Töltött hagyma Kövi Pál Erdélyi Lakomájából

                                           fotó: Erdőháti Áron, styling: László Ágnes

„ Magyar, román, szász, örmény, zsidó, úgy élt itt évszázadokig, hogy mindegyik gazdagította a másikat, és mindegyik gazdagodott a másikból „ - áll Kövi Pál Erdélyi Lakoma kötetében. A Magyar Konyha novemberi számában olyan recepteket választottam a könyvből, amelyek éppen ezt a sokszínűséget tükrözik. A libatepertős pástétom és a libamelles töltött káposzta az erdélyi zsidóság kedvelt ételei voltak, az alábbi töltött hagyma (szoche dolmá) pedig az örmény kulináris örökség része (nem mellesleg már a főzése is örömöt és élvezetet ad).

(A Magyar Konyha rovatában hónapról hónapra életre keltem Kövi Pál: Erdélyi lakoma című kötetének ételeit. A majd negyven évvel ezelőtt íródott receptek szellemiségét és lényegét megtartom, az elkészítés módját és a fogások leírását azonban felfrissítem úgy, hogy azok megállják a helyüket a 21. század gasztronómiájában. A projekt célja: a magyar konyhában méltó helyére emeljük Kövi Pál értékes munkáját, és a pazar erdélyi konyha hiperszezonális, egyszerű ételeivel új klasszikusokkal gazdagítsuk a hétköznapi főzésünket).

Töltött hagyma
Hozzávalók (4-6 adag)

6 nagyobb vörös-, vagy lilahagyma,
lehetőleg hosszúkásabb formájú
1 liter alaplé, vagy víz
30 dkg darált hús (marha, vagy bárány)
10 dkg rizs, előfőzve
só, bors
1 gerezd fokhagyma, lereszelve
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
3 dl tejföl
2 evőkanál étkezési keményítő
1 kávéskanál cukor

A hagymák külső, száraz héját lehámozzuk, és egy-két szeletet a gyökerénél levágunk, annyira, hogy a hagymának minden rétege látszódjék.
Közben felforralunk kb. egy liter alaplevet (pl. szárnyas), belerakjuk az egész hagymákat, és addig főzzük, hogy a hagyma annyira megpuhuljon, hogy a rétegeket ki tudjuk szedni egymásból, kb. 20-25 percig. Szétszedjük a hagymák rétegeit, vigyázva, hogy a héjak egyben maradjanak, ne szakadjanak szét. A töltelékhez összekeverjük a darált húst az előfőzött rizzsel, a fokhagymával és a petrezselyemmel. A hagymákat lazán megtöltjük a húsos töltelékkel, berakjuk a lábasba, rátöltjük a hagymás főzőlevet, majd feltöltjük annyi vízzel, vagy alaplével, hogy a hagymákat ellepje. Sózzuk, borsozzuk, kevés cukrot és citromlevet adunk hozzá. Kb.25 perc alatt teljesen puhára főzzük. A főzőlevet behabarjuk a tejföllel, majd a hideg vízzel simára kevert étkezési keményítővel besűrítjük. Langyosan tálaljuk.

(Visited 3 125 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük