a dél-kelet ázsiai konyhákért és ízekért. Foglalás ajánlott!
Kecskeméti utca 3.
Zárva: vasárnap, hétfő
Ebéd: 12-15h,
Vacsora: 18h-tól

 

 

 

 

 

Soft opening (50%) most szombat estig

 

(Visited 359 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük