Medvehagymás-spenótos krumplifőzelék

Megint március: végre elindult a medvehagyma szezonja és vele a tavasz és az igazi piaci szezon ígérete. Továbbá az évről évre visszatérő dilemma: kezdjünk-e el új ételekkel kalandozni, vagy használjuk ki ezt a néhány hetet, és készítsük minél gyakrabban a kedvenceket. Például a szokásos tavasznyitó klasszikust: a medvehagymás krumplipürét. ami annyira tökéletes magában, hogy nem is érdemes köretként adni, esetleg meg lehet fejelni egy tükör-, vagy lágytojással. Persze jófajta krumpli és a lehető legjobb vaj szükséges hozzá. A vajas burgonyapüré olyan intenzíven veszi fel a végén beledobott, friss medvehagyma finom fokhagymás ízét, hogy a legdrágább fehér szarvasgomba sem tudná vele felvenni a versenyt. Jöhetnek aztán a medvehagymás egyebek: pazar nyersen, krémekbe, szószokba keverve (túróba, körözöttbe, tojáskrémbe, zsidótojásba, hummuszba), salátákban (tabbouleh, ázsiai, szójaszószis saláták). Tojásos ételekben (bundáskenyér, rántotta, frittata, quiche) ás tésztákba keverve (galuska, gnocchi, sztrapacska, pogácsa). Töltelékekben (zsemlés, vagy húsos), végül, de nem utolsósorban főzelékekbe, paprikásokba dobva és fonnyasztva (zöldborsó-, vagy finomfőzelék, kókusztejes bárány-, vagy halcurry, gombapaprikás). A szezon elejére ajánlom az alábbi, csupazöld főzeléket, ami akár gyors, hétköznapi vacsoraként is megállja a helyét.

Medvehagymás-spenótos krumplifőzelék
Hozzávalók (4 kis adag)

1 kg burgonya, meghámozva, felkockázva
4 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
250 g friss spenótlevél
(esetleg fagyasztott)
100 g (1 csokor) medvehagyma
50 g hideg vaj, felkockázva (vegánoknak helyette kis olívaolaj)
só, bors

Feltétnek például:
Buggyantott, vagy- hatperces tojás, fasírt, lazac, falafel

A burgonyát meghámozzuk és kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. Feltesszük főzni kb. 6 dl vízzel, vagy ha esetleg van, még finomabb lesz, ha csirke-, vagy zöldségalaplével. Hozzáadjuk a négy gerezd fokhagymát és a babérlevelet, sózzuk. Lefedve, kb. 15 percig főzzük, amíg a krumpli teljesen megpuhul (a pontos főzési idő a krumpli fajtájától függ). Közben alaposan átöblítjük a friss spenótleveleket, a nagyobb szárakat eltávolítjuk, a medvehagymáról is. Amikor megfőtt a krumpli, szűrőkanállal kivesszük a kb. kétharmadát. A visszamaradt főzőléhez (és krumplihoz) adjuk a spenótot és a medvehagymát, néhány percig főzzük, amíg összeesik. Turmixgépben, vagy botmixerrel a krumplival együtt simára pürésítjük (turmixgépben lesz a leghomogénebb). Érdemes a léből egy kicsit félretenni, és csak fokozatosan a krémhez adni, ha szükséges, hogy nehogy túl híg legyen. Hozzáadjuk a hideg vajat is, azzal is pürésítjük (ez extra selymességet és finom, telt, kerek ízeket ad). Sóval, frissen őrölt borssal igazítjuk az ízeket. Tojásos feltéttel, fasírttal kínáljuk, de kiváló körete halaknak, vagy halfasírtnak is.

(Visited 5 148 times, 6 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük