Csilis-fokhagymás, cukkininyelő spagetti

Egy tisztességes, nyári cukkinirecept ott kezdődik, hogy minimum egy kiló cukkinit használ fel. Amibe csak egy-két cukkini kell, azzal sokra nem megyünk, az az étel a nyerő, amelyik minél több zöldséget nyel el. Hiszen minden szezonban visszatér a kínzó kérdés: mit csináljunk a temérdek cukkinivel? Amit a szomszédtól kaptunk, vagy ami éppen a saját kertünkben nőtt nagyra. Aki termeszti, tudja, hogy különösebb odafigyelés nélkül nő, mint az őrült. Talán a leguniverzálisabb zöldség, mindig kapható, mindenre jó. Valódi szezonja persze ilyenkor nyáron van, ilyenkor a legzsengébb és legfinomabb. Az apró, édes, gyenge bébicukkinit elég csak meggrillezni, jobb dolog úgysem történhet vele. A nagy óriáscukkinik már ötletekért kiáltanak, ilyen az alább ajánlott, cukkininyelő tészta is. Tetemes mennyiséget használhatunk még fel tepsis cukkinilepénybe, sütőben sült tócsnira (az odáig rendben van, hogy minden, amit tócsninak hívnak, családbarát, de ugye senki nem akar a kánikulában olajban sütögetni). Egy beirdalt cukkinit remekül lehet egészben is sütni (Hasselback módra), vega „sültes tál” tekinteteket vonzó főszereplője lehet. A hasábokra vágott cukkinit kitűnően lehet kovászolni is, pont ugyanúgy történik minden, mint a kovászos uborka készítésénél. Ha pedig már totális cukkini túltengése van valakinek, csempéssze süteménybe a répatorta mintájára, el sem kell árulni senkinek, hogy mi bújik meg benne, mert nem látszik. Az itt ajánlott tészta még a gyerekeket is meg szokta győzni, és egy egész kilót cukkinit nyel el. A ragut előre is el lehet készíteni.

Csilis-fokhagymás, cukkininyelő spagetti
Hozzávalók (4 nagy adag)

1 kg cukkini, lereszelve
120 g vaj
8 gerezd új fokhagyma, vékonyra szeletelve
nagy csipet csilipehely
só, bors
50 g reszelt parmezán
1 csokor friss bazsalikom
1 citrom reszelt héja
250 g spagetti

A cukkinit a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Ha nagyobb cukkinivel dolgozunk, azt félbevágjuk, és a méretesebb magjait eltávolítjuk, a zsengébbeket egészben reszelhetjük. Sózni, kinyomkodni nem kell! Robotgépben is apríthatjuk, úgy még gyorsabb. Egy akkora edényt (nagyobb átmérőjű, alacsonyabb peremű lábast, vagy magasabb peremű serpenyőt) választunk, amiben el fog majd férni egy nagyobb mennyiségű tészta). Az edényben felolvasztjuk a vajat (nem elírás a mennyiség!), és hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát és a csilipelyhet. Közepes hőfokon, kb. 5 percig dinszteljük, amíg édes, illatos lesz a vaj, és a fokhagyma kissé megpuhul, de semmiképpen ne kapjon színt, mert akkor keseredne. Rádobjuk a nagy kupac reszelt cukkinit, és kb. 20 percig főzzük, néha átkeverjük. Először kidob majd egy csomó vizet, majd a saját gőzében megpuhul, és összeesik, kissé pépesre is fő, ez a cél. A pontos főzési idő a cukkini méretétől és fajtájától is függ, egy kisebb, zsenge cukkini már tíz perc alatt szétesik, a kertben termett, gigaméretű óriáscukkiniknek akár 25 perc is kellhet. Közben sózzuk, borsozzuk. Elég sok sót felvesz, de óvatosan, mert a végén még a parmezán is sózni fogja! Amikor nagyjából elkészült a cukkini, sós, lobogó vízben kifőzzük a spagettit. Mielőtt leszűrjük, kiveszünk belőle kb. 2 dl főzővizet. A tésztát a fokhagymás cukkiniragura öntjük, rászórjuk a parmezán felét, alaposan összeforgatjuk, közben hozzáadunk a tészta főzővízéből, ami krémesíti. Tálaláskor ráreszeljük egy kezeletlen citrom héját, rászórjuk a parmezán másik felét, és a friss bazsalikomleveleket. Azonnal tálaljuk. A cukkiniragut előre is el lehet készíteni.

(Visited 632 times, 11 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

  1. Zsófi kedves, nagyon örülök, hogy „visszatértél”. Csak élvezetesebbek (persze akinek belefér az idejébe) ezek a kicsit mesélős receptek. Azt hiszem, hogy többünk nevében írhatom, hogy köszönjük.
    Sólyom Péter

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük