Vadspárga

Apropó, spárga.
Ilyet ettetek már? Láttatok már? Én még soha. Úgyhogy, mint minden különleges, érdekes, számomra új hozzávaló esetében most is megragadtam az alkalmat, hogy megismerkedjek vele. Bemutatom a vadspárgát.
Rendszeres horvátországi nyaralók jó eséllyel találkozhattak vele, itt állítólag igen elterjedt, és az éttermek is kínálják (bár gondolom, jellemzően ilyenkor tavasszal, a szezonjában). Egyébként Európában Olaszországban és Franciaországban terem a legtöbb, nagy részét az ínyenckonyha hasznosítja, piacokon, üzletekben ritkábban, de néha kapható. Huh, szerencsém volt.

Elnevezései:
wild asparagus (en)
wilder Spargel (de)
asperge sauvage (fr)
triguéros (es)
latin neve. ?(okostojás, ha szépen kérlek, megmondod:) ?)

A kinézete egészen különleges –amint a fotón is látható, leginkább egy zöld búzakalászra hasonlít.

Az íze nagyon finom –sokkal erőteljesebb és intenzívebb, mint a zöld és a fehér spárga -fűszeres, picit csípős, mint egy snidling, valamelyest talán a zöldspárga és az újhagyma keverékéhez hasonlítanám.
Elkészítése: na ezt aztán pláne minél egyszerűbben. Olyan kifinomult íze van, és olyan törékeny, hogy tilos agyonfőzőcskézni. Egyik felét a boltban kapott instrukció szerint 2 perc alatt megpároltam, másikat pici vajon átforgattam. Utóbbi a nyerő. Mivel ilyen ritkaságszámba megy, az ára is borsos (itt 25dkg 4Euro volt). Viszont olyan intenzív, hogy különleges köretként halhoz, vagy pl. bárányhoz 4 főre simán elég.
(Visited 2 208 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

10 hozzászólás

  1. igen, én is ezt néztem, nem mertem beírni,mert olyan másképp néz ki a képeken. +belekavarodtam az ajurvédikus körökbe (shatavari a szankszrit neve, és termékenység- fokozó..), hogy ez ugyanez, vagy a gyökere, vagy tök más..

  2. Szerintem ez az Ornithogalum pyrenaicum. A racemosus hajtása kevésbé tömött. De sajnos személyesen nem ismerem a növényt, csak a kép alapján ez tűnik valószínűnek.

  3. En Sziciliàban ettem ilyet, vagy ehhez valami nagyon hasonlòt, ott frittata-t kèszitettek belole. Olyat, amilyet az articsòkàbòl szoktak.

  4. I bought wild asparagus in Paris last year, and was totally blown away by the subtle and light asparagus flavour. You’re a lucky girl to be able to eat it – I cannot find it anywhere in Estonia:(

  5. Izé, nem tudom, de ahogy nézelődtem, magyarul nem is biztos, hogy valamilyen spárga a neve, ez az alig néhány gasztro oldal találatnál akár tükörfordítás is lehet.http://www.novenykatalogus.hu/rendszertan/?rid=44715Hiába keresgélek, a képeken nem látni együtt a növényt és magát a sípot, kertészkönyvem pedig nincs.Lehet, meg kellene kérdezni Bálint Gyuri bácsit? 🙂

  6. Botanikus vagyok, tenyleg az Ornithogalum pyrenaicum-rol van szo, egy kulonleges ettermi vacsora soran a kollegaimmal dobbenten allapitottuk meg, nekem teljesen uj volt…

  7. Hopp, én ezt ismerem! Észak-Afrikában a parafaerdőben szedtük – vadon nőtt, gyakran vadspenót és mindenféle erdei gomba társaságában. Isteni finom volt!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük