Szardínia, San Teodoro. Már megint, aznap talán harmadik alkalommal baktatunk a falunkba. Vásárolni. A társaság férfitagjai eddigre már szemüket forgatják, és hirtelen rengeteg halaszthatatlan feladatuk akad a ház körül (úgymint tengeri sün halászat). Némi időbe telik, mire végre felfogjuk, hogy az apró boltok valóban 9-12 óráig, majd legközelebb 17-20 óráig tartanak nyitva. Szép lassan mi is felvesszük a tempót, végül már el sem tudjuk képzelni, ki a búbánat akarna délután kettőkor bármit is venni. Végigjárjuk a szokásos körutunkat: a lepukkant csemegeüzletben pane carasau-t (ropogós, száraz szárd kenyér), remek borokat és különleges -eperfáról gyűjtött- keserű mézet; a zöldséges lakókocsiban néhány kiló nespole-t szerzünk be, amelynek dúl a szezonja, betelni nehéz vele (magyarul japán naspolya: narancssárga színű, sárgabarack és ringló keverékére emlékeztető, leves, édes-savanykás gyümölcs). Utoljára marad a kedvencem. Pasta fresca&Dolci sardi (friss tészta, szárd édességek), áll a feliraton. A két bájos feketehajú hölgy -a pici, fecsegő és a magas, halk szavú – már ismerősként üdvözölnek. Rendelésre gyúrják a házi, friss szélesmetéltet, gnocchit, raviolit – olyan szeretettel és odafigyeléssel, hogy akkor is a világ legfinomabb tésztájának tűnne, ha ehetetlen volna (persze, isteni). Már saját, névre szóló rubrikám van, ebbe jegyzik a rendelésemet ( szerencse, hogy nem Gyöngyvérnek hívnak). Automatikusan írják a listához a tizenöt ricottini-t: pillekönnyű, krémes ricottával töltött csodasütemény. Amíg annak kinyomozom a receptjét (köszönöm a tippeket!), jöjjön egy másik nagyon finom ricottás desszert.
Ricottás sajttorta
Hozzávalók (6-8 adag)
Tészta:
7dkg darált mandula
3dkg liszt
3dkg cukor
3dkg vaj, felolvasztva
1 tojássárgája
csipet só, csipet őrölt fahéj
Töltelék:
12,5dkg ricotta (szobahőmérsékleten)
12,5dkg mascarpone
12,5 dkg natúr krémsajt (Philadelphia)
6dkg cukor
1 tojássárgája
1 egész tojás
1ek mandulalikőr (pl. Amaretto)
1tk étkezési keményítő
csipet só
jó minőségű narancsdzsem, vagy kandírozott narancshéj
A sütőt előmelegítjük 160C-ra. A tésztához egy tálba öntjük a darált mandulát, a lisztet, cukrot, csipet sót, fahéjat, összekeverjük. Másik tálban összekeverjük az olvasztott vajat, a tojás sárgáját. Hozzáadjuk a száraz anyagokhoz, és gyorsan morzsásra dolgozzuk. 20 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, kivajazzuk, enyhén kilisztezzük. A morzsát a forma aljára nyomkodjuk, úgy, hogy a szélén kb. 2-3cm magasan pereme legyen. 20 percre a hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a tölteléket. Elektromos keverővel simára keverjük a háromféle sajtot, a cukrot, a tojást, a likőrt és a keményítőt. A tésztát sütőbe tesszük, és kb. 15 perc alatt világos színűre sütjük. Kihűtjük. A megsült tészta alját megkenjük narancsdzsemmel, vagy megszórjuk kandírozott narancshéjjal. Ráöntjük a krémet, tetejét elsimítjuk. Kb. 50 percig sütjük (a közepe még kissé remegős legyen). Egy éjszakára behűtjük. Trükk: ha a sütő aljába egy kis hőálló edényben vizet helyezünk, nem fog megrepedni a torta teteje.
Gina de Palma receptjét módosítottam.
PS. Adná magát hozzá az eper, szerintem nélküle finomabb.









ÁÁÁÁÁ, szuper vagy! Isteni receptek, gyönyörű oldal! Gratulálok! Az egész nagyon megfogott, fantasztikus, ügyes vagy és kreativ:)csak így tovább! én már tuti visszajárok ide…:)Alexis
Hmm.. Én pont most sütöttem egy epres sajtottrát, de ez lesz a következő. Én itthon mindig ricotta túrót látok, sajttal valahogy még nem volt dolgom.
< HREF="http://www.branddaze.com/" REL="nofollow">Air Jordan Shoes<>, < HREF="http://www.branddaze.com/" REL="nofollow">Nike Jordan Shoes<>, < HREF="http://www.branddaze.com/" REL="nofollow">Nike Air Jordan<> Shoes,< HREF="http://www.branddaze.com/" REL="nofollow">Jordan Whoesale<><>.<> <>> < HREF="http://www.jordanshoesmall.com/" REL="nofollow">Nike Shoes<>: Shoes like < HREF="http://www.branddaze.com/" REL="nofollow">Air Jordan<> Shoes, < HREF="http://www.branddaze.com/" REL="nofollow">Air Jordan<>, < HREF="http://www.cooljordanshoes.com/" REL="nofollow">Nike Jordan<> Shoes, < HREF="http://www.feetsource.com/" REL="nofollow">Nike Air Jordan Shoes<>, < HREF="http://www.branddaze.com/" REL="nofollow">Jordan shoes<>, and many other < HREF="http://www.nikejordanshoesonsale.com/" REL="nofollow">Wholesael Nike Shoes<> are reviewed.
jelentem alássan, kipróbálva kis változtatással: http://secondhanded.freeblog.hu/archives/2009/08/03/suti/
csúcsszuper, a közönség hörögve tapsolta vissza 🙂
szia! most készülünk san teodoróba, és érdekelne, hogy merre is van ez a szard cukrászda:) a központban valamerre? kedvenc éttermed van a városban? vagy a környéken?
üdv
Régóta ezt a receptet készítem. Rengetek ünnepnapunknak lett a fődesszertje.
Nagyon szépen köszönjük.