Tenger, burek, calamari

– Úgy lesz, hogy beülünk az autóba, megérkezünk, kiválasztjuk az apartmant,  felkapjuk a fürdőruhát és a matracot, és már megyünk is, be a tengerbe – mondta a barátnőm, akivel már hetek óta terveztük a rég áhított “Power-nyaralást”. “Power”, mivel azon voltuk, hogy minimális idő alatt (két nap) maximálisan intenzív pihenést és feltöltődést tudjunk megvalósítani.
Így is lett. Beültünk az autóba, végigszáguldottunk az autópályán, öt óra múlva pedig már Horvátországban voltunk, és meg is láttuk az Adriai tengert.

Reggel friss, túrós burek a pékségből, majd irány a strand.
Napközben tenger, tenger és tenger. Olvasás – első nap egy kis kedves semmi, második nap egy komolyabb, és zseniális, kedvenc Shafak, harmadik nap pedig már jöhet egy kis nyomasztó Philip Roth is. Tenger, tenger, olvasás, vízből ki, vízbe be. Türkíz, teljesen átlátszó, kristálytiszta.
Este calamari fritti, vagyis ropogós, vékony bundás (friss) tintahal – nem nagyon érdemes mással kísérletezni a szerény vízparti éttermekben, a tintahal nagyszerű. (Persze, nem bírtam ki, egyszer kértem egy szardellát is, amit egyébként imádok, de a tintahal tűnt a jobb választásnak.)
Este még egy kis séta a faluban, esetleg egy fagyi, másnapra víz, gyümölcs, stb. beszerzése.
Az apartman teraszán fröccs, olvasás, csevegés. Alvás.
Másnap pontosan ugyanez a kotta.
Harmadnap haza, végig az autópályán, öt óra múlva már újra itthon (már ha nem áll meg az ember útközben a Kistücsökben).
A horvátországi “power-nyaralást” szívből ajánlom mindenkinek, akinek kevés az ideje, és/vagy nem akar sokat foglalkozni a tervezéssel/szervezéssel.
Egyszerűen beül az ember az autóba, és öt óra múlva már tengerparton van.
Horvátországban az autópálya nem matricás, hanem kapus rendszerű, és a kapuknál lehet kártyával fizetni, sőt, Zágráb előtt van egy csak kártyásoknak fenntartott “card only” kapu, ahol nincs semmi kocsisor szemben a készpénzes kapuk előtti sávokkal. Így még gyorsabb volt az út a tengerhez és haza felé is. 

 

 

 

 

 

(X) Támogatott poszt

A Chili és Vanília gasztrotúrákon és utazásokon, külföldön is mindig MasterCard bankkártyával fizetek.


(Visited 666 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

2 hozzászólás

  1. Szuper. Ha nem titkos, akkor elárulhatnád az apartman nevét helyét is. Köszi.

    Ja, és a tintahal, úúúúú de fincsi lehetett…

  2. Ugyanezt meg lehet tenni Szlovéniában is. Ugyanilyen közel van, még szebb, még jobb, és ott is isteni kaják vannak. Csak ötlet…tengerparti mini pihenéshez.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük