Chili&Vanília ♥ 2009

Kissé megkésve állok neki az elmúlt év best of listájának összeállításának, a SuperBrands Toplista Gasztronómia 2010 magazin keddi megjelenése azonban jó apropóval szolgál. A kiadvány holnaptól kapható az újságárusoknál (1490 Ft), remélem, tetszeni fog.
Alább viszont a saját, személyes gasztronómiai toplistám, amelyben összegyűjtöttem a tavalyi év kedvenceit (néhányat már az idei évből beemeltem). Nem szeretek rangsorokat állítani, szívesebben gyűjtöm csokorba a legjobbakat. A válogatás valójában borzasztó egyszerű volt: kinyitottam a tavalyi kis piros noteszomat, végiglapoztam, és onnan, illetve az emlékezetemből, kiválasztottam azt az 50 gasztronómiai vonatkozású dolgot, amelyet tavaly legjobban szerettem. Ha esetleg valakinek van kedve csatlakozni, nagyon kíváncsi lennék mások listájára!

Íme, az én 2009-es személyes toplistám, abc sorrendben, különösebb magyarázatok nélkül:

1. „A Kilencek” fotó
2. A Touch of Spice (keserédes film görög-török kérdéssel, sok fűszerrel és Isztambullal.)
3. Aranyszarvas (nagyon beindult)
4. Babel Delicate
5. Barra Fina, London
6. Blue Hill, New York
7. Bor, Mámor, Bénye –alig várom az ideit
8. Bors, de sokféle
9. Burrata
10. Casa Moro szakácskönyv
11. Chambord likőr
12. Ciya étterem, Isztambul
13. Créme brulée teszt
14. Czifray szakácskönyv&verseny
15. Dim sum
16. Egymilliós vacsora
17. Enoteca Corso desszertjei
18.Feketeribizli
19. Frangelico likőr
20. Gesztenyekrémleves&Pichler zöldveltelini párosítás@ Am Nyikospark
21. Grant Achatz Ikarus menüje
22. Great Chefs Cook Vegan szakácskönyv
23. Hőgyészi Szarvasgombász Búcsú
24. Hunyadi piac
25. Joghurtos padlizsán
26. Káli-medence gasztro
27. Kataif tészta
28. Kistücsök, Balatonszemes
29. Le Sommelier meggylikőr 2005
30. Macaron házilag
31. Mado fagylalt
32. Magyar kézműves kecske- és juhsajtok
33. Mandarinos olívaolaj by Giuseppe
34. Medvehagymás krumplipüré
35. Michel Cluizel 45%-os kakaótartalmú tejcsokoládé
36. New York-i desszertbárok
37. Nicolas Le Bec konyhája, Lyon
38. Osztriga az Umar-nál, Naschmarkt (tökéletes pillanat volt)
39. Pásztói liszt, búzadara&zabpehely
40. Punjab Tandoori a Vígszínház mögött
41. Radio Café Gasztrománia
42. Rozsos linzer mézes meggylekvárral (Ballagó Attila reformcukrász, Jászárokszállás)
43. Saláta a régi magyar konyhában
44. Segal vacsorák (minden hónap első csütörtökjén)
45. Stahl magazin
46. Szardínia
47. Szepsy István Botond Cuvée 2006 (ettől libabőrös leszek)
48. Tonkababos csokoládétart by Mihályi László
49. Tormalevél
50. Zeit der Feigen, Die arabische Küche von Betlehem bis Damaskus

(Visited 128 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

17 hozzászólás

  1. A frangelico több mint 15 éve a kedvenc utóitalom.Apróra tört jégre öntve,lassan elkortyolgatva, maga a megkönnyebbülés.

  2. az én BOF-om:
    1. Paprikaleves – Taubenkobel
    2. Zacapa Rum
    3. Krémes – Am Nyikospark
    4. Grill csülök – Csillagvár parkoló, lakókocsi
    5. Ciya – Istanbul
    6. Kebab/lahmacun – Hamdi, Istanbul
    7. Enoteca Corso
    8. Török fagyi – Istanbul
    9. Harmath Csaba – Pathé de porc
    10. Bencés Meggylikőr Pannonhalma
    11. Szentesi féle Rajnai Rizling
    12. Trofie con pesto, patate e fagolini – San Lorenzo della Costa
    13. Granita – Santa Margherita
    14. Insalata di polpo e patate – S. Margherita
    15. Melanzane alla parmigiana – S. Lorenzo
    16. Porchetta – Sonkás
    17. Szarvaspörkölt – Pap Gyula
    18. Roppanós virsli – Salzburg
    19. Levendula, Zölddió zselé – Tamás Pince Csopak
    20. L'oulibo – Olajbogyó saját levében, T.Nagy T.
    21. Macaroon u.o.
    22. Rózsavölgyi csoki
    23. utoljára de nem utolsónak a Te könyved…

  3. hmm, nem rossz, hát a Te listádról is lehet jókat mazsolázni! vannak is átfedések, amiket nekem is bele kellett volna írni, de akkor az már100-as lista. Pl.kebab/Hamdi,Nyikospark krémes, Harmath Csaba:)
    na, jó, a könyvet lehet beteszem egy szerénytelen +1-nek:). Pannonhalmi meggylikőr isteni

  4. Mihályitól rettenet csúnya dolog volt, hogy leszedte a tonkacsodát a menüről. vétek. (ellenem)
    A többi édessége meg sem közelíti ezt.

  5. Le bizony, de már mióta! Csak néha van, napi ajánlatban. azóta átszoktam a csokizóba a tér másik végébe, ott legalább sose fogy ki a csilis forrócsoki..
    KÉRLEK INTÉZKEDJ, SŰRGŐSEN!:)

  6. A Punjab mellett nemrég mentem el, de annyira lepukkantnak nézett ki kívülről, hogy nem mertem bemenni.:) De ezek szerint érdemes…
    A Pásztói liszteket hol lehet kapni?

  7. Kedves Zsófi!
    Sürgős segítséget szeretnék kérni. Épp a libamájterrint készítem a szakácskönyvből, és nem tudom, hogy fedővel kell-e gőzölni vagy anélkül. A képen le van fedve, a szövegben viszont nem szerepel. Épp ennél a lépésnél tartok. Lefedném, de nem merem…

    Köszönöm.

    Luca

  8. Szia Zsófi!

    Nagyon köszönöm a választ így is! Végül lefedtem, mert megtaláltam másik receptben, és isteni lett. És ha már itt vagyok, akkor meg is osztok veled egy vicces doldot, ami kapcsolódik egy másik receptedhez,a rusztikus csirkemájpástétomhoz. Erről azt írod, hogy New Yorkban fedezted föl a kivándorolt Kelet-európaiak által alapított delikben. Nagyon vicces, hogy mi egy az egyben ezt készítjük minden karácsonykor (sic!). Zsidó nagypapámtól érkezett, akinek az idősebb testvérei majdnem mind az I. Világháború előtt/alatt vándoroltak ki Amerikába. De ő itthon maradt, és vele ez az étel is. Nálunk valamiért a megtévesztő Zwiebel mit Eier nevet viseli.

    Luca

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük