Dr Honey: „Tudjuk, hogy egy kincs van a kezünkben, amivel addig kell kezdenünk valamit, amíg megtehetjük”

Nem terveztem, hogy a blogon egy konkrét mézről születik egyszer egy bejegyzés. Egészen addig, amíg meg nem kóstoltam életem hársmézét. Azt régóta tudjuk, hogy a magyar, termelői méz kiváló, éppen ezért majdnem mindenkinek van egy kedves ismerőse – a szomszédasszony, vagy az iroda recepciósa, az uszoda pénztárosa – aki rendszeresen körbeír, hogy ki szeretne rendelni a hamarosan érkező termelői mézből. Azonban azt hiszem, most először kóstoltam olyan, hihetetlenül tiszta, ún. fajtamézet, ami tudatosította bennem, hogy még a minőségi mézek között is micsoda különböző ligák léteznek. Ez a hársméz a csúcsminőség maga. A világos sárga színével, átütő, florális, citrusos ízével, soha nem kóstoltam még ehhez hasonló mézet sem.

Viszlai Andrea, a Dr Honey márka alapítója az észak-borsodi faluból, Rakacáról származik, az itteni családi méhészet mindig is életének meghatározó eleme volt. Szülei terelgetésének köszönhetően egyetemen tanult, magyar-francia tanárként tanított, később multiknál dolgozott. A nagy mérföldkövet 2014. jelentette, ekkor hozták létre az elsősorban exportra dolgozó, mézes vállalkozást. 78 éves édesapja ma már csak a kertben, kicsiben méhészkedik.

Mint a legtöbb magyar méhészet esetében, korábban az ő mézüket is német felvásárlók vették meg, ahol ún. javítóméznek használták, azaz a gyengébb, akár importból származó mézek minőségét javították fel a magyarral, ráadásul pasztörizálták is a kristályosodás elkerülése végett, amivel az összes egészséges enzimet el is tüntették belőle. A magyar méztermés 80%-a külföldön landol. Ami akár még meg is állja a helyét, hiszen annyi mézünk van, amennyit nem tud a nemzet megenni. A nagyobb baj, hogy míg a kereskedők és felvásárlók pontosan tisztában vannak a magyar méz minőségével, a fogyasztók nem, így hiába sok a teljes egészében, vagy részben magyar származású méz a polcokon, a nemzetközi átlagvevőben nem tudatosul, hogy a csúcsminőségű mézet Magyarországgal társítsa, vagy akár ezt az információt keresse a cimkén, ez komoly marketing- és országimázsmunkát igényelne. Pedig Magyarországnak különleges jók az adottságai a méztermelésben, hiszen nagy hagyománya van a méhészkedésnek, komoly a méhészeti infrastruktúránk és a szaktudás, a változatos növényzetről és kiváló talajról nem is beszélve.

A Viszlai család korábban hordósan exportálta a mézet, lakossági értékesítése nem is volt, ez a vállalkozás alapításával született meg. A design választás is átgondoltan kortárs, szándékosan női tervezőt kerestek a munkára, Fatér Szilvia munkáját dicsérik a csinos üvegek, amelyek szinte mutatós kozmetikai tégelyeknek tűnnek. A Dr Honey márkanév is telitalálat, hiszen, bár a méz élelmiszernek minősül, ezért nem lehet a cimkén az egészségügyi hatásait feltüntetni, utal a gyógyító hatására. Az áttörést 2014-ben a gesztenyeméz hozta meg, ez lett az első díjazott méz, a mai napig a legnépszerűbbek közé tartozik, de a selyemfű- és az édesharmatméz is igen keresett. Lassan-lassan egy szép nemzetközi pályára lépett a márka, számos szakmai rajongóval, és neves kereskedőkkel, akik egyszerűen beleszerettek a Dr Honey mézekbe. Hazai pályán döcögősebben mentek a dolgok, Andrea szerint a kereskedők annyira árérzékenyek, hogy sokszor odáig sem jutnak el, hogy megkóstolják a mézet. Pedig, ha már megkóstolják, akkor az általában fél győzelem.

A mézeket ma már bizalmi méhészektől vásárolják fel, akikkel nagyon szoros kapcsolatot ápolnak. A mézük legfontosabb védjegye a tisztaságuk, ehhez a legmegfelelőbb területeket kutatják fel, a hárs például a zselici vidékről, a homokos talajt kedvelő selyemfű az Alföldről származik. Éppen ez az a tisztaság, ami a fajtamézeiket egy egészen más ligába emeli, mint az átlagos kistermelői méz, és amiért én magam is Dr Honey rajongóvá váltam.

A kóstolt mézek közül számomra a hárs a csúcs, de szívből ajánlom az akácot, a selyemfüvet és az édesharmatot is. Az extrák közül a pálinkás és a szarvasgombás (sajt mellé) nyerte el leginkább a tetszésemet. Van saját webshopjuk is, de ha valaki azonnal felkapna és megkóstolna belőle, akkor a Babka Deliben is kapható (Pozsonyi úton és a Móricz Zsigmond körtéren is).

(Visited 2 340 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

2 hozzászólás

  1. Kedves Zsófia, köszönöm az ajánlást, pont ma akartak prémium minőségű magyar mézet vásárolni. Dóra

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük