Hideg, bodzás zöldbabfőzelék

A nagy meleg miatt idén minden nagyon korán jelent meg a piacokon, az ember kettőt pislog, és már le is ment a szezonja egy-egy gyümölcsnek, zöldségnek. A zöldbab is a szokásosnál néhány héttel hamarabb érkezett meg, csodálkoztam is. Amihez hozzájutottam, az mind nagyon zsenge és jóízű volt, elsőként pedig természetesen –mint minden évben – hideg zöldbabfőzelék készült belőle. Az alábbi recept különlegessége, hogy az édes-savanyú jelleget itt a bodzaszörp adja, ezért fokhagyma pl. nem is kerül bele. Nálunk a családban amúgy is hasonló a legtöbb főzelék, pirospaprikával szinte semelyik nem készül. Könnyű, frissítő, kánikulában tökéletes, szívből ajánlom.

Mint ahogy a blogról a többi zöldbabos receptet is, ha csak egyet próbáltok ki, akkor az a zsályás sült zöldbab legyen.

Hideg, bodzás zöldbabfőzelék
Hozzávalók (4 adag)

1 kg vajbab, vagy zöld ceruzabab (vagy vegyesen),
megpucolva, 3-4 cm-es darabokra vágva
1 liter zöldség alaplé, vagy víz
só, bors
1 babérlevél
3,5 dl tejföl
3 evőkanál ecet (pl. alma- fehérbor, vagy rizsecet)
kb. 0,8 dl bodzaszörp
5 dkg étkezési keményítő

A zöldbabot /vajbabot megpucoljuk: szárát lecsípjük, de a másik, hegyes végét nem kell, abban rengeteg íz található. 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Az alaplevet, vagy vizet feltesszük főni, amikor forr, beletesszük a zöldbabot. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet. Kb. 10-15 percig főzzük (babtól függ), amíg megpuhul, de nem fő szét. A tejfölt egy kis tálban csomómentesre keverjük, hozzámerünk a zöldbab főzővizéből, majd azzal is elkeverjük, végül visszaöntjük a lábasba. Belekeverjük az ecetet és a bodzaszörpöt, kóstolással állítjuk be a kellemesen édes-savanykás ízt. Az étkezési keményítőt a tejfölös tálkában csomómentesre keverjük néhány evőkanál hideg vízzel, majd a forró főzelékbe öntjük, és állandó keverés mellett besűrítjük. Forrnia már nem szabad. A végén adhatunk hozzá finomra aprított kaprot, mentát, de ne sokat, hogy a bodza íze még finoman érvényesülni tudjon.

(Visited 3 828 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük