Különleges, és minden valószínűség szerint egyszeri alkalommal megrendezett vacsorára kerül sor most hétvégén a Nobu-ban, az étterem második születésnapja alkalmából. Két okból kifolyólag exkluzív: az „Umami vacsorára”egyrészt olyan menü készül, amelyet Nobu Matsuhisa kifejezetten erre az alkalomra tervezett (persze a budapesti séf és csapat bevonásával), végig jelen lesz ő maga is, és szigorúan, személyesen felügyeli az elkészítését. Ilyen Umami vacsorára a világ összes Nobu éttermében egyetlen alkalommal kerülhet sor, tehát a budapestiben minden bizonnyal ez lesz az első és utolsó. Másrészt az egész menü az umamira épül, ami azt jelenti, hogy egy nagyon intenzív ízélmény vár a vendégekre.
Akik közül ketten az olvasóim közül kerülhetnek ki, részletek lsd. alább….
Az umami a tudományosan bizonyított ötödik íz, az édes, savanyú, sós és keserű mellett. Japán szóból ered, jelentése kb. a „rendkívül kellemes íz” megfelelője. Gyakran sós, vagy hús-ízként is hivatkoznak rá, és ez az a nehezen megfogalmazható intenzív, felfokozott aroma, amelyet pl. szárított halak, algák –vagy az európai konyhákból gyakoribb – paradicsom, vagy parmezán ízlelésénél érzékelünk. A Tokiói Császári Egyetem kutatója, Kikunea Ikeda fedezte fel 1908-ban, és az 1980-as évektől ismerik el tudományosan is az ötödik ízként, amelynek az emberi ízlelőbimbókban saját receptora van. A legtöbb umamit tartalmazó hozzávaló a japán konyhában található meg, ugyanakkor az umami megtalálható a paradicsomban, vagy a szarvasgombában is. Természetes formában pl. ezekben az ételekben található meg leginkább: sonka, algák, zöldtea, parmezán, paradicsom, marhahús, szarvasgomba, kimchi, gombák, szárított gombák, szardínia, makréla, szárított halak, szója, szardella.
Millió leírás található az interneten, magyar nyelven a legjobb és legértelmesebb összefoglalókat itt és itt találtam. Akit mélyebben és tudományosabban is érdekel a téma, itt rengeteg érdekes információt talál róla.
Zöldséges tekercs szezámos-mustáros misomártással
Algával érlelt új-zélandi sügér tiradito szójás sóval
Konfitált norvég lazac szárított misoval
Királyrák bébizöldségekkel és Matsuhisa salátával
Chilei tengeri süllő libamájjal és szarvasgombás mártással
Wagyu marha perui fűszeres anticucho szósszal és “umami” paradicsommal
Sushi válogatás (O-toro, tengeri süllő, Szt. Jakab kagyló, lazackaviár, puhapáncélú rák tekercs)
Meglepetés desszert
JÁTÉK!
Szeptember 23-án, vasárnap estére kisorsolhatok Nektek egy kétszemélyes vacsorát a fenti eseményre. A tennivaló: itt a blogon, hozzáaszólásban a következő kérdésre kérem szépen a választ (a szerencséért is meg kell egy kicsit dolgozniJ:
Szerintetek mi lenne az umami szó legjobb magyar fordítása, megfelelője (egyetlen szó)?
Válaszokat itt, kommentben (jól beazonosítható névvel, vagy nicknévvel!), legkésőbb holnap, azaz 2012. Szeptember 20-án, este 19.00 óráig kérem szépen, sorsolás is akkor. Kérem, hogy csak olyan jelentkezzen, aki most vasárnap este valóban ráér. A meghívás két személyre szól, értéke 62.000Ft.
SOK SZERENCSÉT!
(Asztalok szombat és vasárnap este 19.00-20.30 közötti időpontokra foglalhatók.
Információ és asztalfoglalás:
25.000 HUF + 12,5 % szervizdíj
Tel.: 06 1 429-42-42
E-mail: reservation@noburestaurant.hu
Kempinski Hotel Corvinus, 1051 Budapest, Erzsébet tér 7-8.)
(Visited 374 times, 1 visits today)
„alapíz”
Zamat
(rammsteinfan)
Alapíz.
unami= libabőr ízű
Zamat
(rammsteinfan)
ellenállhatatlan
Aczél Zsófia írta: ú, Mami!
az ötödik íz
egyszerűen legyen „fincsi”
Az ötödik alapíz
Alapízfokozó.
pikáns
Én meghagynám úgy, ahogy van, „umami”-nak. (Van más jövevényszó is a magyar nyelvben, pl. a spagetti is spagetti és nem „giliszta tészta”.) Nem édes, nem sós, nem keserű és nem savanyú, hanem picit sós-lehelletnyit édeskés íz, tehát umami!
finom.
Kinga
zamat, íz
glutamátíz
Főíz
finom
Kinga
A Mindeníz!
finom
Kinga
Nagy Gabriella Lina: alapíz
Zamatíz
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
teltségíz
ízözön
Esszencia
Csodaíz
finomíz
finom íz
ízletesség
Ízletes
J.Judit: A fehérje ízből: „fehérjű”
amifinom
zamat
Finom-inger
(Puller Eszter)
Az ötödik íz
precíz 🙂
(P)-lusz (REC)-eptorokkal érzékelhető (ÍZ)
Fincsimi, a Belga után szabadon 🙂
Az „ÍZ”
maradjon umami vagy glutamátos
Anyám, de jó
V.Andi
A távol keleti manna 🙂
esszenciaíz
Szedlák Ancsa : csak úgy simán az „íz” szerintem 🙂
ízharmónia
Ötíz.
maradjon: umami
Ákos M: hús íz
Miklós Julcsi:
a finom fehér íz.
Zitumitu:Örökíz
Glutamíz
zamat
umamíz 🙂
szimplán csak: emesgé
(MSG = azaz monosodium-glutamát)
zamat
Zamat
szélesíz
Esszencia, az ízek esszenciája
'menny-íz' 🙂
Zamat
zamat
Húsíz /de talán erőltett is lenne lefordítani, az umami, az umami :)/
„Az ötödik elem” – Az Íz
maradjon umami. ha magyar, akkor talán alapíz
Asszertív, markáns
testes, telt
Csókíz
Aroma
Zamatos
zamatos
„údenyami”
„Szer-elem”
mint az a bizonyos 5. elem 🙂
zamatos
zamatíz
Létezik keserű, savanyú, édes és sós…,
akkor ezen alapízek fölött ez lehetne a:
Fokozó 🙂
Az ötödik íz
ötös
szinesztézia= összérzés
mivel elvileg négyféle ízt tudunk érzékelni, ezért az ötödik már valószínűleg agyban keletkezik, részben a látvány, az illat hatására. ezért tehát az umami maga is egy szinesztézia
Barkóczy Nóra
néhány gondolat:
lélekíz
életíz
ízLelés
ízbázis
életzamat
életaroma
ízTerápia
ízesszencia
szuperíz
„zamat”
Nekem a Gyönyör-íz jutott eszembe, de bevallom, az „Ú, Mami!” annyira viszi a pálmát, hogy csak ismételni tudom.
Pángyánszky Ágnes: lélek-íz
Az „élet íze” mert egyszeri és megismételhetetlen
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
zamatos, teljes íz
Ambrózia (mint az istenek eledele a görög mitológiában)
az ötödik elem: testes íz
nyári szilvi
Sályi Réka/mazsakonyhaja.blog.hu: Ízorgia
íz
UMAMI
szuperíz
legbelső íz
Lilla írta:
alapíz
Lilla írta:
keletíz
(Kelet íze)
AZ ÍZ, így nagy betűkkel.
húsíz
umamíz 🙂
bázisíz
kezdőbetűk megkeverve:
K(eserű)
u(mami)
s(ós)
s(avanyú)
é(des)
azaz KUSSÉ
kicsit olyan franciásan 🙂
sszti83
umami
Aczél László: mélyíz
Kell
(bambula)
a zenében is mondjuk a lélektelen játékra, amikor nincs benne a tűz, hogy nincs benne a „dög”,
mivel itt is az alapvető jó érzethez fontos dologról beszélünk, ezért legyen itt is a neve a „dög”
UNAMI = „ötödik ízt”
PINTÉR ENIKŐ
pinter.eniko1@gmail.com
Finom íz
UNAMI-„ötödik íz”
PINTÉR ENIKŐ
pinter.eniko1@gmail.com
Orgazmikus
a lásd-ot így rövidítjük: l.
ízes 🙂
Csorba Orsi
Egyszerűen csak umm!
„keleti erő”
isteni nyami 🙂
5.íz
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
sokszínűség
(Gyenes Zsuzsi)
+1 javaslatom: Szupra
Zamat
überíz
(Liktor Eszter)
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
az alap elem
Telt ízű.
xmas@index.hu
De lehet akára kulináris: KVINT
(mint az ötödik)
furami
pikáns / kellemesen pikáns
Kiss Virág
Umami legyen egy magyar szó!
Esetleg:
Húsíz
Kínai íz
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
„Az ötödik”. de szerintem nem kell leforditani… 🙂
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
ideálíz
reka2238
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
mélyíz
az édes, sós, keserű, savanyú mintájára „fehérjés”
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
az ötödik, különcíz
ikeda
szíjas (a fehérje definíciójában szerepel)
umamíz
Ráadásíz
De az umamit már megvettük szerintem 😀
Metaíz
hiperíz
összíz
Bőízű
Ara szavazok, hogy használjunk magyar nyelvben is Umami szót. Megmarad benne a kellő titokzatosság és sznobizmus.
UNAMI = ötödik íz
Schmiedt Péter
peter.schmiedt@gmail.com
gazdagíz
zsupán
zamatos, pikáns
márklár
UNAMI = ötödik íz
Hordó Ibolya Csilla
pihobina@gmail.com
umamás
UNAMI = ötödik íz
Pintér Zsolt
pinter.zsolt1@upcmail.hu
azíz
nyami
nemvegeta
vegetapótló (bocs:)
Nincs jobb szó rá, UMAMI inkább jegyezzük meg, nem magyar ételekre vonatkozik elsősorban, tehát maradhatna.
újrahasznosítanám a mannát 🙂
az egyik alapvető ízünk
u-nyami, :)esetleg nyelető- vagy etető- íz
a Távol-Kelet íze
Ági
agnesbarok@gmail.com
Környei Márk „Überíz”
keletízű
keletízű
kombinált íz
Faragó Szilvi
Akosh
„bensőíz”
szuperíz
leg, vagy középső.
de mind erőltetett, az umami, mint ősmagyar szó szerintem is a legkifejezőbb rá.
GyurcsaNóri
Kellemes (Görög Nikoletta)
Szerintem: cunami.
Az UMAMI, az umami, szerintem is, minden nyelven… 🙂
íz özönből: özöníz
kiváltja az ízeket: ízváltó
vagy egyszerűen: örömíz
ízontó
„ízcsiklandó”
legyen úmami = ú mami!, mint valami felkiáltás a felfoghatatlanul finomra:)
ősíz
nori-íz
Mentoríz
Egyszeruen csak „joizu” 🙂
telíz
algíz
csúcsíz
UMAMI
japáníz
uMAgi -> MAgiU -> MÁgikus
alapíz
alapzamat
Varga Szilvia
plussz 🙂
Kiemelő íz
(Perger Eszter)
Fenomeníz
fenséges
Finíz
Savanyú, keserű, sós, édes, finízes
intenzíz
FincsÍZ 🙂
Az ízletesség íze.
Umami = ( íz)imám uuuu. Esetleg ummm ez mi ????
Pikáns
Újíz. (De leginkább amellett állok, hogy maradjon umami.)
Napíz
Felkelő nap országa Japán.
Németh Áron
arone1@freemail.hu
Még egy…
stimuláns 🙂
Az ötödik elem – Böröndi Zsuzsa
Az ötödik elem – Böröndi Zsuzsa
MiraculUM(AME)
DiverzÍZ 🙂
gasztrobbanás vs. íz, ami fogva tart
érzékíz
ízgalom
pozitíz
teltíz
örömíz
csúcsíz
fémes íz
Bursch
fémes íz
Az umami- „ötödik íz”, „rendkívül kellemes íz”
Pintér Enikő
pinter.eniko@bmsk.hu
Csettintő
Essence
Az umami- „ötödik íz”, „rendkívül kellemes íz”
Schmiedt Péter
schmiedt.peter@hok.uni-obuda.hu
Keletíz, ÁzsÍz, Zazazú, Orient.
Jámbor Fruzsina
Szineszta
Szinesztáns
(szinesztéziából eredeztetvén…) 🙂
szineszta
szinesztáns (íz)
(szinesztéziából eredeztetvén…) 🙂
húsos íz, fehérjedús íz
Nick:dckhntr
dckhntr@freemail.hu
glumam
a szuperíz jó volt, és persze az umami.
Umami?! 😀
vagy maradjon umami
vagy nipponíz
sós, savanyú, édes, keserű mellet az ötödik, a természetes íz, az umami
Kovács Réka
ágens
Nekem is tetszik az umami, maradjon inkább az. „Umami, az ötödik íz.”
Pláne, hogy egyre többen ismerik, a magyarra fordítás csak összezavarná az embereket 🙂
ízorgia (bár én is inkább meghagynám umaminak)
umami maradjon (kevés a japán jövevényszavunk amúgy is 🙂 )
ízgazdag
Mély íz.
Glutamíz
„Teljesség”
Gara Tícia
GoTsunami
( Megjegyzés: az ötödik ízözön)
Melange71
ezzel jól feladtad a leckét 🙂 két tipp:
1. ínycsiklandó íz
2. a szójátokos vonalba: emfázíz
az ötödik íz
Nyammíz
NyaMíz 🙂
teltíz
az umamival sincs baj
(Duhajdombi Lili)
A napfény íze
Chillanilla
Megfoghatatlan
Heston Blumenthal után szabadon: nátrium-glutmát:)
de legyen pl Yammi
Szuperíz -Szendi Szilvia
ízes 🙂
szerintem legyen: „nyami”!
Szia
lehetne fincsíz 🙂
de talán inkább maradjon umami
Psyzsuzsi
nyami
pikáns íz
Maradjon umami!! 🙂
lamantin77
umami (agiblasko@me.com)
Zamatíz
pararoma
karakteres íz
fenneníz
ínyenc íz
balansz
Erdős Viktor
chemi1987@gmail.com
xianwei
pohlikriszti@gmail.com
húsíz
Umami= íz orgazmus
újíz
mélyíz
fokozott íz
kerek íz
zsuffalino
mámor
Ásoth Nikola
nikolaasoth@freemail.hu
mámor
Ásoth Nikola
nikolaasoth@freemail.hu
Monosós (MSG-ből, monosodium-glutanmat)
HuSÓ
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Intenzíz
De ha…
Keserű
sós
Édes
Savanyú
…akkor akár lehetne ez
Ízletes
Savas
(mivel savképző tulajdonságú)
vagy
Ikedás
(Ikeda Kikunae után szabadon…, mivel a mesterséges adalékanyagot – nátrium-glutamátot – ő fejlesztette ki)
édesós
eorica0@citromail.hu
Ízesszencia
HuSó (husÓ)
Érzékek íze
rejtek-íz
AZ ÖTÖDIK ALAPÍZ = UNAMI
Pintér Enikő
pinter.eniko1@gmail.com
AZ ÖTÖDIK ALAPÍZ
Az umami az édes, sós, keserű, savanyú sorban az ötödik. A fehérje íze.
Schmiedt Péter
peter.schmiedt@gmail.com
fehérharmónia
fényíz
ízharmónia
ízmélység
ízkompozíció
ízlényeg
ízlényegülés
ízkvintett
ízolvadás
ízszimfónia
ízeszencia
BrÍz – állítólag belebizsereg az ember 🙂
ParázsÍz
vagy a PAradiscom, PArmezán és SHItake gombából
PAPASHI 🙂
Az ötödik alapíz: umami
Pintér Enikő pinter.eniko1@gmail.com
Szierintem nevezhetnénk PIKÉ-nek ezt az ízt.
orientális…
Ági
Aroma
Détár Kati
markáns
Nekem az umami nem csak íz, hanem egyben állag is, és fordítva: ahogy a cupákosság sem csak állag, hanem íz is egyidejűleg. Szóval: állagízű.
zamat
ómami
Üdv,
pelogi
csupaíz
Szerintem egzotikusabb megtartani az eredeti unami szót, ha mégse esetleg az ötödik íz (az ötödik elemre „vajazva” kicsit)
finom íz, az ötödik
Nekem a szinesztézia szó jutott eszembe.
Összeérzés…
Persze más kapcsán használjuk de szerintem át lehet érezni, hogy miért is mondom ezt.. arról nem is beszélve, hogy a szó is legalább olyan stílusos mint maga az étel.
Szép napot!
Nekem a szinesztézia szó jutott eszembe.
Összeérzés…
Persze más kapcsán használjuk de szerintem át lehet érezni, hogy miért is mondom ezt.. arról nem is beszélve, hogy a szó is legalább olyan stílusos mint maga az étel.
Szép napot!
„Az ötödik elem”
Fejes Nóra
Nagy Attila Mátyás
„finíz”
Kati
Unami-nyami
zsurzs@yahoo.com
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
jóízű
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Ugyanitt megjegyezném, hogy az umami íz egyik legfontosabb közvetítője a nátrium-glutamát, ami a közhiedelemmel ellentétben nem mérgező, hanem segíti a tanulást és az immunreakciókat. A japók is ettől élnek sokáig. E621
továbbá kiváltja még az E635 csoport, aminek két alkotója az E627 és az E631. Persze természetes formában a legjobbak, és akkor biztos nem lesz tőle bajunk.
pentos,
a görög penta: öt szóból, magyar melléknevesítve:)
Dalit
„hmmm..ezisteni”-íz, egyébként umami az umami, már kezd elterjedni a köztudatban.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
AZ ÖTÖDIK ELEM
Pintér Enikő pinter.eniko@bmsk.hu
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
legyen „finíz” 🙂
AzÍz? 🙂
Kriszti:
Aroma
karakteríz
Umamíz
Friss iz.
Szerintem lehetne Buké vagy esetleg Savanyédes
belíz – Gannoruwa Réka
Anyatejíz
Csodálatos
lehetne: I.Z.
Szekeres Attila at A42
intenzitás
Zamat
Az öt íz magyarul: édes, sós, zsás, savanyú, keserű 🙂
Zamat
Viraglilla@gmail.com
ÍZíz, rejtélyíz:)
umis
Halíz
bgabor_at_gmail.com
halíz
Gábor
A jelentkezéseket ezennel lezárom, eredmény fél óra múlva a blogon!
Dzsulihime:
umamíz. vagy szinesztíz 😛
Nekem nagyon tetszik az eredeti UMAMi elnevezés,de tisztelegve a felfedezője előtt lehetne Japíz