Eat Art bankett Daniel Spoerri tiszteletére

Egy elvarázsolt és nagyon különleges vacsora hírét szeretném megosztani, hogy azok, akik fogékonyak és nyitottak a gasztronómia és a képzőművészet szoros összekapcsolására, tudjanak róla. Azt hiszem, igazán azok számára érdekes ez, akiknek mond valamit Daniel Spoerri neve. A vacsorára van még néhány hely.

 

 

A világhírű Daniel Spoerri, az Eat Art megalapítójának budapesti kiállításának alkalmából tett látogatásának tiszteletére díszvacsorának ad otthont Budapest legújabb csúcsgasztronómiai design étterme, a Laci!Konyha. Az egyedülálló eseményen a 81 éves művész személyesen is részt vesz.

A Magyarországon első és egyszeri alkalommal megrendezésre kerülő vacsorán újjáéled Spoerri legendás párizsi, milánói, zürichi Eat Art bankettjeinek -a szociokulturális berögződéseket a kortárs gasztronómia eszköztárával újraíró vacsorák- szelleme. Spoerri karneváli világában feloldódnak a határok, egymásba játszik kezdet és vég, belsőség és külsőség, születés és halál – ez köszön vissza az este gasztronómiai koncepciójában és a fogásokban is. A művész által kedvelt ételek és alapanyagok, mint például a pacal, vagy a tarhonya, ezen az estén a hagyományos magyar konyha kereteibe ágyazott, extravagáns, avantgárd fogásokká alakulnak a Laci!Konyha! csúcsgasztronómiai színvonalú konyhájában és a street art vizuális elemeit idéző éttermi tereiben.

 

 

 

Időpont: 2011. június 24., péntek, 19.00 óra

Helyszín: Laci!Konyha!, Budapest 1133, Hegedűs Gyula u. 56. (Ipoly u.sarok)

 

Ár: 25.000 Ft/fő, amely tartalmazza a művész tiszteletére kreált hatfogásos ételsort és a borokat

Jelentkezés: spoerrivacsora@gmail.com

 

(A műfajra és az esemény exkluzivitására való tekintettel jelentkezni kizárólag regisztrációval és jegyelővétellel lehet, 2011. június 22-ig.)

 

 

Daniel Spoerri az Eat Art, azaz étkezésművészet fogalmának megalapítója. A jelenleg 81 éves Spoerri az egyik legismertebb svájci képzőművész, művei a világ összes mérvadó modern múzeumában megtalálhatóak, a párizsi Pompidou Center-től, a londoni Tate galérián át a New York-i Moma-ig.

Spoerri először a befejezett, vagy félbehagyott étkezések asztalait konzerváló, ún.”csapdaképeiről”, később meghökkentő bankettjeiről vált híressé. Az idén 81. születésnapját ünneplő, mindmáig aktív művészt nem csak az „artworld”, hanem a gasztro-világ részéről is nagyra tartják.

A művész 1968-ban, Düsseldorfban éttermet nyitott, a Restaurant Spoerrit, mely egyszerre volt hagyományos étterem és permanens művészeti happening helyszíne. Az olykor bizarr fogásokkal – elefántormány steak, csörgőkígyó-ragu, hangyás-omlett – Spoerri célja annak demonstrálása volt, hogy minden ehető: az élvezetet az undortól elválasztó határ valójában kulturális attitűdök mentén húzódik.

Elsősorban mégis inkább a tematikus bankettek – például a Művészet tortából, a Világ szegényeinek konyhája, a Kannibál vacsora, a 12 csillagos asztro-gasztro-ünnep vagy az Un coup de dés… és a Palindrom Bankett – az Eat Art fő művészeti eredményei. Az utóbbi két elhíresült, mindmáig megrendezésre kerülő Spoerri-bankett társadalmi hagyományok szokásrendszereit idézi fel, ám „átszcenírozva”, dekonstruálva. E „társadalmi vacsorákon” az elkényeztetett és privilegizált, vernisszázsokra járó közönség olykor kénytelen a „börtöntöltelékek” vagy a „szegények” ételeit fogyasztani.

(Visited 248 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

2 hozzászólás

  1. Nem neki volt kiállítása jópár évvel ezelőtt? Talán a Várban a régi Ludwig Múzeumban…de ez nem biztos…zseniális volt, arra emlékszem 🙂
    Györgyi

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük