Héjában sült újburgonya zöldfűszeres mártogatóval

A Nők Lapja mostani számában találjátok az egyik kedvenc újkrumplis receptemet. Nem is tudom, a krumpli elkészítési módját szeretem-e jobban (egészben, szárazon megsütjük, majd egy húsklopfolóval rácsapunk, kissé szétlapítjuk, olívaolaj, só megy rá, és így sütjük tovább), vagy a mellé ajánlott zöldfűszeres mártást, ami egyébként bármilyen grillpartira nagyszerű lehet, húsok mellé is.

Három alapanyagot kaptunk: újkrumpli, tarhonya, eper – Tobai Róbert séf és én-, és arra voltak kíváncsiak, hogy mit készít egy férfi, és mit egy női szakács. Én a krumpli mellett tarhonya paellát készítettem, desszertnek pedig túrókrémes-vaníliás tejberizst eperöntettel, ami olyan, mint egy tejberizs és egy cheesecake találkozása. A recepteket megtaláljátok a magazin mostani számában, fogadjátok szeretettel.

Héjában sült újburgonya zöldfűszeres mártogatóval
Hozzávalók (4-6 adag)
1 kg újburgonya, héjastul
4 evőkanál olívaolaj
só, bors
 
Mártogató:
 
1 nagy csokor (kb. 20 dkg) zöldfűszer,
vegyesen: petrezselyem, kapor, menta, koriander, tárkony
1 dl fehérbor-, vagy almaecet
3 gerezd fokhagyma, reszelve
2 teáskanál őrölt római kömény
1,5 dl olívaolaj

A sütőt előmelegítjük 200C fokra. Az újkrumplit megmossuk, majd konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, hogy minél szárazabb legyen. Minden zsiradék és ízesítés nélkül sütőbe tesszük (a tepsit leteríthetjük egy sütőpapírral), majd kb. 45 perc alatt héjában megsütjük. Ekkor kivesszük, és egy húsklopfolóval határozottan ráütünk, hogy a héjában sült krumpli megrepedjen, és lelapuljon. Visszatesszük a tepsire, és meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Visszatesszük a sütőbe, és további 20 percig sütjük, amíg kissé megpirul. A zöldfűszeres mártogatóhoz robotgépben, vagy botmixerrel simára pürésítjük az összes hozzávalót.
 
Csibi Szilvinek köszönöm szépen a cikkhez készített fotókat.
 
 
A receptben szereplő zöldfűszeres mártást egyébként bármilyen fűszerből el lehet készíteni, ami éppen kéznél van. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy itt is megköszönjem Attilának és Lenkének, a kedvenc zöldfűszereseimnek a SzimplaPiacról ezt a gyönyörű meglepetés fűszerkoszorút, amit nekem kötöttek, ezt nézzétek:
 
(Visited 2 756 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

3 hozzászólás

  1. Jó receptnek tűnik, de az olívaolaj helyett én sertészsírral készíteném.

    A hidegen sajtolt növényi olajok hidegen vagy épp átmelegítve fogyasztva egészségesek, finomak – de nem hőstabilak. 200 °C-os sütőben 20 perc alatt túlzottan sok káros anyag keletkezhet belőlük. Ilyen magas hőfokon való sütéshez a hidegen préselt növényi olajok közül csak az extra szűz avokádóolaj alkalmas, de az nagyon drága – ezért jobb zsírt, faggyút vagy jászvajat (gít) használni.

  2. Az extra szűz olívaolaj (szintén hidegen sajtolt) kiemelkedően magas antioxidáns-tartalommal bír, és mint ilyen, kifejezetten jól bírja a hőt, még a polifenoltartalma egy részét is megőrzi. Az extra szűznek egyébként 180 fok köré vagy még följebb (bogyófajtától, szüreti időponttól stb. függően 180 és 210 fok közé) teszik a füstpontját.
    http://www.internationaloliveoil.org/estaticos/view/85-frying-with-olive-oil
    http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point
    http://www.truthinoliveoil.com/2013/10/science-cooking-olive-oil

  3. Névtelen (1): Ki mondta hogy extra szűz olívát használj?
    Létezik sütéshez alkalmas olíva olaj is.
    Persze, de gustibus, én kacsazsírral készítem.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük