Fahéjas-paradicsomos zöldbab

A nyár végi piaci kínálatot elnézve, a babjainkat akár hungarikumnak is minősíthetnénk. A külföldiek csak úgy pislognak a nagy halom friss babfélék láttán. Bár számos konyhában kiemelkedően fontos szerepet játszanak, és egzotikumnak semmiképpen nem nevezhetőek, néhány fajta kiemelt szerephez jut a hétköznapi, házias konyhánkban. Nyári ebédeink zöldbabfőzeléke, savanykás, tejfölös zöldbablevese tagadhatatlanul magyar különlegesség. A nálunk legelterjedtebb sárga színű vajbab nem mindenütt ismert, de legalábbis ritkaság. Köteteket lehetne megtölteni csak a különböző, száraz és friss babok bemutatásával, több száz féle változatuk számos helyi specialitás alapja. Szinte minden ország büszkélkedhet saját, jellegzetes, gyakran eredetvédett fajtával, számos régióban a táplálkozásban a száraz babok központi szerepet kapnak. A latin-amerikai konyha gyakorlatilag elképzelhetetlen nélküle, ott elsősorban az apró szemű fekete népszerű. A franciák és az olaszok is rengeteg rusztikus babos fogással büszkélkedhetnek (pl. cassoulet, ribollita), Ázsiában pedig ne lepődjünk meg, ha édes formában jön szembe a vörös azuki bab, mondjuk sütemény töltelékeként.

Az alábbi, arabos ihletésű zöldbabos étel kétségkívül nem az évszázad legmutatósabb fogása. Az íze azonban kárpótol az összes esztétikai hiányosságáért. A hagyma és a fokhagyma lassan összeolvad a paradicsommal és az édeskés fűszerekkel, úgymint fahéj és szegfűbors, majd dzsem-szerűen vonja be a puhára főtt zöldséget. Joghurttal meglocsolva, friss koriander-, vagy petrezselyemzölddel megszórva, magában, pitával, vagy fűszeres húsgombóc (köfte) köreteként is sikerre számíthat.

Fahéjas-paradicsomos zöldbab

Hozzávalók (4 adag)

60dkg zöld ceruzabab (vagy sárga)
60dkg érett paradicsom, meghámozva, felkockázva
4 sonkahagyma (vagy 2 nagy vöröshagyma), vékonyra szeletelve
1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve
1dl olívaolaj
1tk őrölt fahéj
1/2tk őrölt szegfűbors
1tk őrölt római kömény
só, bors

Előkészítjük a hozzávalókat: a zöldbabot megmossuk, 4-5 cm-es darabokra vágjuk. A hagymát vékonyan felszeleteljük. A fokhagymát ( az egy egész fej soknak tűnik, de a főzés során édesen krémesre olvad a mártásban, nem kell félni tőle) gerezdekre szedjük, megpucoljuk. A paradicsomot meghámozzuk: tetején éles késsel keresztet vágunk, majd kb. 20 másodpercre leöntjük forrásban lévő vízzel. Jeges vízbe tesszük, majd a héját lehúzzuk. Csumáját kivágjuk, végül felkockázzuk. Lábasba öntjük az olívaolajat, hozzáadjuk a hagymát és az egész gerezd fokhagymákat, csipet sót szórunk rá, fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. Beletesszük a zöldbabot, hozzákeverjük a paradicsomot és a fűszereket, sózzuk, borsozzuk. Lefedjük, majd kb. 30-35 percig főzzük, ha szükséges, a végén fedő nélkül, hogy a paradicsom leve teljesen elfőjön, sűrűn vonja be a zöldséget. Langyosan, vagy hidegen tálaljuk. Ez az étel tapasztalatom szerint másnapra még finomabb, nyugodtam elkészíthető előre.

(Visited 2 073 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük