Tejfölsorbet dupla eperkompóttal

Van, amikor minden olyan bonyolult és összevissza. Napokig nem hagy bennünket nyugodni, zakatol a fejünkben a sok különböző gondolat és kérdés. Aztán hirtelen, egyik pillanatról a másikra, hajnalban felriadva, vagy a kocsiban a piros lámpánál, a káoszban hirtelen minden letisztul, egyértelművé és szemtelenül egyszerűvé válik, nem is értjük, mit kellett ezen annyit gondolkozni.

Vegyük például az eper és a tejföl esetét. Gyerekkorom csopaki nyarainak elengedhetetlen kelléke, a desszertek fénypontja. Emlékszem, amint az egész napos strandolás után a hűvös, sötétített szobában vacsorázunk, végül Zs. előveszi a hűtőből a kincset rejtő nagy tálat. Hát én ebből mindig bármennyit meg tudtam volna enni, de jól viselkedtem, és biztos maximum egyszer repetáztam.

Amikor elővettem a fagylaltgépet, hogy nyári üzemmódra állítsam, valahogy természetes volt, hogy a tejfölfagylalttal indítok. A kedvenc joghurtfagylalt alapján úgy képzeltem, az eperrel pont olyan lesz majd, mint a nosztalgikus édesség. Nagy nehezen beszereztem a kedvenc tejfölömet (Boppe márkájú), és elkészítettem a sorbet-t. Az eperkompót annyiban dupla, hogy a gyümölcs saját, átpasszírozott püréjével kevertem a felkockázott epret. Megfordult a fejemben, hogy esetleg belecsempészek valamilyen fűszert: thai citromfüvet, kardamomot, kis narancsvirágvizet. Sőt, eredeti gondolataimban bodza tempura került mellé. Végül azonban bizonyosság kerített a hatalmába, hogy ezt most nem kell túlbonyolítani, akkor lesz leginkább olyan, amilyet várok, ha a lehető legnatúrabbra hagyom . Ilyen egyszerűen:

Tejfölsorbet dupla eperkompóttal

Hozzávalók (8-10 gombóc)
5dl jó minőségű tejföl
1,5dl víz
8dkg cukorcsipet só
fél citrom leve
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
Eperkompót:
½ kg eper
citromlé
juharszirup, kevés porcukor

A vizet és a cukrot csipet sóval összeforraljuk, szirupot főzünk belőle. Hozzáadjuk a citromlevet és a vaníliát. Lehűtjük. A tejfölhöz adjuk, majd botmixerrel simára keverjük vele. Nagyon hidegre lehűtjük (a masszát előző este érdemes előkészíteni.) Ha nem elég hideg, nem fagy meg megfelelően. Fagylaltgépben szokásos módon elkészítjük. Amennyiben nem rendelkezünk fagylaltgéppel, a jéghideg masszát dobozba öntjük, majd a mélyhűtőbe tesszük. Kb. óránként kivesszük, és mixerben átkeverjük, összesen 4-5 alkalommal. Az eperkompóthoz az eper egynegyedét pürésítjük a citromlével, juharsziruppal és a porcukorral. Átpasszírozzuk. A többi részét felkockázzuk, és összekeverjük a pürével. A fagyi mellett tálaljuk.

(Visited 551 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük