Kulisszatitkok I. – A tények

A könyv kapcsán ígértem részleteket, ezennel pótolom az elmaradást.

Az elmúlt években több alkalommal felmerült a szakácskönyv gondolata, megkeresések is akadtak, majdnem megállapodás is született, aztán végül csak másképp lett az élet. Kezdetekben még egészen más megközelítésben állítottam volna össze, később valahogy meginogtam, hogy az talán mégsem az igazi, pihentettem. Végül egy merőben más struktúra született, amivel végtelenül boldog vagyok, mert nagyon a magaménak érzem, és nagyon belülről jön (ezért nehezebb is volt megírni). Bízom benne, hogy nemcsak az én fejemben tűnik követhetőnek, hanem majd Nektek/Önöknek is. Részleteket még nem árulok el.

Tudtam, hogy könyvről kizárólag akkor fogok komolyan gondolkozni (és egyáltalán nem mindenáron), ha olyan keretek között tudok dolgozni, amelyben semmilyen kompromisszumra nem kényszerülök. A jelenlegi konstrukció tette ezt leginkább lehetővé. Nekem most „mindössze” annyi volt a dolgom, hogy a lehető legjobban megírjam azt a könyvet, amelyiket szeretném. Kiválaszthattam azokat az embereket, akikkel dolgozni szerettem volna, és akik érzésem szerint a leginkább segíteni tudtak abban, hogy a könyv megjelenítse az ízlésemet és gasztronómiai világomat. A képek szerintem gyönyörűek lettek, erről majd még később részletesen.

A Chili&Vanília Szakácskönyvet a Kulinária Kiadó adja ki, és ha minden jól megy, november elején kerül üzletekbe. Nagyon alaposan átgondoltam és mérlegeltem mindent, a döntésemet egy percre sem bántam meg.

A könyvben 75 recept lesz, aminek egy része teljesen új (az esik most leginkább nehezemre, hogy ezeket nem oszthatom meg azonnal), más része pedig a kedvenceimből áll össze, részben a blogról ismert, részben pedig kissé átdolgozott formában. Minden egyes recept többszörösen tesztelt. Direkt megszámoltam, kb. 15 az olyan recept, amelyhez szükség van olyan alapanyagra, ami némi utánajárást igényel (pl. korinaderzöld:), a többi mind normál piaci/közértes beszerzésből kivitelezhető. Hogy egy kis kedvet csináljak hozzá, hogy miért lesz érdemes még a törzsolvasóknak is megvenni, elmondom, hogy benne van pl. a két éve húzódó ricottini recept (tudom, ez disznóság:), ami az egész könyvből nekem is az egyik kedvencem lett.

Nincs még borítónk, pedig már nagyon égető, remélem, jövő hétre ez is rendeződik. Nem is gondoltam volna, hogy az egészben ez lesz az egyik legnehezebb. El sem tudom mondani, hány féle verzióra mondtam már azt, hogy ez az, majd másnap ugyanarra, hogy utálom. Talán majd egyszer, utólag mutatok néhányat.

A képen egyébként a titkos íróhelyem. Egy idő után rá kellett jönnöm, hogy itthon, Budapesten egyetlen sort sem tudok rendesen megírni, mert teljesen más lelkiállapotba kell magam átkattintani. Ez pedig nem megy úgy, ha közben percenként csörög a telefon és özönlenek az e-mailek. Így hát, néha elloptam egy-egy napot, és levonultam, szó szerint a puszta közepébe, ahol semmilyen inger, információ és internet nem akadályozott meg abban, hogy letisztítsam a gondolataimat. (Nem mellesleg, megállapítottam, hogy ez borzasztóan jólesett) Közben pedig olyan jó érzéssel töltött el, hogy a Nagypapám mennyire boldog lenne, ha tudná, hogy az ő rozoga székében jött mindig a legjobb ihlet.

Elsőre ennyi, majd még jönnek érdekes és vicces kulisszatitkok is, persze közben néhány recept is, holnap rögtön egy nagyon jó!

(Visited 74 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

32 hozzászólás

 1. Jó hír! 🙂
  Azt azért nézd majd át, hogy helyesírásilag rendben legyen, én legutóbb nagyon elszomorodtam, amikor az említett kiadó a fokhagymát pl. “foghagyma” változatban “helyezte bele” az egyik könyvébe…

 2. A parom nagyszuleinel is pont ilyen terito van! Vidéki illat, bocik és lovak, kutyák, reggelent friss tej, csupa relax.
  agi

 3. Ez nagyon jó hír, alig várom. Tényleg jó lenne, ha lehetne rendelni már most. Nemrég találkoztam egy módszerrel (az egy mesekönyv), ahol egy direkt erre a célra megnyitott honlapon lehet rendelni és mindjárt vissza is igazolták. Jelzem, még azt sincs készen. A szerző összes ismerősének és barátjának elküldte a rövid ismrtetőt és a honlap címét. Nem is rossz módszer.
  Szóval nagyon kiváncsi vagyok és várhatóan legalább három példány kell majd.

 4. Kivételes helyzetben vagyok! Személyesen ismertem a nagyszerű Nagypapát és a titkos helyet, ahol a könyv készült. Izgatottan várom a könyvet.
  MKati

 5. Zsófi!
  Na végre! Emmá döfi!
  Most azt meséld el nekünk, hogy kaphatunk soronkívűl, dedikált kötetet! Én speciel 3-at kérek…
  Más: Író-olvasó találkozó? Vagy ez ósdi?
  Attila (az igazi)

 6. 'mindenki terítője'! :
  Nincs az a nyári konyhás mama-háztartás, ahol nincs pont ugyanez!

  Sok sikert a könyvhöz! Átérzem a szervezési feladatok súlyát. 🙂

  S.

 7. Az jó, hogy több gasztroblogger is könyvet ír. (Tavaly Fűszeres Eszetr, most ősszel Dolce Vita.) Ezek az itthon készülő, a blogok miatt az olvasókhoz közelebb álló szerzők könyvei valszeg élvezhetőbbek lesznek, mint az így-úgy lefordítottak.

 8. Kedves Chili!
  Millie írta, hogy a helyesírásra vigyázni kell. Kérlek-kérlek, tényleg legyen egy jó kontrollszerkesztőtök, aki nyelvileg átnézni. Tök jól írsz, ezt nem kritikaként írom, de mindenkinél becsúszhat bármilyen gikszer, de akár utólag, kezeid közül kikerülve is bemászhat valami csúnyaság szerkesztés közben.
  Olyan lehangoló lenne a szuper tartalmat, képeket hülye hibákkal elrontani!
  Köszi, és szintúgy várom a könyvet (férj már előre jelezte, meg ne merjem magamnak venni, mert 'meglepetés' lesz 🙂

 9. Az külön öröm, hogy fontosnak tartod az alapanyagok beszerezhetőségét!! Ez nagyon szimpatikus hozzáállás. A barátnőim, anyukám, húgom, szóval a fontos nőismerőseim mindig hidegrázást kapnak az olyan szakácskönyvektől, melyben a receptek így kezdődnek: végy két homár, öt lime-ot és két kis bivalyherét.
  Várom a könyvedet: Gabi

 10. köszönöm szépen mindenkinek.

  helyesírásra nagyon próbálok figyelni, remélem, nem csúsznak be hibák. Van profi szerkesztő, korrektúra, meg én is igyekszem.

  Gabi, homár nem lesz. bivalyhere nem lesz. lime lesz, de nem sokszor:)

 11. Mikor varhato a konyv megjelenese, lehet mar tudni pontos datumot? Es nagyobb konyvboltokban is kaphato lesz vagy neten?
  Nem surgetes, de november kozepen utazom vissza Melbourne-be, eget a vagy hogy a konyvedet is vigyem magammal es ne varjak ket evet ra a kovetkezo Mo-i latogatasig.

 12. Most kezdtem el olvasni a blogodat és egész egyszerűen levett a lábamról…A könyv netán szegeden az Alexandra könyvesboltban is lesz majd kapható?Dedikálás hol szerezhető majd rá?Várom az írásaidat!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük