Kedvenc szakácskönyvek

Tiszta szerencse, hogy mielőtt elkezdtem összeszedni a szakácskönyvekkel kapcsolatos gondolataimat, elolvastam Dr.Pepper kérdését, amelyet kért, hogy válaszoljunk meg. Úgy rémlett, hogy kedvenc szakácskönyvekről kér beszámolót, de a kérdésben szerencsére elég jól meghatározta, hogy milyen kritériumok alapján. A kérdés így hangzott:

Nektek melyik az az 5 (vagy kevesebb, vagy több) kedvenc szakácskönyvetek, amelyet jószívvel ajánlanátok bárkinek….Kedvenc úgy, mint legjobban használható, legjobb recepteket tartalmazó, legérdekesebb, stb, stb. Szóval mindent összevetve, melyik az az 5 (vagy több), amit nem hagynál ki költözéskor a kézipogyódból”

Ilyen szemmel kicsit könnyebb volt átgondolni, öt abszolút kedvencet úgysem tudnék megnevezni. Az mindig hangulattól, aktuális mániától, érdeklődéstől, utazástól függ. Azokat a könyveket szeretem a legjobban, amelyekben valamilyen módon megvan az a bizonyos plusz. Aztán azokat, amelyek precízen, alaposan és maximalistán veséznek ki egy adott technológiát, vagy alapanyagot. Azokat is, amelyek az ételeken túl valami mást (pl. kultúrát, országot, személyt) is bemutatnak. Amelyek újszerűek, inspirálóak, és tele lehet ragasztgatni sárga post-it cetlikkel kipróbálásra. Végül azokat, amelyeket szívvel-lélekkel írnak.

Az alábbi ajánlóban külföldi könyvekre szorítkozom, és kifejezetten olyan megközelítésben gondoltam át, hogy melyek azok a könyvek, amelyeket valóban nyugodt szívvek ajánlanék bárkinek, akár ajándékként. Olyan könyvek ezek, amelyek nem túl extrémek, nem rétegműfajok, hanem nagyon is használható recepteket tartalmaznak, olyanokat, amelyekről azt gondolom, hogy másoknak is nagyon tetszenének:

1. Jean-Georges Vongerichten: Simple to Spectacular
JGV elzászi származású new yorki-i séf, ez a könyve a legjobb. Telis tele jobbnál jobb receptekkel és ötletekkel. Egy-egy fejezetben egy-egy egyszerű alap recepttel indít, amelynek variációit később egyre kifinomultabb szintre emeli. A műfaj is jópofa, a receptek is kiválóak

2. Suzanne Goin: Lucques

Írtam róla részletesen, nekem ez az a könyv, amelynél úgy érzem, mintha a számból vették volna ki a szót. Minden évszakra négy-négy menü, sok zöldséggel és szép ételekkel.

3. Molly Stevens: All about braising
Ilyenkor télen az egyik kedvenc könyvem. A lassan sütés/párolás technikáját mutatja be nagyon alaposan (több alkalommal találkoztam már a “brezírozás” szakkifejezéssel, hurrá, ha ezt lehet használni. Húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök.

4. Paul Gayler: pure Vegetarian
Szerintem a legjobb vegetáriánus szakácskönyv, és kész. Sok ételt ihletett: édes-savanyú cékla caponata-t, gőzölt kínai gombócot ötfűszeres gombatöltelékkel, töltött sült lilahagymát, lencse bouillabaisse-t.


5. Ingo Holland: Gewürze
Német fűszerguru gyönyörű könyve, fűszertörténelemmel, sztorikkal, tippekkel, különleges receptekkel.

Szeretnék még néhány olyan könyvet is ajánlani, amelyeket szerelemből vettem meg, mert nem lehetett nem megvenni. Ezek nem feltétlenül tartalmaznak a mindennapokban használható recepteket, de én ezeket szeretem a legjobban lapozgatni, ha ihletet keresek, vagy csak kikapcsolódni szeretnék:

Michel Richard: Happy in the kitchen
Haladóknak szóló séfszakácskönyv –kreatív zseni, akitől különleges technológiákat és eredeti ötleteket lehet ellesni (pl. carbonara hagymából, tagliatelle tintahalból, ropogós burgonyakosár krumpli spaghettiből, stb.)

Héléne Darrozze: Personne ne me volera ce que j’ai dansé
Az egyik legszebb könyv. Egy szerelmes szakácsnő receptjei, aki egyszer jókedvű, máskor szomorú, néha féltékeny, néha bohókás. Héléne Darroze két Michelin-csillagos francia (baszk származású) szakácsnő, régóta készülök róla portrét készíteni, remélem, hamarosan sikerül.

Cornelia Poletto: Alles Poletto
Azt a könyvet azért szeretem, mert Cornelia Poletto-nál töltöttem el az idei év legjobb ebédjét. A könyv ráadásul kiváló, egy-egy fejezet a kedvenc alapanyagaira épül. A róla készített portré a Gusto-ban jelent meg.

Pichet Ong: The Sweet Spot
Ez a könyv is biztos azért szerepel a kedvencek között, mert volt szerencsém megkóstolni a thai származású new york-i cukrász desszertjeit, amelyek fenomenálisak. Ázsiai desszerteket pedig egyáltalán nem könnyű úgy interpretálni, hogy azok is értékelni tudják, akik nem ezekkel nőttek fel. Kiváló receptek.

A szakácskönyvek címke alatt számos könyvet ajánlok (és volt tavaly is egy szakácskönyves körkérdés)

(Visited 742 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük