Perzsa zöldfűszeres rizs (sabzi polow)

 
A tavaszi megújulás ünnepe -1394
A perzsa újév, a Nowruz a tavasz első napja, az iráni naptárban pedig az év első napja. Minden évben március 20., vagy 21-re esik, és 2008 óta az UNESCO szellemi kulturális örökségének részét képezi. A tavasz beköszöntével érkező megújulás, növekedés és újjászületés ünnepe. Talán a világon az egyik legszebb ünnep.

A családok hagyományosan feldíszített asztalt állítanak fel ilyenkor, amely az ünnep kezdetétől fogva 13 napig megmarad. Az asztal neve Haft-Seen, és legalább hét, “s” betűvel kezdődő, szimbolikus jelentéssel biró alapanyag, illetve tárgy kerül rá: Sabzeh, azaz friss búzafű, amely az újjászületést és termékenységet jelképezi, Sumac, vagyis szömörce, az élet fűszere, Senjed – szárított lótuszvirág, a szeretet szimbóluma, Seer, azaz fokhagyma, amely távoltartja a rossz óment, Samano, búzából készített édes puding, amely a türelemre utal, Serkeh, ecet, szintén a kor és a türelem szimbólumaként, és Seeb – alma, mint a természetes szépség megtestesítője. Ezen kívül tükör, gyertyatartó, vízben úszkáló aranyhalacska, pénzérme, jácint és festett tojás alkotják még az ünnepi asztalt.
Hetekkel az újév előtt óriási, rituális nagytakarításba kezd mindenki, a gyerekeknek új ruhát vesznek. Az ünnepi menü részét képezi a rengeteg zöldfűszer, amely mind a tavasz érkezését jelentik. Az alábbi zöldfűszeres rizs elmaradhatatlan. Külsejében szerény, de hihetetlen ízgazdag, tiszta tavasz!
Perzsa zöldfűszeres rizs (sabzi polow)
Hozzávalók (6 adag)
40 dkg jóminőségű, hosszúszemű rizs (pl. basmati, vagy jázmin)
1 teáskanál só
10 dkg friss koriander
10 dkg friss petrezselyem
10 dkg kapor
1 csokor snidling
2 csokor újhagyma
0,5 dl olívaolaj
15 dkg vaj, felolvasztva
A rizst alaposan átöblítjük hideg vízben. Addig kell átmosni, amíg a víz kristálytiszta lesz (tehát lemostuk a rizsről a keményítőt, ennek köszönhetően lesz pergős az állaga). Egy tálba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje, hozzáadjuk a sót, majd 2 óráig, vagy legalább 30 percig áztatjuk. Robotgépben, vagy éles késsel finomra aprítjuk az összes zöldfűszert: a koriandert, petrezselymet, kaprot, snidlinget, és felkarikázzuk az újhagymát, a zöldjével együtt. A rizst az összes zölddel együtt lábasba tesszük, és felöntjük dupla mennyiségű forró vízzel. Sózzuk. Felforraljuk, majd 10 percig előfőzzük. Ekkor leöntjük róla a vizet, a lábast konyhai papírtörlővel megszárítjuk. Az aljára olívaolajat öntünk, és lazán rászórjuk az előfőzött rizst. A rizsrétegeket meglocsoljuk az olvasztott vajjal. Még elegánsabb és autentikusabb lesz, a vajhoz egy csipet sáfrányt keverünk. 2 dl vizet adunk hozzá. Takarékon, fedő alatt további 20 percig főzzük, amíg teljesen puhára párolódik. Ekkor levesszük a tűzről, szorosan leterítjük egy tiszta konyharuhával, majd rátesszük a fedőt. 10 percig állni hagyjuk. Ezalatt az anyag magába szívja gőzt, a rizs tökéletes állagú lesz. Hagyományosan hal köreteként adják, de nagyon finom pl. buggyantott tojással, vagy sűrű joghurttal is.
(Visited 1 438 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

  1. …10 percig előfőzzük. Ekkor leöntjük róla a vizet, a lábast konyhai papírtörlővel megszárítjuk…
    Magyarul, nem csak a vizet, de a rizst is ki kell önteni (szűróbe),
    hogy kitörölhessem.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük