Vegyesen

Vaníliás-citromos tart pár héttel ezelőtt céges party-ra
Jövök, megyek, rohanok magam után, közben annyi élmény és információ ér, jó lenne, ha néha le lehetne ülni, hogy az ember csak strukturálja a fejében a dolgokat. Néhány felfedezés az utóbbi hetekből:

Szaporodnak a jó konyhás boltok (örülünk), én éppen a Kitchen Factory új üzletét fedeztem fel a Westend-ben. Elsősorban profi késeket, edényeket árulnak, de az óbudai nagy üzletükben óriási választék mindenből, a terrine edénytől a canelé formáig. Fűszeres Eszter egy másik szuper boltról, a Pozsonyi úti Kookta-ról tudósít.

Apropó, Fűszeres. Legújabb kedvencem a szintén Pozsonyi úti „A sarki fűszeres” bolt és kávézó. Az utóbbi idők egyik leghangulatosabban kialakított kis kávézója, mondjuk ilyen elhelyezkedési és építészeti adottságból csak ki kellett hozni a maximumot, de ez tökéletesen sikerült. Picike kis gourmet üzlet, a teraszon hangulatos kávézó. Abszolút környékbeli, nekem kicsit New York, szombat reggel kutyás, babakocsis apukától laptopos managerig mindenki kávézik (és jó a kávé). Egész jó kis gasztro-negyed lesz végül, már csak egy jó étterem kéne.
Az Odeon moziban „Étel, Ital, Film, Zene gasztrovizuális hétvége” lesz, mindenféle érdekes programokkal: gasztrofilmek, beszélgetés a Slow Food mozgalomról, gasztrobloggerek. Én sajnos nem tudok menni, de megpróbálok este benézni. Szombaton 21.00-kor José Luis López-Linares: A csirke, a hal és a királyrák című filmjét vetítik, aki annak idején a mozikban kihagyta, most bepótolhatja. Anno “gasztronómiai thrillerként” futott, valójában dokumentumfilm, a Bocuse D’Or szakácsverseny 2006-os spanyol versenyzőjének, Jesus Almagró felkészüléséről szól. Szuper érdekes film, a főszereplő nagyon szerethető. (Anno, amikor a film bemutatójára , ill. az Év Étterme díjátadó gálára érkezett Budapestre, volt szerencsém vele vacsorázni, élőben még helyesebb.)

Nemcsak spanyol, hanem magyar szakácsok (ill. tanoncok) megpróbáltatásait is nyomon követhetjük. Nagyon jó, hogy az ilyen blogok száma is nő. Péter Mathias Dahlgren Michelin-
csillagos konyháján tanul, más meg a londoni Le Cordon Bleu-ben. (Itt egyszer összegyűjtöttem a külföldi és magyar blogoló szakácsokat. Kihagytam valakit? Egyet tudok.)
A Bábel-ben remek gourmet vegetáriánus menü, szerintem elsőként a városban. Van benne szarvasgombás-zöldborsós risotto, meg egy nagyon jó sült céklás főétel. Mondjuk, én pluszban rendeltem azért egy tökfőzeléket harcsával, de csak azért, mert a mostani étlapnak az a legjobb étele. Aug.31-ig 30% kedvezmény az összes menüre.
Az Il Cavoletto di Bruxelles az egyik legszebb olasz gasztroblog. Belga-olasz lány írja, csodálatosan fotóz. Még májusban Budapesten járt, érdemes megnézni, az ő szemével milyenek vagyunk. Ízlett neki a lángos, meg a Csalogány tökéletes báránya.

Csalogány nyári szabadságol, de addig is vannak jó ebédek 2000 alatt.
(Visited 112 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük