Luxus fastfood

Ha én valamilyen érthetetlen oknál fogva komolyan venném a Valentin napi cirkuszt, ez lenne az az étel, amivel előrukkolnék (a rózsaszínű szívecskéket meghagyom másnak). Ez a világ egyik leggyorsabb luxusétele. A jakabkagyló az egyik kedvenc tengeri gyümölcsöm, ha bárhol látok étlapon, nehezen tudok ellenállni, hogy ne azt rendeljek. Brüsszelben kicsit könnyebb dolgom volt, gyönyörű minőségben, frissen lehetett kapni, viszonylag normál áron. Itthon azért nem tartok rendszeresen a hűtőmben. Nemrég feketekagyló beszerzésen jártam az Óceán Delikáteszben, és nagyon szép minőségű jakabkagylót vettem észre a pultban (azóta sem találtam ugyanilyet). Vettem is 6db-ot, majd nem volt időm felhasználni, így bekerült a mélyhűtőbe. Milyen jól jött most!

Ez az étel tényleg annyira egyszerű, gyors és fenomenális, hogy az embernek lelkiismeretfurdalása lesz. A frissen átsütött jakabkagylóra barnított vaj, petrezselyemzöld, citromhéj és kapribogyó kerül (klasszikus francia módszer halakhoz). A kagyló édessége, a barnított vaj, a kapribogyó és citromhéj pikáns karaktere, a petrezselyem frissessége együtt úgy tökéletes, ahogy van. Az étel konkrétan 5 perc alatt készül el. Így:

1. 2 személyre 6-8 jakabkagylót szárítsunk le konyhai papírtörlővel. Én félbe szoktam vágni, mert így szerintem könnyebb eltalálni, mikor van kész (ha túlkészül, gumiszerűvé válik).

2. Lábasban 5dkg vajból barnított vajat készítünk.

3. Hozzáadjuk egy negyed citrom reszelt héját, egy kis csokor finomra aprított petrezselymet, és egy evőkanál átöblített kapribogyót.

4. Közben egy vastag aljú serpenyőt zsiradék nélkül tűzforróra hevítjük.

5. A kagylókat a forró serpnyőbe helyezzük, majd mindkét oldalát röviden sütjük, hogy enyhén karamellizáljuk.

6. Meglocsoljuk a vajas öntettel.

7. Bagettel tunkolunk. Pezsgő.

A desszerten nem sokat vacilálnék, most éppen bele vagyok szeretve Mihályi Laci remekművébe, a tonkababos csokoládétárt-jába.

 

 

 

(Visited 998 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük