Ételfotók

Szindbádék jó kis témát dobtak fel, ételfotókkal kapcsolatos tapasztalatokról, tippekről értekeznek, és szólítottak meg.

Mivel magam abszolút csak amatőrködöm, profi tippekkel sajnos nem tudok szolgálni, de néhány saját tapasztalatot, gondolatot szívesen megosztok:

* Természetes fény verhetetlen
* Vakut soha nem használok
* A képek 90%-a makro-val készül
* A fehér hátteret szeretem a legjobban (ez gondolom feltűnt)
* Barna színű ételeket (csoki, ragu) szerintem szinte lehetetlen szépen fotózni, ilyenkor hozzá kell tenni valamilyen élénk színt vagy háttérnek, vagy díszítésnek
* Azokat a fotókat szeretem, ahol az étel van központban, nem vagyok nagy barátja a túlcsicsázott, túl hangulatos kompozícióknak
* Egy ételről általában legalább 6-7 kocka készül, ebből választom ki, ami a legjobban tetszik
* A fotók a saját konyhámban készülnek, minden igazi, semmilyen szert (hajlakk, olaj) nem használok, mindig az van a fotón, amit utána megeszünk
* A fényképezőgépem egy SONY DSCT7 pici, lapos kamera (retikülben elfér)
* Nagyon szeretnék olyan képeket csinálni, amelyen a központi motívum éles, mögötte a háttér pedig homályos (elnézést, gondolom erre van valami szakkifejezés), ha gépet váltok, olyan lesz, amivel lehet ilyet
* Szerintem akkor lesz igazán jó egy ételfotó, ha olyan fotózza, aki meglátja benne ugyanazt, mint egy ínyenc, fordítva: azok a fotósok tudnak igazán szuper fotókat, akik imádnak enni/főzni.

Hogy azért némi okosságokat is megtudjunk, azok számára, akiket érdekel, összegyűjtöttem néhány hasznos/érdekes linket az ételfotózásról (angolul):

Tippek profiktól:
Digital.oreilly (a legjobb cikk)

Food&Wine

Benjamin Christie

Foodgeeks

Tippek gasztroblogokról:
101cookbooks

Mattbites

Simply Recipes

La Tartine Gourmande

Stilllife with

Szakirodalom: Lou Manna: Digital Food Photography

Ha szabad görgetni, akkor kérdezném, hogy vannak-e Goddess-ünknek érdekes tapasztalatai?
Azt pedig csak óvatosan vetem fel, hogy ha esetleg a Kispad fotósainak lennének tippjei, azok igencsak érdekelnének, mert nagyon tetszenek a fotóik, főleg pl. az utazósak.

(Visited 75 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

10 hozzászólás

  1. Chili 🙂a blendét (rekeszt) nem tudod ezen a gépen manuálisan állítani? azzal tudod a mélységélességet szabályozni. Ezzel szabályozható, hogy mennyire éles, ami a háttérbe kerül. (F érték a kijelzőn, ami géptől függ, hogy mi és mi között alakul de ált. 2-8 között szokott lenni)mind1, ha ezen nem tudod állítani, akkor ez az amire figyelni kell, hogy a blende manuálisan állítható legyen a köv. gépnél.(de majd mindjárt megnézem a leírását)

  2. Köszönet a témáért, ezért sem kezdtem még el a blogom írni, mondván, úgysem tudok olyan fotókat csinálni, amilyeneket szeretnék (nemcsak apparát hiányában). Mert ugye, ha már megcsináltam a remek kaját, akkor ez is jár hozzá, nem elegáns máshonnan szermányolni hozzá.:)

  3. Chili, melegen ajánlom következő gépnek a Canon Rebel XT/350D-t egy jó fix 50 mm-es objektívvel, igyekszem postolni pár képet, meggyőző mélységélesség, rengeteg fény (f1.8)

  4. Még az is klassz, ha egy képen “fényfolt” van a fõ látnivalón. A Konyhamûvészet újságban szoktak ilyenek lenni.

  5. Kicsi a mélységélesség, ez a “szakkifejezés”.Legszebben tükörreflexes fényképezőgépekkel valósítható meg, a kompaktoknak általában nagy a mélységélességük.

  6. A kívánt mélységélességet ezeken a kicsi gépeken a program automatika tudja szabályozni. Ha azt akarod, hogy csak egy helyen legyen éles, akkor ez a “portré” programnak felel meg. Ezzel az esetedben csak az lesz a baj, hogy legalább 1-1,5 méteres távolság kellene, hogy legyen a tárgy és a gép között, mert csak akkor fog ez érvényesülni. akkor viszont majd a képkivágást kell módosítani utólag.Szerintem a képeid, jelenleg elérték a géped határát, ebből többet nem fogsz tudni kihozni.

  7. < HREF="http://www.branddaze.com/" REL="nofollow">Air Jordan Shoes<>, < HREF="http://www.branddaze.com/" REL="nofollow">Nike Jordan Shoes<>, < HREF="http://www.branddaze.com/" REL="nofollow">Nike Air Jordan<> Shoes,< HREF="http://www.branddaze.com/" REL="nofollow">Jordan Whoesale<><>.<> <> < HREF="http://www.jordanshoesmall.com/" REL="nofollow">Nike Shoes<>: Shoes like < HREF="http://www.branddaze.com/" REL="nofollow">Air Jordan<> Shoes, < HREF="http://www.branddaze.com/" REL="nofollow">Air Jordan<>, < HREF="http://www.cooljordanshoes.com/" REL="nofollow">Nike Jordan<> Shoes, < HREF="http://www.feetsource.com/" REL="nofollow">Nike Air Jordan Shoes<>, < HREF="http://www.branddaze.com/" REL="nofollow">Jordan shoes<>, and many other < HREF="http://www.nikejordanshoesonsale.com/" REL="nofollow">Wholesael Nike Shoes<> are reviewed.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük