Borított, karamellás tejeskávékrém

Fotó: Erdőháti Áron, Styling: Milutinovits Panka/ hello.garlic

Créme caramel, vagy flan néven ismeri a nemzetközi gasztromómia –előbbi minőségében klasszikus francia édesség, utóbbi elnevezéssel pedig a spanyolok illetik, akiknél nemzeti desszert –szinte teljes Dél-Amerikához hasonlóan. Számos különböző elkészítési módja létezik, a karamellaréteg miatt igényel némi főzési rutint. A krémet bármivel lehet ízesíteni, ha tejbe fűszert áztatunk. Egyik kedvencem a kávés változat, amely csodás a kesernyés-füstös karamellasziruppal.
Borított, karamellás tejeskávékrém
Hozzávalók (4 adag):
A karamellához:
10 dkg cukor
Puding:
3 dl Tolle 1,5%-os tej
3 dl tejszín
3 egész tojás
3 egész tojássárgája
6 dkg cukor
csipet só
2 csésze frissen főzött presszókávé
tetejére: kakaó-, vagy kávébabtöret
A 10 dkg cukrot 1 teásknaál vízzel alacsony hőfokon, kavarás nélkül sötét színűre olvasztjuk. Azonnal négy darab, 1,5 dl űrtartalmú hőálló tálkába vagy fémformába csorgatjuk a karamellt, hogy az edény alját egyenletesen bevonja, és megszilárduljon. Teljesen lehűtjük. A pudinghoz a Tolle tejet és a tejszínt forráspontig melegítjük. A tojásokat kézi habverővel fehéredésig keverjük a cukorral. A meleg Tolle tejet lassan hozzáöntjük a tojásos keverékhez, elkeverjük, hozzáadjuk a presszókávét, majd egy kancsóból a hőálló tálkákba öntjük. Egy tepsibe helyezzük a tálkákat, forrásban lévő vizet öntünk bele úgy, hogy kb. az edények 2/3-áig érjen. 150 °C-ra előmelegített sütőben kb. 60-70 percig gőzöljük. (A sütési idő a tálkák méretétől is függ). Nem baj, ha picit még lágy, hűlés közben még szilárdul. Lehűtjük (akár egész éjszakára vagy napra). Tálaláskor a tálkák alját először pár percre forró vízbe állítjuk, hogy könnyen megovadjon a karamella. Egy késsel óvatosan körbelazítjuk a pudingot, majd fejjel lefelé tányérokra borítjuk, hogy a megolvadt karamellöntet ráfolyjon.
 
 
(x) támogatott poszt
 
„A Tolle az egészséges és fitt élet megőrzése érdekében garantálja a kiváló minőséget. Fogyasszunk minden nap legalább egy pohárral, ezzel is segítve egészségünk megőrzését! A Tolle FittKlub oldalán minden hónapban érdekes témákat, egészséges élettel kapcsolatos újdonságokat találhatunk.
 
 
(Visited 855 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük