Amikor tavaly hazaköltöztem Magyarországra, az első piacozások alkalmával az is igazán meglepett, hogy áfonyával találkoztam. Úgy emlékeztem, régebben maximum aranyárban kapható, chilei áfonyát lehetett kis tálcákon kapni. Most sem a legolcsóbb gyümölcsök egyike, inkább kiegészítő szerepet szoktam neki szánni. Magyarországon a 30-as években terjedt el, azonban ma sem tartozik a leggyakrabban termesztett gyümölcsök közé. A hazai klíma egyébként ideális számára, ami problémás, az a talaj.” Az áfonya csak savanyú kémhatású talajon él meg, ebből pedig kevés van az országban, leginkább Nyugat- Magyarországon, a Nyírségben, továbbá foltokban Pest, Nógrád és Zala megyében.” Írja az Édenkert magazin.
A lekváron kívül elsőre az amerikai áfonyás sütemények jutnak eszembe róla, muffinok, piték, na meg elsősorban az áfonyás sajttorta. Utóbbi ihlette az alábbi két desszertet.
Desszert No.1.: áfonyás krémsajttal töltött rétestekercs. Sajnos nem emlékszem a pontos hányadokra, mert tavaly készült, csak aztán valahogy lemaradt a blogról. Nagyjából úgy készült, hogy krémsajtból, tojásból, citromhéjjal kevertem egy krémet, hozzáadtam néhány szem áfonyát. Az áfonyát lefagyasztottam előtte, ugyanis az a tapasztalatom, hogy sütéshez kifejezetten jobb és optimálisabb állagot eredményez így (megtartja az állagát és formáját). Ezt réteslapokba töltöttem, és sütőben megsütöttem. Mellé vaníliás-mézes szirup volt mártogatónak.
Desszert No.2: az áfonyás sajttorta koncepciót szedtem szét egy kicsit, a kehelybe pedig a következő elemek kerültek: alul áfonya, amelyet kevés karamellen átfutattam. Rajta sajttorta hab, ami olyan ízű, mint a sajttorta tölteléke. Ezt szifonban készítettem. Végül rajta vajas kekszmorzsa, amely a sajttorta tésztáját szimbolizálja. Az egészből a hab volt a legjobb, az pont olyan, mint egy cheesecake.
Krémsajt hab
1 doboz Philadelphia krémsajt (12,5dkg), szobahőmérsékleten!
1,5dl tejszín
1,5 dl tej
Kb. 6dkg cukor
Egy citrom héja
csipet só
Lábasban felmelegítem a tejszínt, tejet, cukrot (azért van szükség erre a lépésre, hogy a cukor felolvadjon). Beleteszem a citromhéjat, és 15 percig lefedve állni hagyom. A krémsajtot csomómentesre keverem, majd fokozatosan hozzáadom a tejet és tejszínt. Szifonba öntöm, feltöltöm két patronnal, lehűtöm, hidegen tálalom.
A morzsához összetörtem néhány darab kekszet, felolvasztottam vajat, összekevertem, és 5 perc alatt ropogósra sütöttem.








