Kókusztejes, currys spárgaleves

A spárgaszezon elejére ajánlom az alábbi thai ihletésű levest. Hagyományosan csirkével készülő változata a thai kifőzdék közönségkedvenc alapdarabja, a tom kha gai. Az itt ajánlott verzió húsmentes, de nyilván kerülhet bele csirke (esetleg tészta) is. A leírás leginkább egy kiindulási alap, nyugodtan lehet rugalmasan kezelni. Ha éppen nincs hozzá minden egzotikus fűszer, akkor használhatunk csak currypasztát, amit igazán könnyen be lehet szerezni. Érdemes azonban mégis rászánni az időt a megfelelő fűszerek beszerzésére, ezeket szintén nem lehetetlen megtalálni az ázsiai élelmiszerüzletek egyikében. A három extra hozzávaló: 1. Galanga gyökér - a Dél-Kelet Ázsiai konyha elengedhetetlen kelléke, formája a gyömbérhez hasonlít, a színe viszont nem sárga, hanem krémfehér, picit rózsaszínes, aromája visszafogottabb, lágyabb, kevésbé csípős. 2. Citromfű - nem a leveles zöldfűszerről van szó (melissa), hanem az újhagyma külsejű rúdról –amely szintén nélkülözhetetlen a Dél-Kelet Ázsiai konyhában. Elképesztő illata van. 3. Kaffir lime levél – fagyasztva kapható, sötétzöld, fényes, erőteljes citrus aromát adó levelek. A fűszereket belefőzi az ember a levesbe, viszont a végén vagy le kell szűrni és ezek nélkül tálalni, vagy benne hagyni, ebben az esetben viszont határozottan felhívjuk a fogyasztók figyelmét hogy szíveskedjenek ezeket nem elfogyasztani. A thai levesekhez képest az intenzitásából és csípősségéből érdemes egy kicsit visszavenni, hogy a spárga finom íze érvényesüljön, és minden más csak azt támogassa. Húsz perc alatt elkészül, és a szezon sikersztorija lehet.

Kókusztejes, currys spárgaleves
Hozzávalók (2 nagy adag+ másnapra ebédmaradék)

2 evőkanál olaj
2 teáskanál piros curry paszta
1 kis hagyma, finomra aprítva
1 nagy gerezd fokhagyma, finomra aprítva
2 citromnád (thai citromfű)
6 szelet galanga gyökér, vagy gyömbér (karikázva, hámozatlanul)
6 kaffir lime levél, csíkokra vágva
600 ml alaplé, vagy víz
400 ml kókusztej
500 g fehér spárga, vastagabbra felkarikázva
Ízesítéshez: zöldcitromlé, halszósz (vagy világos szójaszósz), nádcukor
Tetejére: friss koriander, újhagyma

Egy lábasban felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a curry pasztát. Pár percig pirítjuk, keverjük, hogy teljesen elkeveredjen az olajban. Levesszük a hőfokot, beletesszük apróra vágott hagymát és fokhagymát, öt percig dinszteljük. Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a galanga-, vagy gyömbérszeleteket, a citromnádat egészben (amire egy húsklopfolóval rácsaptunk, hogy felszabaduljanak az aromái) és a kaffir lime leveleket. Átforgatjuk. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk és 15 percig alacsony hőfokon gyöngyöztetjük, hogy jól átjárják a fűszerek aromái. Ekkor beleöntjük a kókusztejet (fel kell előtte rázni), ekkor már nem forraljuk, különben a kókusztej kicsapódik. Hozzáadjuk a meghámozott, felkarikázott spárgát, és kb. 6-8 percig főzzük. A legvégén zöldcitromlével, halszósszal (ez adja a sósságot, külön só nem kell bele!) és cukorral kerekítjük ki az ízeket. Ezek mennyisége abszolút ízlésfüggő, ehhez a mennyiséghez kb. 1 lime levét, 3-4 evőkanál halszószt és 1 lapos evőkanál cukrot lehet használni. Ha nem elég ízes, még több halszósz kell bele. A tetejére jó sok friss koriandert és felkarikázott újhagymát szórunk.

"Az összes spárgarecept a blogon"

Share This:

(Visited 2 237 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük