Bárányhúsos rakott rétes – tepsi börek

Börek, burek, burekas – különböző változatai a Balkánon és a Közel-Keleten is népszerűek. Ahány régió, annyiféle töltelék és forma. A török konyhában is kiemelt szerepe van, többnyire sósan készítik, zöldségekkel, sajttal, túval, spenóttal, krumplival, vagy hússal töltve. Akadnak különlegesebb, helyi verziói is, a grúz határhoz közeli, Rize tartományban például édesen, pudinggal töltve, porcukorral meghintve a legnépszerűbb (ún. laz böregi), a Fekete-tenger partján szardellával is rétegezik, az egyik univerzálisan kedvelt alap börek pedig a su böregi, azaz vizes börek, amihez a lapokat pár másodpercre forró vízbe mártják, utáne rakják tepsibe morzsolt sajttal és kevés petrezselyemmel.

A tepsi börek tepsiben készül (a török nyelvből vettük át magát a szót is), és leginkább egy rétegezett, lasagna-szerű tészta, amelyet sokféle töltelékkel, leggyakrabban spenóttal, fetasajttal, máskor hússal, vagy akár tört burgonyával töltenek. Az eredeti, török konyhában ún. yufka lappal készítik, amely a réteslapunk és a leveles tésztánk közötti vastagságú, Könnyen hozzáférhető török élelmiszerüzletekben (pl. a Troya török szupermarketben), érdemes felkutatni. Ezzel a legfinomabb, mert a tészta lágy és szaftos lesz, de réteslappal is működik. Frissen, langyosan a legfinomabb, de jól bírja a strapát és a hűtést is, kiváló vendégváró. A bárányhúsos változat némi utó-húsvéti, tavaszi hangulatot hoz, de spenóttal, mángolddal, kecskesajttal, fetával is remek.

Bárányhúsos rakott rétes – tepsi börek
Hozzávalók (12 kockához)

50 ml olaj
2 hagyma, finomra aprítva
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
500 g darált bárányhús
2 evőkanál pirospaprika
só, bors
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
szezonban: fél csokor medvehagyma, finomra aprítva

100 ml natúr joghurt, vagy tejföl
3 egész tojás
400 ml tej
só, bors

2 csomag réteslap
(vagy 1 csomag török élelmiszerüzletekben kapható yufka lap /400 g)
100 g olvasztott vaj

tetejére: szezámmag, vagy fekete hagymamag

Először elkészítjük a darált húsos ragut: az olajon (vagy zsíron) üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Amikor puha, hozzáadjuk a darált húst, átpirítjuk, és meghintjük a pirospaprikával. Sózzuk, borsozzuk, majd 10 percig közepes lángon pirítjuk. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a finomra aprított petrezselymet és medvehagymát. Használhatunk más zöldfűszereket is, például mentát, koriandert.

A sütőt előmelegítjük 180C fokra (légkeverés).

Kivajazunk egy 28×20 cm-es tepsit. A rétes- ,vagy yufkalapokat a tepsivel azonos méretű téglalapokra vágjuk (ha réteslappal dolgozunk, négy lapból álljon egy réteg, ha hozzájutunk yufkához, akkor kettőből). Egy kancsóban összekeverjük a tojásokat a joghurttal, majd hozzáöntjük és elkeverjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk. A réteslapokat megkenjük olvasztott vajjal, (közben a többi lapot terítsük le nedves konyharuhával, hogy ne száradjon ki), és tepsibe rakjuk az első réteget: a lapot meglocsoljuk a tojásos-tejes keverékkel, majd elosztjuk rajta a darált bárányhús felét. Úgy gazdálkodjunk, hogy összesen három rétegünk lesz, tehát a tölteléket kétfelé, a tejes-joghurtos keveréket háromfelé osszuk. Ismét vajjal megkent rétes-, vagy yufkalap következik, rá tejes folyadék, darált bárányhús, végül legfelül ismét réteslap jön. A tetejét meglocsoljuk a maradék tejjel, és meghintjük szezámmaggal, vagy fekete hagymamaggal. 35-40 perc alatt aranyszínűre sütjük. Langyosan, felkockázva tálaljuk, mellé kis adag petrezselyemsalátát és fokhagymás joghurtot kínálhatunk.

(Visited 1 121 times, 3 visits today)

Share This:

Print Friendly, PDF & Email

3 hozzászólás

  1. Kedves Zsófi! Nem elírás az összesen fél liternyi tejes folyadék? Nekem ez nagyon soknak tűnik, és nem szeretném emiatt elrontani az egészet.

  2. Kedves Zsófi! Megcsináltam, jó lett, tényleg nem volt sok a tejes folyadék, azonban számomra túl zsíros lett a végeredmény. Ezért kérdezem, hogy egyenként kell-e vajazni a réteslapokat, vagy rétegenként (azaz 4 réteslap kap egy kenést)? És mi a haszna ennek a vajazásnak, ha a tejes folyadék mindent eláztat?

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük