Szójaszószos csirkeszárny

Cecilia Chiang és családja 1949-ben hagyták el Kínát. Shanghai-ból egészen Tokio-ig vitte őket a sors, ahol néhány évre le is telepedtek. A férj hivatalnok, az asszony pedig összeállt néhány baráttal, és éttermet nyitott, amely a Tokio-ban élő kínaiak körében gyorsan népszerűvé vált. 1960-ban, hét testvére közül az egyik, aki San Francisco-ban élt, látogatásra kérte.
Az utazást nem könnyű előkészíteni, ellenben olyan jól sikerül, hogy Chiang asszony örökre ott ragad. Egy nap a város kínai negyedén halad át, amikor beszélgetésbe elegyedik két hölggyel – az ismerkedés azt eredményezi, hogy közös étteremnyitási terveket szőnek, mitöbb, aláírnak egy bérleti szerződést. A két hölgy végül kihátrál az üzletből, Cecilia asszony pedig választani kényszerül: vagy visszatér Tokio-ba, és bevallja férjének, hogy a bukott bérlet miatt rengeteg pénzt veszítettek, vagy vesz egy nagy levegőt, és ő maga belekezd az éttermesdibe. Utóbbi mellett dönt, és ezzel kezdetét veszi egy hosszan tartó sikertörténet.
Chiang asszony soha nem vett részt szakácsképzésben, 44 évesen vágott bele a vendéglátóiparba. Mindezt úgy, hogy fiatal lányként a konyha köztelébe sem engedték – 52 szobás palotában nőtt fel, értelmiségi szülők gyermekeként – inasok és szakácsok terepe volt az. Híres San Francisco-i étterme, a Mandarin, 1961 és 1991 között üzemelt, és teljesen megváltoztatta a vendégek kínai konyháról alkotott elképzelését. Regionális ételeket főzött, az amerikaiak az ő hatására jöttek rá, hogy Kína valójában mekkora méretű ország, és gasztronómiája milyen sokszínű. Cecilai Chiang könyve, a The Seventh Daughter, az egyik legszebb személyes visszaemlékezés, amihez valaha volt szerencsém – a drámai életfordulatokat pedig jellegzetes ételreceptek gazdagítják. Chiang asszony ma 89 éves, még mindig gyönyörű, utazik, vendégeskedik, és főz. Talán az alábbi csirkeszárnyat is, amelyet az ő könyve ihletett.

Szójaszószos csirkeszárny

Hozzávalók (2 személyre)

6 csirkeszárny
6dl leszűrt húsleves (vagy víz)
Két szelet friss gyömbér
2 szelet narancshéj
3ek szójaszósz
1ek kínai rizsbor (vagy száraz sherry)
1ek barnacukor
Opcionális: 1/2kk ötfűszerkeverék
Tetejére: pirított szezámmag

A csirkeszárny rövid végét levágjuk. A szárnyakat megmossuk, konyhai papírtörlővel megszárítjuk. Lábasba helyezzük, felöntjük 6dl leszűrt húslevessel (vagy ha nincs kéznél, csak sima vízzel). Felforraljuk, öt percig főzzük, ha szükséges, lehabozzuk. Levesszük a lángot, hozzáadjuk a gyömbért, a narancshéjat, a szójaszószt és a rizsbort (valamint a kínai ötfűszerkeveréket), fedő alatt alacsony lángon 20 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, és ismét öt percig főzzük. Tálalhatjuk gőzölt rizzsel, vagy pirított zöldségekkel (pl. kínai kellel, brokkolival), de magában is finom. Megszórhatjuk pirított szezámmaggal, esetleg friss korianderzölddel.

(Visited 1 195 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük