Egy jól elkészített zöldséges étellel mindig le lehet venni a lábamról. Valójában sokkal inkább, mint hússal. Bizonyítja ezt az a tény is, hogy a blogon található kb. 400 receptből talán van vagy tíz húsos recept…Az alábbi kelbimbós ételt a Momofuku nevű étteremben tett látogatás ihlette. Ez a kelbimbó az étterem egyik emblematikus fogása, az egekbe dicsérték, akik kóstolták. Az a helyzet, hogy az öt fogás közül, amelyet fogyasztottunk, ez maradt meg leginkább az ízraktározómban. Klasszikus fúziós étel: a sült kelbimbót vietnámi jellegű, halszószos öntettel forgatják össze. Az étteremben a kelbimbót olajban sütik ki, amitől ropogósabb, de házilag kényelmesebb sütőben sütni. Ott puffasztott rizst szórnak a tetejére, ami kifejezetten jópofa, én fenyőmagot (de ha lett volna itthon, akkor szezámmagot), ja meg egy kis Espelette chilit.. Fejből reprodukáltam a receptet, aztán megtaláltam különböző változatait, amiből kiderült, hogy jó úton jártam. Az utóbbi idők egyik legjobb zöldségétele, a héten harmadjára készül. Halszósz pedig pár száz forintért kapható ázsiai üzletekben (de még a Match nemzetközi részlegén is).
Hozzávalók (2-4 adag)
½ kg kelbimbó
olívaolaj
6ek halszósz
3ek szezámolaj
6ek víz
1ek barnacukor
Fél zöldcitrom leve
1 gerezd fokhagyma, lereszelve
egy kis darab friss gyömbér, lereszelve
fél chilipaprika, kimagozva, felaprítva
Pirított szezámmag, vagy fenyőmag
Újhagyma
A sütőt előmelegítjük 220C-ra. A kelbimbó külső leveleit szükség szerint eltávolítjuk, megmossuk, majd konyhai papírtörlővel megszárítjuk. Mérettől függően félbe (vagy ha nagyon nagy fejek, negyedekbe) vágjuk. Összeforgatjuk az olívaolajjal, majd alufóliával letakart tepsire szórjuk, úgy, hogy a vágott fele legyen lefelé (így az szépen karamellizálódik). Sütőtől függően kb. 15-20 percig süjük, amíg szép pirosra sül, és megpuhul. Amíg sül, elkészítjük az öntetet: simára keverjük a halszószt, a szezámolajat, a citromlevet, vizet, barna cukrot, a lereszelt fokhagymát, gyömbért és chilipaprikát. Amikor elkészült a sült kelbimbó, összeforgatjuk az öntettel. Langyosan, pirított szezámmaggal (vagy fenyőmaggal), és karikázott újhagyma zöldjével tálaljuk.
Kapcsolódó:
Sült kelbimbó
Momofuku Ssam Bar
(Visited 3 423 times, 2 visits today)
Kelbimbó kedvencem:
félbe, vagy negyedbe vágom, és fele olíva-fele vajon serpenyőben megpárolom. Ha kicsit megpirul, annál finomabb. Pici só, majoranna, borsikafű, és mikor kész, összekeverem vajon megpiritott szezámmaggal. Akármivel finom: piritott kenyérrel, tésztával, tört burgonyával…
és percek alatt kész!
Kipróbáltam a receptet és nekem annyira sós lett, hogy a többi ízt (a csípős kivételével) alig éreztük. Lehetséges, hogy kevesebb halszósz kellett volna bele? Vagy vannak kevésbé sós halszószok is és az enyém nem jó minőségű?