Forró, fűszeres, mézes narancspuncs

Ipari mennyiségű narancslekvár készítés után még mindig maradt egy kiadósabb adag karácsonyi narancsom, amit Giuseppétől vettem, és kezdtek túllenni a fénykorukon. A bécsi karácsonyi piacokon népszerű puncsok adták az ihletet az alábbi recepthez – bár ott a narancsosat pont nem kóstoltam, de abban biztos vagyok, hogy azok nem frissen préselt gyümölcsléből készünek.

Igazi, téli (nőies), szív- és lélekmelegítő ital. Vigyázat, nagyon itatja magát! A legtöbb puncs borral készül, én a teás változatot választottam, valahogy az még jobb ötletnek tűnt ebben a jeges időben. Forró tea + narancs + fűszerek + rum = tél. Ha kezeletlen narancsot tudunk használni (nekem a Giuseppe féle karácsonyi adagból ilyenem volt), akkor a héját préselés előtt érdemes Microplane reszelővel lereszelni, megszárítani, és kávédarálóban megőrölni, majd porcukorhoz, vagy fűszersóhoz keverni.
Ez a puncs csodás az ünnepek alatt (is) vendégségre, welcome drinknek, tévézéshez, olvasáshoz, panettone, bejgli mellé, vagy csak úgy.
(Ne feledjétek, a food stylist versenyre január 5-ig várjuk a pályaműveket!)
Forró, fűszeres, mézes narancspuncs
Hozzávalók (2,5 literhez/ 6-8 főre)
1 liter nem túl erős, de jófajta fekete tea
5+2 cm friss gyömbér, felkarikázva
10 szem szegfűbors
5 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
1 liter frissen facsart narancslé (kb. 8-10 szem/2 kg narancs)
1 citrom leve
10 dkg méz (a méz pontos mennyisége a narancs édességétől függ)
1 vaníliarúd magjai
0,5 dl rum
Elkészítjük a teát, és amikor leszűrtük, egy lábasba öntjük, takarékon forrón tartjuk, hozzáadjuk az 5cm felkarikázott gyömbért (nem is muszáj meghámozni, mert eltávolítjuk majd), és a fűszereket. Fedő alatt 15 percig állni hagyjuk, hogy a tea finoman átvegye a fűszerek ízét. Közben kifacsarjuk a narancsokat (ha kezeletlen narancs, a héjukat előtte érdemes reszelni, és megszárítva másra, pl. narancsos fűszersóhoz, vagy cukorhoz használni). Egy lábasba öntjük a narancslevet, a citromlevet, a leszűrt, fűszeres teát, hozzáadjuk a mézet, a  vaníliát, és felforrósítjuk. Hozzáadjuk a rumot. Forrón, narancskarikával kínáljuk.
(Visited 1 448 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük