Új szakácskönyvem: Főzőiskola – Alapfok

Eddig mélyen hallgattam róla, azonban most végre megoszthatom veletek az örömömet: december első napjaiban jelenik meg a legújabb szakácskönyvem a Libri kiadó gondozásában, amely ezúttal igencsak eltér az eddigiektől.

Ti, a blog hűséges olvasói talán meg fogtok lepődni, hogy ebben a kis kötetben sem római kömény, sem koriander nem szerepel, egy morzsányi sem. Van benne viszont húsleves, palacsinta, főzelék, galuska, maceszgombóc, csirkepörkölt és almás pite – nemcsak leírt receptek formájában, hanem egy egyórás DVD-n is, ami a könyvhöz tartozik. Nem véletlenül született az ötlet, a visszajelzések és a hozzám befutó olvasói, ill. nézői megkeresések és kérdések alapján úgy érzem, hogy talán sokaknak lehet segítség egy ilyen kötet. A főzőiskola elsősorban kezdőknek szól, azoknak akik szeretnének a konyhában rendkívül magabiztos alapokkal indulni. Biztos vannak a ti környezetetekben is olyanok, akiket már megfertőzött a főzés szeretete, de még szívesen szereznének biztos alaptudást, amire a későbbiekben építhetnek. Remélem, hogy ezzel a könyvvel segíteni tudok nekik ebben.

A Főzőiskola december elején fog megjelenni, a Bookline-on már előrendelhető, és természetesen lesz néhány dedikálás is, az időpontokat hamarosan pontosítom.

Talán a könyv bevezetőjében foglaltam össze legjobban, hogy miért született ez a kötet, íme:

„Lassan tíz éve foglalkozom hivatásszerűen gasztronómiával és főzéssel. Közben felnőtt egy generáció, amelynek az évek során változott az ízlése és a főzési szokásai. Az egyetemisták családot alapítottak, már háztartást vezetnek, a rutinos háziasszonyok és évtizedek óta főző, otthoni szakácsok még nyitottabbak, még kísérletezőkedvűbbek lettek, egyre több a főzés iránt rajongó férfi is. Megjelent egy újabb generáció is, amely az elmúlt évek gasztroforradalmának is köszönhetően fontos dolognak tartja a főzést, figyelmet és időt fordít rá, nyitott az új ízekre, technológiákra, az ételek korszerűbb elkészítési módjára.
A blogomat és a cikkeimet sok millióan olvasták az elmúlt évtized során, a receptjeimet rengetegen főzik, a televíziónak köszönhetően pedig szélesebb rétegekhez is az általam képviselt gasztronómiai gondolkodásmód. Mindennek hatására felébredt bennem egyfajta felelősség- és küldetéstudat. Vágy, hogy minél több emberrel megoszthassam, hogyan lehet korszerűen és olcsón olyan finom ételeket főzni, amelyekről pontosan tudjuk, miből készültek. Ezt megerősítette az is, hogy a blogon, személyesen vagy akár az utcán is sokan kérnek tőlem tanácsot egyes fogások elkészítésével kapcsolatban. Úgy érzem, most érkezett el az ideje, hogy minél több emberrel megosszam, hogy a főzés nem pénz, hanem elsősorban hozzáállás, odafigyelés, tudás és némi kreativitás kérdése.
Ez a kötet az előző szakácskönyveimmel szemben nem rólam szólAzért írtam, hogy – elsősorban kezdőknek – segítsek megszerezni azt a magabiztosságot a főzésben, amely megalapozza a későbbi rutinos, kreatív hétköznapi főzést. Nem profi séfként teszem ezt, hiszen nem vagyok az, hanem segítőkész barátnőként, aki a nagymamájától szerzett tudását adja át.
Azt hiszem, ma már másképp néz ki az alapvető ételek listája, mint régen. Fontos, hogy tudjunk jó húslevest, rántott húst, pörköltet, galuskát, lencsefőzeléket, palacsintát készíteni. A rántás is vállalható, ha megfelelő módon és mennyiségben használjuk. Ma már azonban egy ecetes-olívaolajos salátaöntet, sütőtökkrémleves vagy csokoládémousse ugyanígy a hétköznapi konyhánk része. Ráadásul ha az ember ismeri például a tökéletes sült krumpli titkát, akkor már tud  sült zöldségeket is készíteni, ami teljesen új perspektívát nyit a zöldségek világában. Ha magabiztosan főz madártejet, akkor már könnyedén sikerül a vaníliafagylalt, a vaníliaöntet és a crème brulée is. Hiába a rengeteg szakácskönyv, internetes recept,  szinte alig akad pontosan és érthetően leírt vagy bemutatott instrukció a legalapvetőbb ételek elkészítéséhez. Ezért született ez a könyv a harmincöt elronthatatlan  recepttel és az elkészítésüket bemutató DVD melléklettel. Fogadjátok szeretettel.

 

 

 

 

 

(Visited 233 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük