Az ősz egzotikus gyümölcsei

A brüsszeli piacról meséltem már réges-régen. A zsongó, arabos hangulaton és az olajbogyós stand háta mögött kapható, frissen sütött marokkói túrós-mézes palacsintán és mentateán kívül nagyon szeretem benne azt is, hogy szezonjukban egy-egy egzotikus gyümölcsfajta is olyan mennyiségben, ráadásul olyan olcsón árasztja el a standokat, hogy az ember heteken át bármivel kísérletezhet. Az egyetlen probléma, hogy gyakran csak rekeszenként kapható, és hát nem mindig tud az ember mit kezdeni mondjuk 4kg kaktuszfügével.

A hetekben a következő gyümölcsök jelentek meg nálunk:
Datolyaszilva (hurma/kakiszilva/sharongyümölcs) – tavaly még csak kóstolgattam, idén terveim vannak vele (ja, és láttam a Nagycsarnokban is 90Ft/db-ért)
Birsalma – nem igényel túl sok kommentárt, nem is egzotikus, de megjelenése mindig az ősz fénypontja
Gránátalma – a másik fénypont, lehet sűrítményt gyártani.
Cherimoya (a zöld pikkelyes), más néven custard apple, ez mind ízre mind állagra leginkább a banán és körte keverékére hasonlít.
Kaktuszfüge – eddig ritkán vettem, de most egy olyan tökéletes érettségű példányt kóstoltam, hogy teljesen le vagyok nyűgözve. Még az sem kizárt, hogy a szúrós tüskék ellenére, megpróbálkozom egy ilyen gyönyörű dzsemmel (az az egész blog gyönyörű..).

(Visited 1 314 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

11 hozzászólás

  1. A kaktuszfuget csak ajanlani tudom, es a belole keszult lekvar is isteni! En eddig csak Szardiniin ettem friss gyumolcsot (az utcan no) es kostoltam lekvart is, nagyon irigyellek erte!

  2. Azt a zöld pikkelyes verziót hol vetted??? legutóbb Madeirán ettünk ilyet és állította az útikönyv, hogy nem nagyon szállítják semerre, mert nem bírja…ott Anona néven futott.

  3. Anona és kaktuszfüge is szokott lenni néha-néha Bp-en Metro áruházakban, legalábbis én már vettem ott. A kaktuszfüge tényleg isteni, lekvárt ugyan még nem ettem belőle. Azért a tüskéket mi hetekig szedtük ki a kezünkből, így örök tanulság volt, hogy még véletlenül se fogjuk meg csak úgy…

  4. Itt is Anona-nak ismerik, de magyarul buzogánygyümölcsnek olvastam valaha valohol. Nekem nagyon ízlik selymes íze és finom aromája (értsd: nem erőteljes, agresszív, mint a neve). Olvad a nyelven, ha megfelelő érettségi állapotban fogyasztod. Ami azt jelenti, hogy nem hetedhét országon túlról érkezik a Metro áruházakba, hanem itt szeded le a fáról, ahol terem. Erről esetleg makrobiotikusok s zöldek sokat mesélhetnének. Ja és ha igaz, a banánonhoz hasonlóan lúgos, nem savas gyümölcs.

  5. A sörbet óta meg sem merek szólalni 🙂 de növényrendszertanból nemes egyszerűséggel csirimójának tanítják. A helyi Metro áruházban egyszer láttam pár aszott példányt, de megnézem majd megint, ha annyira dicséritek.

  6. cserimolyát pécsen a tescoba vettem hivják még cukor almának is.Keresek papaut MÁSNÉVEN ANNONA CSERJE.AZ irodalom szerin ojan erős szamoca illata van hogy a füstölt szalona átveszi

  7. Joa-nak igaza van, tényleg szúrósak a tüskék!Viszont megéri megkóstolni, mert fincsi.A Plusban vettem én is, ahol már egy ideje kapható kaktuszfüge néven.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük