Paradicsomos, háromsajtos lasagne – családi adag

Egy éhes Jókuti család = egy hatalmas adag házi lasagne! Amiből ahány vidék, ahány család, nyilván annyiféle recept, én most itt azt osztom meg veletek, ami nekem leginkább bevált. A tölteléket, fűszerezést nyugodtan lehet variálni ez amolyan alaprecept. A lasagnának szerintem két titka van: az egyik, hogy a szószt előző este kell elkészíteni, így két fázisra bontva nem olyan őrült munkaigényes, mintha mindent egyszerre főznénk, a kész szósszal másnap már gyorsan megy maga az összeállítás. A másik, hogy sima darált hús helyett friss kolbászhúst használok, ami extra ízt (és kényelmet is) ad. Például Fekete Zsóka friss kolbászát. A lasagna lap: házilag készített, vagy bolti, de friss tésztalapokkal lesz a legfinomabb, de sima száraz tésztából is készíthetjük. Ha utóbbira kerül sor, akkor a lapokat a rétegezés előtt érdemes kb. 10-15 percre forró vízbe áztatni (előfőzni viszont így nem kell). Amikor a lasagne megsült, érdemes 15-20 percet állni hagyni, hogy kicsit összeálljon, összerendeződjenek a szaftok, sajtok, és szépen lehessen szeletelni. Frissen fogyasztva a legjobb, amikor már összeáll annyira, hogy jól szeletelhető, de a sajt még teljesen olvadt. Ha mégis marad (az alábbi nagy mennyiség!), újramelegíteni úgy érdemes, hogy alufóliával lefedve, 150C fokos sütőben, kb. 20 percig melegítjük. Ez egy gazdag, húsos változat, de simán elhagyható belőle a hús, vega változatban is pazar.

Paradicsomos, háromsajtos lasagne
Hozzávalók (10-12 adag)

2x700 ml natúr paradicsomszósz
2 szál sárgarépa
2 szál szárzeller
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított oreganó
6 levél friss bazsalikom
só, bors
1 evőkanál nádcukor
500 g darált hús, vagy valamilyen jófajta, fűszeres, de nem paprikás friss kolbász
(pl. Fekete Zsóka féle grillkolbász)
2x250 g mozzarella, vékonyra karikázva
2x250 g ricotta
2 tojássárgája
70 g parmezán, frissen reszelve
500 g (10-12) friss lasagne tésztalap, vagy 16 száraz lap
Tetejére: 150 g reszelt sajt (mozzarella, vagy gouda)

A szószt érdemes előző nap elkészíteni, így ketté bontjuk az amúgy időigényes főzési folyamatot. A paradicsomszószt egy nagy lábasba öntjük, az üres üvegeket kb. félig megtöltjük vízzel, azzal „átöblítjük+, majd a vizet is a lábasba öntjük. Beletesszük a nagyobb darabokra vágott sárgarépát, a szárzeller darabokat, a négy gerezd fokhagymát (nem kell pucolni), az oregánót, bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 1,5 órán át, lassú tűzön rotyogtatjuk, amíg kissé besűrűsödik. Néha megkeverjük, hogy nehogy odakapjon, ha szükséges, és úgy látjuk, hogy túl sűrű, akkor néha kipótoljuk némi vízzel. Amikor jóízű, eltávolítjuk belőle a zöldségeket, és ha túl savanyú volt a szósz, akkor kevés nádcukorral kerekítjük az ízeket. (Ha nem gyerekeknek készül, tehetünk hozzá valamilyen csípős csilipaprikakrémet). A raguhoz kolbásztölteléket ajánlok sima darált hús helyett, ez további ízt ad hozzá. A tölteléket kiszabadítjuk a bélből, és egy nagy serpenyőben pár csepp olajon pirítjuk (ezek a kolbászok általában viszonylag zsírosak, a serpenyőben nincs szükség extra zsiradékra), közben fakanállal, apróra daraboljuk. Hozzáadjuk a kész paradicsomszószhoz, és kb. 10 percig főzzük. Másnapig félretesszük a hűtőben (a lasagne összeállítása előtt felmelegítjük, ha sűrű, kevés víz hozzáadásával hígítjuk. Másnap: összeállítjuk a lasagnét: előkészítjük a sajtokat: a ricottát kikeverjük a tojássárgákkal, kevés reszelt fokhagymával, valamint a frissen reszelt parmezánnal, sózzuk, borsozzuk. A mozzarellát konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk (hogy ne vizesítse majd a szószt), és vékonyra felkarikázzuk.

A sütőt előmelegítjük 200C fokra (alul/felül üzemmód).

Összeállítjuk a lasagnét (összesen 4 „emelet” lesz, a tetejére csak mártás kerül, így érdemes „gondolatban” elosztani a hozzávalókat. Egy nagy, magasfalú tepsi, vagy hőálló tál aljára vékonyan mártást kanalazunk. Erre kerül az első réteg tésztalap (mérettől függően 3-4). Erre újra szósz jön, majd egyenletesen elrendezve a vékony mozzarellaszeletek, közötte pedig egy-egy evőkanálnyi parmezános ricottakrém. A rétegezést ugyanígy megismételjük még kétszer. Az utolsó szintet befedjük az utolsó lapokkal, ennek a tetejére már csak mártás kerül. A sütőbe tesszük 40 percre, akkor jó, amikor a tészta megpuhult (hústűvel ellenőrizni tudjuk), a mártás bugyborékol a széleken. A végén rászórjuk a tetejére a reszelt sajtot, és addig sütjük, amíg elolvad, és kissé megpirul. Szeletelés előtt legalább 20 percig pihentetjük. Akkor a legfinomabb, amikor már szépen szeletelhető, de még olvadt benne a sajt.

(Visited 3 893 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük