Egy falat sütemény, alkoholban – de kicsoda Sonja Adler?!

 
Sonja Adler és Szász Károly – Pastry and Art –gasztroesztétikai kiállítás elnevezésű rendezvényre kaptam meghívást a napokban. Bevallom, eltartott egy darabig, amíg kihámoztam, hogy valójában mi is a kiállítás tárgya, sőt, még magán a rendezvényen is szükségem volt némi időre, mire kikristályosodott számomra, hogy miről is van szó. Érdemes volt rászánni az időt és energiát, ugyanis kiderült, hogy valójában egy nagyszerű desszertről van szó, amelynek megalkotója –Istiván Rita – személyes indíttatása teszi az egész történetet hitelessé és érdekessé. Az is kiderült, hogy a Sonja Adler nem valós személy neve, hanem egy kreált márkanév – Rita kislányának és édesanyjának nevéből tevődik össze.

A Karton galériában megrendezésre kerülő háromnapos kiállítás (mától vasárnap estig tart) a sütemény bemutatkozásának ad egy különleges keretet, ugyanis Szász Károly üvegművészt és a „porcelánok megmentőjét” annyira megihlette Rita süteménye, hogy egyrészt csinos üveget tervezett neki, amelyben árulják, másrészt a kiállításra ezekhez kapcsolódó szobrokat és installációt készített.
A sütemény. Ez valójában egy rumbaba, azaz egy komoly alkoholos szirupban ázó, élesztős sütemény, amely a nemzetközi –elsősorban francia – gasztronómiában, cukrászatban is  nagy hagyományokkal bír. A történetét a Sonja Adler honlapon és egyéb oldalakon is el lehet olvasni. Rumbabából én még nem ettem igazán lenyűgözőt, még francia csúcséttermekben, cukrászatokban sem. Nehéz eltalálni az alkohol, az édesség, a szaftosság arányát.
 
 
Istiván Rita 26 éve szerelmese ennek a süteménynek, rövidebb-hosszabb megszakításokkal azóta kóstolja, kutatja, teszteli a receptet – ennek a majd három évtizedes munkának az eredménye a most bemutatott sütemény. A klasszikus változatoktól több mindenben eltér, például a mai kor szelleméhez igazította az alapanyagokat (részben tönkölybúzaliszt, agavészirup, kókuszcukor stb.). A Sonja Adler baba (hivatalosan nem ennek nevezik) egy tömény, nagyon finom alkoholos szirupban úszik, Cointreau és limoncello ízek között lehet választani. Nekem nagyon ízlik, de vigyázat: eléggé ütJ Én elég sok olyan alkalmat vizionálok, amikor ezt fel fogom tálalni – adventi, karácsonyi időszak, csajos buli, elegáns vacsora legvégén….
 
 
Egyelőre csak a kiállítás ideje alatt lehet kapni a Karton galériában (vasárnap estig), jelenleg folynak a tárgyalások, hogy később hol tudjuk majd beszerezni, remélem, minél több helyen.

 

Szokták gyümölccsel is tálalni, nekem magában, vagy kevés lágyan felvert, vaníliával ízesített tejszínnel ízlik legjobban. Ja, és hab a tortán: minden termék megvásárlásával hozzájárulunk a Csemete Alapítvány által felkarolt, szociális otthonokban élő, halmozottan sérült gyermekek és fiatalok életminőségének javításához. (PS. ez nem egy fizetett hirdetés, egyszerűen tetszik a termék és a sztorija, és jószívvel ajánlom).
 
 
 
kArton galéria, Alkotmány u.18.
2015. október 17-én és 18-án 10h-19h óráig
(Visited 504 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

3 hozzászólás

  1. Ez az édesség délolaszországban régtől hagyományos… Baba al Limoncello néven ismert. Na AZ eredeti!!!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük