Párolt hal, sok ízzel

Valentin-naptól már igen messze járunk, akkor talán még inkább aktualitása lehetett volna ennek az elkészítési módnak -némi fáziskésésben vagyok… Aki ilyesmiben utazik, az legalábbis biztosan értékelte volna a szív alakúra hajtogatott csomagot. Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy egyértelműen kivehető , de a papír, amelybe a tőkehal szeletet csomagoltam, szívecskét formáz.

A formánál sokkal izgalmasabb maga a technológia: a papírban sütés (en papillotte) klassz módszer, mert egyrészt gyors, másrészt –ami miatt leginkább szeretem -remekül lehet játszani az ízekkel. Attól, hogy semmi nem párolog el, hanem ott marad, bent a batyuban, nagyon koncentrált ízek születnek.
Az alapanyag –jellemzően hal, szárnyas, vagy zöldség –a saját gőzében párolódik, amit átjárnak mindazok az illatanyagok, fűszerek, amelyeket éppen hozzáadtunk. Látványos (a gőztől a csomag felemelkedik) és az illatfelhő sem utolsó, amely a csomag kinyitásakor megcsapja az embert. A szív forma csak a hatásvadász körítés. Hihetetlen egyszerű.
Két személyre:
1. A sütőt előmelegítjük 200C-ra.
2. A sütőpapírokat (vagy alufóliát) –amely két kb. 45-50cm hosszú darab –félbe hajtjuk, majd szív formájúra vágjuk.
3. A szív egyik felének közepére teszünk egy-egy gyufaszálra vágott sárgarépát és újhagymát. Itt aztán lehet játszani: nálam került most rá kevés gyömbér és kaffir lime levél, de mehet minden, amihez csak kedvünk van, ill. amilyen irányba vinni szeretnénk)
4. A zöldségágyra helyezzük az egy-egy, kb. 15dkg-os halfilét.
5. Sózzuk, borsozzuk, tehetünk rá fűszereket (nálam egy érdekes citrusos koriandermag megtörve)
6. Meglocsoljuk néhány csepp olajjal (nálam bergamotos olívaolaj).
7. Ráhajtjuk a szív másik felét, majd a kerek oldaláról indulva, szorosan behajtogatjuk a szélét. Nagyon fontos, hogy minél szorosabban zárjuk le.
8. 10 percre tegyük a sütőbe (az egy-egy fél szív egymás mellett ).
9. Azonnal tálaljuk. (Végén tetején koriander, menta)
(Visited 1 196 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

5 hozzászólás

  1. Ilyet én is sokszor csinálok, csak nem szív alakúra hajtogatom a papírt 😀 😀 De valóban csodás aromák csapnak fel a batyuból 🙂 Ráadásul biztonságosabb, mint az alufóliában való sütés, abból azért kisül egy kis alumínium :S, de a papír abszolút biztonságos és szerintem ízletesebb is benne az étel.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük