Fűszeres rizzsel töltött nyári zöldségek (Gemista)

Nincs a világnak olyan szeglete, amelyben ne készítenének valamilyen töltött zöldséget, vagy töltött paprikát. A Balkánon rizzsel, hússal, Indiában currys-korianderes burgonyával, Baszkföldön sózott tőkehalas masszával töltik. Mexikóban olajban sütik, a törökök hidegen eszik. A sort folytathatnánk tovább egy igazi világkörüli turnéval, amelyben a hagyományos magyar változat is mindenképpen dobogós helyen végezne. A dolmák univerzuma végtelen, gyakran töltik egyszerre az éppen, egy szezonban érő zöldségeket – paradicsomot, paprikát, cukkinit, padlizsánt. Az erdélyi örmény konyhában nagy lábasban rétegezik a megtöltött káposztaleveleket, hagymákat, paprikákat, paradicsomokat (ami leghamarabb puhul, vagyis a paradicsom, az van az edény tetején.) Bakuban “három nővér” dolmának keresztelik a töltött paprikából, paradicsomból és padlizsánból álló triót. Fűszeres, bárányhúsos rizsből áll a töltelék, és sok fokhagymás joghurttal fogyasztják. A műfaj egyik legjobbja a görög gemista.

A „gemista” (a szó jelentése görögül: töltött) hagyományos görög étel, tavernák és otthonok elengedhetetlen nyári fogása. Az alábbi receptnek az a legnagyobb szépsége, hogy mindenféle zöldséget megtölthetünk, aminek éppen szezonja van. A töltelékkel is lehet kedv és ízlés szerint variálni, készülhet darált hússal (bárány), vagy éppen lencsével, mazsolával, más fűszerekkel.

Fűszeres rizzsel töltött nyári zöldségek (Gemista)
Hozzávalók (4-6 adag)

4 közepes méretű, érett paradicsom
4 kaliforniai-, vagy pritaminpaprika (ami tepsibe állítható)
2 nagy cukkini, vagy 4 közepes gömb alakú cukkini
1 kicsi padlizsán (opcionális)
200 ml olívaolaj
1 hagyma, lereszelve
1 teáskanál őrölt szegfűbors
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 teáskanál oregánó
300 g rizs, átöblítve
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
1 csokor kapor, finomra aprítva
só, bors
50 g sűrített paradicsom
4 nagy szem burgonya
500 ml házi paradicsomlé

Előkészítjük a tölteni való zöldségeket: ha gömb formájú cukkinit (vagy padlizsánt) használunk, akkor levágjuk a kalapját, majd a belsejét karalábévájóval, vagy kiskanállal kiszedjük. Ha sima, hosszúkás zöldségek, akkor hosszában félbevágjuk, és úgy vájjuk ki a belsejét. A kivájt belsejét egy tálba külön tesszük, ezt használni fogjuk a töltelékhez. Az üreges cukkinit és padlizsánt forrásban levő, sós vízben 5 percig előfőzzük. Alternatíva lehet a mikró használata is, ekkor egy edénybe tesszük a zöldségeket némi vízzel, lefedjük frissen tartó fóliával, majd legmagasabb teljesítményen 5 percig pároljuk. (Erre azért van szükség, mert ugyan hosszú a sütési idő, de előpárolva puhább lesz mindkét zöldség). A paprika és a paradicsom kalapját is levágjuk, és szintén kivájjuk a belsejüket. A paprika csumáját, magját eltávolítjuk, a paradicsom húsát megtartjuk. Az összes kivájt zöldség üregét megsózzuk.

Előkészítjük a rizses tölteléket. Egy lábasban az olaj felén üvegesre dinszteljük a hagymát. Amikor puha, hozzáadjuk a cukkini, padlizsán és paradicsom kivájt belsejét, érdemes előtte kissé felaprítani. Sózzuk, borsozzuk. Rászórjuk a fűszereket, és 10 percig pároljuk, végül a sűrített paradicsomot is hozzáadjuk. Belekeverjük az átöblített rizst, alaposan átforgatjuk. Felöntjük kb. 8 dl vízzel, és kb. 10 perc alatt félig előfőzzük a rizst. Hozzáadjuk a finomra aprított petrezselymet és kaprot (a menta is nagyon jó bele).

Megtöltjük a zöldségeket. Kb. 2/3-ig töltjük az összeset a rizses keverékkel. Ne tegyünk bele többet, mert a sülés során fog a rizs teljesen megpuhulni, és megdagadni. Ha túltöltjük, szétrepeszti a zöldségeket. A töltelékből lehet, hogy fog maradni (a zöldségek méretétől függ, hogy mennyit vesznek fel), megtölthetünk a maradékkal néhány káposztalevelet, vagy pl. cukkinivirágot is. Az összes töltött zöldséget egy nagy, kissé magasabb falú tepsire állítjuk. A krumplikat meghámozzuk, hosszában felvágjuk, és a töltöttek között elhelyezzük. Meglocsoljuk a paradicsomlével, esetleg még 1-2 dl vízzel, valamint 100 ml olívaolajjal.

Sütés: a sütőt előmelegítjük 200C fokra. Egy órát sütjük fóliával lazán lefedve, majd levesszük róla, légkeverésre állítjuk a fokozatot, és további egy órán át sütjük, amíg a rizs és a krumpli teljesen megpuhul, és a zöldségek teteje enyhén megpirul. Tálalás előtt is meglocsoljuk jófajta olívaolajjal.

Langyosan kínáljuk, adhatunk mellé fokhagymás joghurtot.

(Visited 1 745 times, 8 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

  1. Enhance Visa Applications with our B2B Collaboration Portal.
    Elevate your Visa Application Process without major modifications to your existing systems. VisaBoard integrated features, including Application Streamlining, Document Security, Insights, and Workflow, provide all the tools necessary to take your Visa Application Experience to the Next Level.

    Learn More
    Unleash SOP Excellence with Alster Technology
    At Alster Technology powered by VisaBoard, we embrace the versatility of Statement of Purpose (SOP) creation. Whatever your purpose, we’ve got you covered with a wide range of SOP types, and we’re continually expanding our repertoire with new additions each week. Experience the ease of crafting SOPs for any purpose with Alster Technology – your gateway to SOP mastery!

    Learn More: http://www.visaboard.in

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük