Fideuá – spanyol kagylós, garnélás gyufatészta

A fideuá nevű tésztás egytálétel Spanyolország egész területén népszerű, leggyakrabban valenciai helyi specialitásként emlegetik, de másutt is elterjedt. Valójában a risotto és a paella keresztezése, csak ez rizs helyett rövid gyufatésztával készül. Az olasz tésztákkal ellentétben nem bő vízben főzzük a tésztát, hanem intenzív halas, vagy tengeri herkenytűs alaplevet készítünk, amit rizottószerűen addig adagolunk merőkanalanként, amíg azt a tészta teljesen magába szívja.

Ezt a fogást jószívvel ajánlom tengerparti nyaralásokra, akár egy apartmant konyhájában is könnyen el lehet készíteni. Előnye, hogy nem kell hozzá túl nagy mennyiségű tengeri herkentyű, és nagy létszámra is jól főzhető. Aki ódzkodik a tenger gyümölcseitől, bátran készítse el csak halakból, sőt mi több, kísérletezőkedvűek nyugodtan próbálják ki édesvizi halakból, amolyan halászlé jellegű tésztaételként. A végén a narancsos-petrezselymes-olívaolajos keveréket nem érdemes róla lecsalni, az a pont az “i”-n.
Fideua –spanyol kagylós, garnélás gyufatészta
Hozzávalók (6-8 adag)
½ kg nyers garnéla, páncélostul
1 kg feketekagyló
0,5 dl olívaolaj
1 hagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
1,5 dl fehérbor (vagy vermut)
2 doboz hámozott paradicsomkonzerv
opcionális: 1 g sáfrány
30 dkg gyufatészta, vagy spagetti, 3-4 cm-es darabokra törve
só, bors
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
1 narancs reszelt héja
olívaoolaj
A garnéla felét megpucoljuk, azaz eltávolítjuk a fejét és páncélját –utóbbit használjuk az alapléhez. A másik felét páncélostul használjuk. A kagylót hideg vízbe áztatjuk, ha szükséges, a kilógó “szakállat” eltávolítjuk. Az olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a megtisztított garnélák fejét és páncélját. Néhány percig pirítjuk, a garnélák élén korall színűre váltanak. Felöntjük a fehérborral. Erős lángon elpárologtatjuk a bor alkoholtartalmát, amikor a folyadék szinte teljesen elfőtt, akkor hozzáadjuk a paradicsomkonzervet. Felöntjük 2 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, ha használunk sáfrányt, hozzáadjuk a léhez. A kagyló felét az alaplébe tesszük. Az egészet 45 percig főzzük közepes hőfokon. Az alaplében főtt kagylót már nem fogjuk használni, annak az összes íze belefő a levesbe. Miközben fő az alaplé, megpirítjuk a tésztát. Összekeverjük néhány evőkanál olívaolajjal, egy tepsire terítjük, majd 190C fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg aranybarna színű lesz. Az alaplevet leszűrjük, csak a levet használjuk. Egy nagy lábasba tesszük a tésztát, hozzáadunk először fél liter garnélás-kagylós alaplevet. Úgy főzzük, mint egy rizottót: merőkanalanként adjuk hozzá a levest, amikor felveszi, akkor adjuk hozzá a következő adagot, addig folytatjuk, amíg a tészta megpuhul, ez kb.  15-20 perc lesz. Amikor a tészta szinte teljesen puha, akkor adjuk hozzá a garnélát, és a kagyló másik felét. Ekkor lefedjük, és öt percig főzzük, amíg a kagylók kinyílnak. Azonnal tálaljuk, a tetejére olívaolajjal és reszelt narancshéjjal kevert petrezselymet szórunk.
(Visited 1 126 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük