Gránátalmás gerslisaláta mazsolával és fetával

A méltán híres, nálunk azonban még felfedezetlen perzsa konyha egyik ékköve az ún. “jeweled rice”, a látványos, minden jóval kevert ünnepi rizsétel, amelyet elsősorban lakodalmakra, különleges alkalmakra készítenek. Sáfrány, kandírozott narancshéj, aszalt gyümölcsök, aranyló pirított magok, smaragdzöld pisztáciaszemek, gyöngyszerű, bíbor gránátalmamagok teszik elegánssá a rizst. Ez ihlette az alábbi salátát, amelynek egyik legnagyobb előnye, hogy óriási adagban lehet készíteni, így mindenféle őszi, téli partikra, családi eseményekre tökéletes választás. A rizst gerslire, azaz árapgyöngyére cseréltem, amely jellegzetes ízzel és érdekes textúrával bír, továbbá kulináris változatosságot hoz. Magas rosttartalma miatt ráadásul rendkívül egészséges. Ha kisebb kiszerelésben készítenék, a receptet egyszerűen csak felezni kell, a mennyiségeket azonban kivételesen nagy mennyiségben adom meg, mert sok családi buli alapdarabja válhat belőle.

Gránátalmás gerslisaláta mazsolával és fetával – családi adag
Hozzávalók (12-20 kis adag)

35 dkg gersli, azaz árpagyöngye

3 gránátalma magjai
3 evőkanál alma-, vagy fehérborecet
só, bors
1 evőkanál csípős mustár
1 teáskanál méz
1 dl olívaolaj
1 csokor újhagyma, vékonyra karikázva
10 dkg mazsola
10 dkg pirított, sótlan kesudió
10 dkg pirított dió
2 csokor petrezselyem, durvára aprítva
2 csokor kapor, finomra aprítva
2x20 dkg fetasajt

A gerslit átöblítjük, majd egy nagy lábasban feltesszük háromszoros mennyiségű, bő, sós vízben főni. Forralás után közepesre vesszük a hőfokot és kb. 40 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük és összekeverjük kevés olívaolajjal, hogy ne ragadjon össze. A gerslit akár előző nap is megfőzhetjük. (Sőt, érdemes belőle akár nagyobb adagot is főzni, mélyhűtőben adagolva kiválóan eláll, változatosan használható.) A gránátalmát megpucoljuk, és kiszabadítjuk a magjai. Ennek a leghatékonyabb módja: a gránátalma koronás csúcsát levágjuk, majd éles késsel függőlegesen cikkelyekre kezdjük vágni a gyümölcsöt, de nem vágjuk végig, hanem csak elkezdjük, majd inkább kézzel szétfeszítjük a cikkelyeket, mintha egy narancsot bontanánk. A gránátalmát is meg lehet pucolni korábban. A legnagyobb keverőtálunkat készítjük ki. Ebben készítjük elő a salátaöntetet: az ecethez adjuk a sót, borsot, a mustárt, mézet és elkeverjük. Lassú sugárban öntve hozzáöntjük az olívaolajat, hogy krémes emulzió képződjön. Az öntetbe szórjuk a megfőtt gerslit, és alaposan átkeverjük. Hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát, a mazsolát (minőségtől függően előtte esetleg beáztathatjuk). A legvégén jöhetnek a pirított, durvára vágott magok, a petrezselyem, kapor, végül a morzsolt, vagy apróra kockázott feta. A salátát előre is össze lehet állítani, egyedül a magokat érdemes csak nem sokkal tálalás előtt belekeverni. Sült húsok, halak mellé is kiváló köret, de magában is megállja a helyét.

(Visited 30 850 times, 3 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

8 hozzászólás

  1. Kedves-kedves Chili és Vanília!
    A receptjeidet sok éve nyomon követem, élvezet elolvasni is a gasztrokulturális háttér bemutatása okán. és bízvást bízhatok mindig a harmonikus ízvilágban; a receptjeid abszolút megbízhatóak és nagyszerűek. Az internet világában ez a hitelesség különösen fontos.
    A lányom erre a salátára azt mondta, régóta nem készítettem ilyen finomat. Szóval az asztalnál is harmónia volt.
    Köszönet a rendkívül intelligens főzésért, amit képviselsz!
    TB

  2. Kedves Zsófi,
    Ez a recept fantasztikus, könnyű, színes, friss, tartalmas.
    A munkahelyemen többször is szervezünk egészséges reggeliket és mivel számos vegetáriánus/vegán kollégám van ezért én legutóbb a Te receptedet készítettem el. Hatalmas sikere volt, azóta már a kollégák közül is többen megcsinálták. Nálam pedig felkerült az abszolút kedvencek listájára.
    Köszönöm!

  3. Kedves Zsófi! A Retro Rádióban hallottam a karácsonyi menüajánlódat, aztán rákerestem a itt a gerslisalátára, és elkészítettem tegnap. Nagyon finom lett, köszönöm szépen az ötletet és a receptet! Boldog Karácsonyt kívánok Neked!

  4. Isteni lett. Bulgurral csináltam, mert nem kaptam gerslit. Volt itthon még piritott mandulám és napraforómag, azt tettem bele. A legmacerásabb a gránátalmák kimagozása, de nagyon megérte.

  5. Nagyon finom, különleges.a gránátalmát ki is lehet, hm, ütögetni félbevágva és vigyázva, mert minden olyan lesz.a hajdina hasonló a gerslihez? Köszönöm

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük