A birsalmakompót kiválóan passzol a Márton-napi libasülthöz. A birsalmakompót főzésénél két dologra érdemes figyelni: egyrészt, hogy ne keverjük a különböző birseket, mert mindnek más a puhulási ideje. A nagyobb méretű, hosszúkás birskörte, az ún. Vranja fajta, jobban bírja a hőkezelést, több idő, mire megpuhul. Ellenben a kerek, molyhos, göcsörtösebb Konstantinápolyi igen hamar szétfő, cserébe bódító az illata. Lényeg, hogy ne keverjük, különben nehezen kontrollálható a főzési idő. Másrészt érdemes először a kompót levét összeállítani és ízesíteni (cukorral, citrommal, fűszerekkel, esetleg babérlevéllel), és csak abba belefőzni a cikkekre vágott gyümölcsöt. Ha már nekiállunk a birskompótnak, célszerű rögtön egy nagyobb adaggal odatenni, több, különböző étel alapjául tud majd ugyanis még szolgálni. Az alábbi lilakáposztás körethez is pl. egy nagy szem előfőzött birs kell, így azt félidőben, amikor még feszes a gyümölcs, ki lehet csenni. De lehet birsalmaleves alapja, vagy készíthetünk birsmustárt úgy, hogy a meghámozott, teljesen puha, pépesített birset összekeverjük csípős dijoni mustárral. Az alább ajánlott köret kiváló bármilyen libasülthöz, vagy akár töltött libanyakhoz is. Itt-ott akad majd benne ropogós káposztachipsz, az a legfinomabb, de a birssel, gesztenyével, zsályával kiegészített káposzta is pazar. A sült káposzta amúgy is az egyik legjobb őszi, téli zöldségétel, akár darabolva, akár nagyobb cikkekben sütjük, legyen gyakori vendég az ebédlőasztalon, akár libacombbal, akár anélkül.
Sült lilakáposzta birsalmával, gesztenyével (ropogós libacomb mellé)
Hozzávalók (4 adag)
1 kg lilakáposzta (egy nagy fej fele)
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
1 birsalma, előfőzve, de még legyen tartása (kompótból)
125 g (egy csomag) előfőzött konyhakész gesztenye
3 evőkanál méz
10 friss zsályalevél
A sütőt előmelegítjük 200C fokra (légkeveréses üzemmód). A lilakáposzta torzsáját eltávolítjuk, akkora cikkekbe vágjuk, hogy könnyen tudjunk vele dolgozni, majd szabálytalan, közepes darabokra szeleteljük, kb. 3-4 cm-es, lapjaira széteső kockákra. Összeforgatjuk némi olívaolajjal, sóval, borssal, majd 15 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, kissé átforgatjuk a káposztát, majd a második sütési fázisra a tetején elrendezzük az előfőzött birsalmaszeleteket, vagy nagyobb kockákat. Szintén rászórjuk a felezett gesztenyéket. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, valamint egyenletesen rácsurgatjuk a mézet. Végül elosztjuk rajta a zsályaleveleket. Sózzuk, borsozzuk. További, kb. 15 percig sütjük, a végén egy-két percre rá is grillezhetünk. Langyosan kínáljuk köretként, libához, kacsához, sültekhez, de vega főételként is megállja a helyét.
Libacomb sütése: a sütőt előmelegítjük 220C fokra. A szobahőmérsékletű libacombokat leitatjuk konyhai papírtörlővel, sózzuk, borsozzuk, kevés libazsírt teszünk alá, majd 20 percig ezen a magas hőfokon sütjük. Ekkor levesszük a sütőt 150C fokra, és egy-másfél óráig sütjük. Végül, amikor teljesen puha, újra 220C fokra váltunk, és kb. 20 percig sütjük, amíg szépen megpirul.
Libás receptek a blogról:
Citromos, tárkonyos libazúzaleves
Máton-napi libakuszkusz
Töltött libanyak
Citromos-birsalmás libaleves
A híres Somogyi-féle sólet