Gőzölt gombóc kínai, fűszeres gombatöltelékkel

Ha az ember impulzív vásárló, az alapvetően inkább rossz, mint jó – gyakran a pillanatnyi hév hatása alatt olyan dolgokat vesz meg, amelyeket valójában már az üzletből kilépve megbán. Két szakácskönyvvel kapcsolatban gondoltam mostanában, hogy hasonlóan fogok járni, az egyiknél így lett, a másiknál a legkevésbé sem. Az egyik Nigella új könyve, a Nigella Express, amely nagyon szép. (és amelyről kb. ennyi jót lehet elmondani).

A másik, amely viszont az utóbbi idők egyik legizgalmasabb beszerzésének bizonyult, az általam méltatlanul, kevésbé ismert Paul Gayler könyve, Pure Vegetarian. Paul Gayler neves brit séf, aki leginkább talán ínyenc vegetáriánus kreációival szerzett hírnevet. (Ehhez képest, az otthon is rendkívül népszerű Szakácsok Könyvében az első, mártásokról szóló fejezet szerzője.) Nevezett könyve mindenesetre zseniális – kreatív és innovatív zöldséges fogásokat sorakoztat fel, amelyekben klasszikusokat ötvöz elsősorban ázsiai és közel-keleti ízvilággal. Cékla-caponata, sáfrányos tönkölybúzaleves, sárgarépagnocchi karamellizált póréval, lencsebouillabaise, karfiol tagine –hogy csak néhányat említsek. A Mérték kiadónál, ha minden igaz, idén nyáron megjelent egy könyv: Paul Gayler: Vegetáriánus ételek – Ínycsiklandóan vegetáriánus –hogy ez vajon ugyanez a könyv-e, nem tudom, hátha.

A könyv indító receptje ez a gombóc. Az autentikus kínai verzió, a char siu bao tölteléke ragacsos, édeskés sertéshús, tésztája pedig élesztős kelt tészta. Enni már ettem, azonban még soha nem készítettem – ez viszont kifejezetten egyszerűnek tűnt, így nekiugrottam. A tésztát a recept szerint készítettem, a tölteléket egyáltalán nem, ugyanis a recept mogyoróvajat ír, amely nekem egyáltalán nem hiányzott belőle. A végeredmény: szuper, de valójában a töltelék a legjobb –legközelebb csak ezt fogom megcsinálni, szerintem remek lehet mondjuk egy csirkemellen, esetleg beletöltve. Bambuszpárolón a legegyszerűbb elkészíteni, de más párolóedényben is lehet. A szószok kaphatóak a szokásos boltokban, és azoktól lesz az a finom, füstös íz, de szerintem ezek nélkül, szójaszósszal is meg lehet próbálni. Az ötfűszerkeverék viszont fontos.

Recept (8 gombóc)

Tészta:
15dkg liszt
½ tasak sütőpor
1tk cukor
1ek olaj
1dl langyos víz
Töltelék:
25dkg champignon gomba
½ kis hagyma, felaprítva
1 kis gerezd fokhagyma
2ek olaj
1ek szezámolaj
2ek hoisin szósz
2ek osztrigaszósz*
1kk kínai ötfűszerkeverék
1tk barnacukor
2ek friss koriander zöld
só, bors

A tésztához átszitáljuk a lisztet, cukrot, sütőport. Hozzáadjuk az olajat és a langyos vizet, néhány perc alatt rugalmas, fényesre gyúrjuk (kézzel, vagy géppel). Cipót formálunk belőle, letakarjuk, 15 percig szobahőmérsékleten pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket: serpenyőben 2ek olajon üvegesre pároljuk az egészen apróra vágott hagymát, fokhagymát. A gombát papírtörlővel, kefével megtisztíjuk, felaprítjuk. A hagymára dobjuk, sózzuk, borsozzuk, dinszteljük, amíg a leve teljesen elpárolog. Hozzákeverjük a kétfajta, sűrű, füstös szószt, a szezámolajat, az ötfűszerkeveréket és a cukrot. Pár percig főzzük, hogy sűrű, szirupos, ragacsos állaga legyen. Hozzáadjuk az aprított korianderzöldet. A tésztát liszttel megszórt deszkán vékonyra nyújtjuk, majd 8db 8-9cm átmérőjű kört szúrunk ki belőle. Mindegyikre egy-egy tk-nyi tölteléket helyezünk, széleit összefogjuk, gombóccá formázzuk, tetejét megcsavarjuk, hogy lezárjuk. Ha bambuszpárolót használunk, azt saláta-(vagy káposzta) levéllel, sütőpapírral kibéleljük (különben leradagna), ráhelyezzük a gombócokat, úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Gyöngyöző víz fölött, 15 percig pároljuk. Azonnal tálaljuk.

Paul Gayler: pure vegetarian, Steamed oriental buns receptje ihlette

(Visited 4 243 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

17 hozzászólás

  1. Chili, nekem van bambusz párolóm, de nem tudom hogyan kell használni. Nekem nem úgy tűnik, hogy vizet lehetne bele tölteni. vagy egyszerűen, forró gőz fölé teszem?

  2. úgy kell használni, hogy wokban, vagy lábasban vizet kell forralni, és a bambuszpárolót a gyöngyöző víz fölé kell helyezni, de úgy, hogy semmiképp ne érjen az alja a vízhez. A pároló alját ki kell bélelni sütőpapírral, vagy salátalevelekkel, különben leragad az étel. Vagy tányért is bele lehet tenni.

  3. Bocsánat a tudatlanságért, de tulajdonképpen hogy néz ki egy bambuszpároló?A leírásból (hogy papírt, vagy salátalevelet kell tenni az aljára) úgy gondolom, hogy ez nem egy sima zöldségpároló, ugye?

  4. Élesztő vagy sütőpor? Vagy < HREF="http://en.wikipedia.org/wiki/Char_Siu_Bao" REL="nofollow">mindkettő<>? Ha nincs bambuszpárolóm, mit javasolsz?

  5. szóval. az eredeti, autentikus kínai élesztővel csinálja. ez a receptet csak sütőport használ, és tök jó volt. Bambuszpároló helyett lehet sima párolóbetét is, az a lényeg, hogy ne érjen a vízhez+ ki kell bélelni, nehogy odaragadjon. alternatív módszerként nagyobb méretű szűrő+ lábas lefedve.zuzena, a bambuszpároló bambuszból van:), úgy néz ki, mint egy nagy szita.

  6. Hát ez valami nagyon finom! Ötfűszer+szezámolaj+szószok, nagyon harmonikus.És nem is olyan bonyolult megcsinálni, mint amilyen jól néz ki! A gombócok formázásánál kell egy kicsit trükközni, különben nem zár rendesen. A tésztakorong szélét nagyon finoman megvizeztem, így jobban tapad.

  7. Ehhez a recepthez vissza-vissza fogok még térni, de előbb-utóbb elfelejtem, hogy 2007 októberben kell keresni. Merthogy a tartalomjegyzékben nem találom, pedig átrágtam magam rajta néhányszor. Légyszi-légyszi, nézz utána! Köszönöm!

  8. Én sem vagyok vegán csak szimplán vegetáriánus ( vagyis lakto-vega,tejtermékeket is fogyasztok) na de az osztrigaszósz nagyon távol áll a vegetáriánus étkezéstől.Mondjuk már én is olvastam olyan vega szakácskönyveket, amiben pl szalonnazsírt, zselatint és hasonló dolgokat írnak.Szerintem az a probléma h a legtöbb vega szakácskönyvet nem vegák írják…Viszont én tudok egy nagyon jó vegetáriánus szakácskönyvet.Ha valakit érint ez a téma szívesen leírom a címet és a szerzőt:)Egyébként ez a recept akkor is finom ha kihagyjuk belőle az osztrigaszószt:)Szép napot mindenkinek:)

  9. En is kaptam bambusz parolot, 2 reszeset, de ovalis.. a wok-ba belefer, de azert nem teljesen stabil, na meg ertelemszeruen ketoldalt res van, mit tanacsolsz, hogyan hasznaljam? A wok-ba azert lett volna jo, mert nem ert volna bele a vizbe, vagy a restol fuggetlenul is remekul lehet majd igy benne parolni? Eldolni nem hiszem, hogy eldolne, emeletes, de a suly majd lehuzza amugy is.

  10. hm, nem is láttam még ovális bambuszpárolót..az a baj, hogy elvileg az nem túl jó, hogy rés van, mert azon a gőz is kijut. Azért tegyél egy kísérletet, lehet, kicsit tovább tart a párolási idő, de hátha azért sikerül.

  11. Kedves Adrienn, engem nagyon érdekelnének a vegetáriánus szakácskönyvek címei!! kérlek írd meg,nagyon köszi Timi

  12. Anyśomnál láttam és fantasztikus: TEztil pelenka a fazékra kötve. Jobb, mint bármilyen pároló…Tundus

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük