Tejszínes sóskakrémleves

A sóskához még jöjjön két kedvenc recept:

Tejszínes sóskakrémleves:

Hozzávalók (4 személyre):
20dkg friss sóska
8-10 szál (2 csomag) újhagyma
1/2kg burgonya
1l szárnyas alaplé
2dl tejszín
5dkg vaj
só, bors
csipet cukor
citromlé

Az újhagyma fehér részét vékony karikákra szeletelem. A vajon üvegesre párolom. Közben megpucolom a krumplit, és egyenletes méretű, apró kockákra vágom. A hagymához adom, átforgatom, majd felöntöm az alaplével és a tejszínnel, sózom, borsozom. Fedő alatt addig főzöm, amíg a krumpli megpuhul, kb. 20 percig. A sóskát megmosom, megtisztítom, csíkokra vágom. A leveshez adom, néhány percig főzöm, amíg a levelek összeesnek. Robotgépben (vagy botmixerrel) teljesen simára pürésítem. A végén citromlével, pici cukorral ízesítem.

Sóskás-ricottás quiche
Ez egy elég különleges, szokatlan összeállítás, szerintem fenomenális, nagyon ajánlom mindenkinek kipróbálásra! A receptet a Troigros honlapján találtam (az a bizonyos híres lazac sóskamártással is rajta van, meg még rengeteg további izgalmas), ott „clafoutis”-ként szerepel, de mivel tésztakéregben van, inkább quiche-nek keresztelem. A töltelékben a tejszín-tojás-sóska-ricotta nem vad, ami engem elsőre meglepett, és nemigen tudtam hová tenni, az a csípős mustár hozzáadása. Mivel azonban a recept kapcsán külön elhangzik, hogy ez milyen jó példa arra, hogy a savanykás-csípős mustár micsoda összhangban van az édeskés ricottával és a sóskával, nem spóroltam ki. Micsoda szerencse, ugyanis fantasztikus. Az eredeti recept a honlapon megtalálható, én némileg módosítottam a mennyiségeken és az arányokon.

Hozzávalók (4 személyre)
20dkg omlós tészta
5dkg sóska
diónyi vaj
1 tojássárga
1 egész tojás
1,5dl tejszín
1,5dl tej
1 tk csípős mustár
10dkg ricotta
só, bors

Sütőt 180C-ra melegítjük. Egy 20cm-es formát kivajazunk, alját sütőpapírral béleljük, a kinyújtott tésztát belehelyezzük. Fóliát és sütőbabot teszünk rá, 10 percig elősütjük, majd még 5 percig sütjük fólia nélkül. Kissé lehűtjük. A sóskát a vajon megfonnyasztjuk, majd elosztjuk az elősütött tésztán. Összekeverjük a tojást, tejszínt, tejet, sózzuk, borsozzuk. A sóskára öntjük. A ricottát kiskanalanként, elszórva darabokban a töltelékhez adjuk. Kb. 25 percig sütjük, amíg megszilárdul, és a teteje picit megpirul. Langyosan a legfinomabb.

Az omlett nem igényel különösebb magyarázatot, recept nem igazán szükséges hozzá: fejenként két tojásból vajon omlettet készítek, amikor még lágy, vajban megfonnyasztott sóskát szórok rá (amit az alatt készítek, míg sül a tojás). Eredetileg vékony füstölt lazac csíkokat tettem rá, de a tojás és a sóska annyira jó együtt, hogy a lazac valójában felesleges, sőt, őszintén – jobb nélküle.

Itt még találtam számos érdekes sóska receptet (németül), és Dolce Vita almás sóskasalátája is nagyon tetszik.

(Visited 1 545 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

5 hozzászólás

  1. De jó, hogy még mindig sóska szezon van nálad! Annyi terem a kertben márciustól novemberig, hogy már nem győzöm szedni és főzni. Ha valakinek van egy egész kicsi földje, érdemes vetni, mert igénytelen és folytontermő.

  2. Nem olyan régen vendégségben csodás – végtelenül egyszerű -sóskasaláta is volt az asztalon: nyers, tépett sóskalevelek kevés tejföllel összeforgatva. Próbáljátok ki, csodás pikáns, friss tavaszi íz!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük