A „szántóföldtől azt aszalig” egyben azt is jelenti, hogy teljesen egyedül csinálunk mindent” – Bekecs Mátyás, St.Imrei Cheddar, Tiszaszentimre.

Ötrészes minisorozatomban alföldi településeken jártam, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye figyelemre méltó ős- és kistermelőivel beszélgessek. A célom: bemutatni, hogy a megyében is egyre több, a minőség iránt elkötelezett termelő készít kiváló élelmiszereket, csak nyitott szemmel kell járni.

Ezúttal főszerepben: Bekecs Mátyás, St. Imrei Cheddar, Tiszaszentimre

Tiszaszentimre egy apró, kétezer lakosú alföldi falu a Tisza-tó és a Hortobágy mellett. Igen rögös, göröngyös az út, amin az ember eljut odáig, de csinos, felújított a templomtornya, sőt, Tiszaszentimrének még saját paprikaőrlő manufaktúrája is van. Meg egy kiváló sajtkészítője.

A falu szélén, ahol egykor kocsma állt, él egy fiatal házaspár három óvodáskorú kisgyerekkel. A ház szerény, igyekeztek a régi falusi, puritán ízlést visszahozni. A fiú, Bekecs Mátyás idevalós, felesége angol szociológus, sokéves külföldi világjárás után végül itt, az alföldi csillagos égbolt alatt állapodtak meg, ennek pedig elsősorban az volt az oka, hogy úgy gondolták, a születendő gyerekeinek itt jobb életminőséget tudnak majd nyújtani. Mátyás családja mindig is gazdálkodott, birkát tartottak, növénytermesztéssel foglalkoztak, így a sajtkészítés mestersége sem állt tőlük nagyon távol, ebbe vágták a fejszéjüket. A lány hazájában, Angliában népszerű cheddar sajt készítését tanulták ki, hazai és külföldi műhelyekben.

És hogy miért pont cheddar? – a feleségem angol, régebben nemigen beszélt magyarul (ma már igen jól beszél), ki kellett találni, hogy mit fog itt csinálni. Ahogy megszületett a sajtüzem ötlete, azt is tudtuk, hogy olyan sajtot szerettünk volna, ami közel áll hozzá. Ráadásul nekem is ez ízlett legjobban – nevet Mátyás. – Persze ezzel jól meg is nehezítettük a saját dolgunkat, hiszen itthon a hétköznapi vásárló nem ismeri a minőségi cheddart, meg kell rá tanítani. Sokan pedig hiányolják, hogy ha már cheddar, akkor hol marad a jellegzetes, narancsos szín, amit egyébként egy annato nevű fűszer segítségével érnek el. Angliában a cheddar a leggyakoribb alapsajt, olyan, mint nálunk a trappista. Az első borjút Mátyás felesége kapta a születésnapjára 2011-ben, ott kezdődött minden. Mátyás elvégezte a sajtkészítő képzést Csermajorban, majd Angliában jó sok pénzt fizettek azért, hogy sajtmanufaktúrákban dolgozhassanak, és ellessék a cheddarkészítés fortélyait.

A tejet tehát saját, legeltetett tehenek adják, a sajt így hihetetlen telt, krémes, és elsőrangú, igazán csúcsminőségű. Kulináris és érzelmi töltete is jelentős. Magában is nagyszerű, de mivel kiválóan olvad és pirul, remekül megállja a helyét rakott ételek tetejére reszelve, melegszendvicsen (persze jófajta kovászos kenyéren!).

Közben megszületett a három gyerek, az események picit lelassultak, ráadásul a “szántóföldtől az asztalig” műfaj azt is jelenti, hogy a házaspár gyakorlatilag mindent egyedül csinál. Az értékesítéssel kapcsolatosan is akadnak még kihívások. – Eleve nincs a közelben nagyváros, így sokkal nehezebb. Próbáljuk bevinni a sajtot környékbeli éttermekbe, hotelekbe, de sajnos gyakran választják az olcsóbb, ipari terméket. Nyári hőségben is nehezebb az eladás. Szeretnénk inkább premium irányba elmenni, Budapesten már volt néhány komoly sajtszaküzlet, aki fantáziát látott benne. Havonta kb. 100 kg sajtot tudunk elkészíteni, és nincsenek elszállt ambícióink, egy tisztességes megélhetést szeretnénk, monjduk, hogy legalább kijöjjön a végén egy diplomás pályakezdő alapbére a feleségemnek.

St.Imrei Cheddar sajtmanufaktúra

Az interjú a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat TOP 5.1.1-15-JN1-2016-00001 számú, a „Foglalkoztatási-gazdasági együttműködések megvalósítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében” című projektjének keretében készült.

(Visited 2 549 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

  1. Budapestre, a karácsonyi vásárra jönnek-e? Tudom az FB-én reklámozni a helyet, és vásárolnék is saját háztartásom számára. Kunhegyesen, ill. környékén árúsítanak-e? Én kunhegyeseől származom, de Bp-en élek.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük