A világ legjobb szakácskönyvboltjai

Lefogadom, hogy nem én vagyok itt az egyetlen, akinek az éjjeli szekrényén szakácskönyv kupacok tornyosulnak. Az előző lakásban nem volt rendezett helyük, végül már az összes teret beterítették, a nappalitól a hálószobáig. Most már végre jó helyre kerültek, külön polc (fal) készült számukra, a biztonság kedvéért jó sok üres polccal, hogy lehessen hová terjeszkedni.

Nagyon szeretem a könyvesboltokat. Mindenfélét. Kicsiket és nagyokat. Órákat tudok eltölteni bennük, anélkül, hogy észrevenném, hogy elrepült az idő. A szakácskönyvbolt, na persze, az külön műfaj. Az mindig egy komoly stratégiai döntés, hogy betegyem a lábam, vagy ne. Középút nincs, nekem az nem megy, hogy csak benézek. Ha már bent vagyok, garantáltan nem távozok üres kézzel, szeretek elmélyedni, lapozgatni, szóba elegyedni.

A new york-i Kitchen Arts&Letters szakácskönyv szaküzlet intézmény. Nem esik be az ember ide csak úgy, véletlenül, olyan – viszonylag kieső – helyen található, ahová külön el kell zarándokolni, csak olyan jön, aki ezt tudja. 25 éve ugyanezen a helyszínen van, az alapító tulaj és az üzletvezető (egykori eladóból lett) mindig a boltban találhatóak. Olyan könyvek sorakoznak itt a polcokon (több ezres nagyságrendben), amelyeket nem kap meg az ember átlagos könyvesboltban: régi kiadások, ritka példányok, vagy különleges, kis példányszámban megjelent csemegék. A spanyol zsenik könyvei, angolra lefordítva, a Gastronomica régi számai, stb. Mialatt ott vagyok, folyamatosan cseng a telefon, valaki egy új ausztrál csúcsgasztronómiai könyvet keres („tudunk róla, még nincs nálunk a boltban, de akkor megrendeljük Magának, kérem a címet, kb. 1 hét alatt tudjuk küldeni”), más meg érdeklődik, hogy megjelent-e már Thomas Keller új, sous vide könyve, ha igen, milyen. Minden könyvet kivűlről ismernek, azt is megmondják, ha nem olyan jó, vagy mást ajánlanak helyette.

Azokat a boltokat szeretem a legjobban, amelyekről sugárzik, hogy szerelemből csinálják, ahol a tulaj/üzletvezető/eladó otthon van , ki lehet kérdezni, meg lehet tárgyalni. Az alábbiak mind ilyenek (én ezeket ismerem, ha valaki olyan városban él, ahol szintén van hasonló, vagy ismer további jó tippeket, megköszönöm, ha kiegészíti).

Kitchen Arts&Letters, New York
http://www.kitchenartsandletters.com/
1435 Lexington Ave New York (93/94th között)
(212) 876-5550
Szállítanak tengerentúlra is

Buchgourmet, Köln
http://www.buchgourmet.com/
Hohenzollernring 16-18

+49 221 2574072
Brüsszelben gyakran rendeltem tőlük, hozzáértő, megbízható üzlet, nagy választékkal, szállítanak Mo.-ra is

Books for Cooks, London
http://www.booksforcooks.com/
4 Blenheim CresLondon

+44 20 72211992
Hangulatos bolt Notting Hill-ben

Babettes Spice&Books, Bécs
http://www.babettes.at/

Schleifmühlgasse 17, Wien
43-1-585-5165
A legközelebbi, Naschmarkt mögött

Cook&Book, Brüsszel
http://www.cookandbook.be/
32-2.761.26.00

Place du Temps Libre
Bruxelles ( WOLUWE-SAINT-LAMBERT )
M: Roodebeek
Ha valaki nincs nagy rohanásban, mindenképpen látogasson el ide. Nem kifejezetten szakácskönyv specialista, hanem 9 hatalmas teremből álló, hangulatos könyvesbolt komplexum, étteremmel, kávézóval egybekötve. Egy egész teremnyi szakácskönyv.

La Cocotte, Párizs
http://www.lacocotte.net/
5, Rue Paul Bert

Paris 75011 –
+33 1 43 73 04 02

(Visited 380 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük