Narancssárga szupererő

Szibériai ananász, kínai maracuja – például így is nevezik ezt a különleges, élénk narancssárga minibogyót, ami Ázsiában már évezredek óta nagy népszerűségnek örvend, nálunk mostanában kezdjük felfedezni. Ízében egyszerre keveredik az egzotikus gyümölcsök trópusi zamatossága a citrusok extrém savanyúságával. A homoktövis igazi szupergyümölcs, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és flavonoidokkal. Jótékony hatásainak sokasága szinte nem is sorolható, annyi van, nem véletlenül használja előszeretettel a gyógyszeripar, a szépségipar és a természetgyógyászat is. Ha az ember elkezd utána kutakodni, tucatnyi vele kapcsolatos legendára bukkan, Dzsingisz Kántól Nagy Sándorig. Még inkább akkor értékelődik fel, amikor az ember saját bőrén tapasztalja meg (szó szerint), hogy homoktövist szüretelni a világ legidegőrlőbb tevékenysége. A négycentis, vastag, éles tövisek miatt hozzáférni is nehéz, cserébe a bogyók olyan szorosan ragaszkodnak az ágak tövéhez, hogy gyakorlatilag csak szemenként lehet leszedni. A szuperhatása leginkább akkor marad meg, ha nem hőkezeljük, kulináris élvezhetőségének azonban jót tesz, ha mézzel, vagy cukorral főzzük. Alább három ötlet a felhasználására. Természetesen frissen a legjobb, de a könnyebben beszerezhető fagyasztott változat is nagyszerű.

Karamellizált mézes homoktövis – Hozzávalók: 20 dkg méz, 20 dkg homoktövis

A mézet egy kis lábasba tesszük, és enyhén karamellizáljuk. Ez viszonylag lassan történik meg, először feolvad, aztán felhabzik (olyan lábast érdemes választani, amiben van erre hely), majd néhány perc után sötétebb lesz a színe. Ekkor ráadobjuk a homoktövisbogyókat (lehet fagyasztott is), és éppen csak addig főzzük, néhány másodpercig, amíg a homoktövis kissé levet enged, de a szemek még egyben vannak. Befőttesüvegben tároljuk. Tejberizsre, vaníliafagylaltra, görög joghurtra, zabkására (a képen) kanalazzuk. 

Chilis, mézes homoktövis savanyúság – Hozzávalók: 15 dkg méz, 1,5 dl almaecet, 25 dkg homoktövis. A mézet az előző receptnél leírt módon karamellizáljuk. Amikor ez megtörtént, hozzáadjuk az ecetet, és kb. 10 perc alatt, közepes hőfokon, a felére beforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a homoktövist, és néhány percig főzzük, amíg a szemek még egyben vannak. Forrón befőttesüvegbe töltjük. Kacsa-és libasülthöz, grillezett gomba, nehéz, zsíros pástétomok, vagy éppen vadasmarha tetejére teszünk néhány szemet, amik izgalmas savanyúsággal ellensúlyozzák a karakteres, nehéz, vagy éppen édeskés ízeket. A receptet köszönöm szépen Sajben Csabának, a Toprum séfjének.

Édes-savanyú homoktöviskrém – Hozzávalók: 2 dl homoktövislé (adalékanyagmentes), 1 citrom leve, 10 dkg cukor, 4 tojássárgája, 2 egész tojás, 12 dkg vaj. Egy közepes méretű, nyeles lábasban összekeverjük a homoktövislevet, a citromlevet és a cukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat és az egész tojásokat, habverővel simára keverjük. Állandó keverés mellett, alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a felületén kis buborékok kezdenek el keletkezni, gőzölög, de nem forr. Ekkor kockánként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg besűrűsödik. Kb. a vaníliakrém sűrűsége a cél. Üvegekbe töltjük, és lehűtjük. Hűtőben 1 hétig áll el. Mélyhűtőbe is el lehet tenni belőle. 2×2,5 dl lesz ennyiből.

(Visited 2 270 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

  1. Kedves Zsófi!

    A chilis, mézes homoktövis savanyúságnál a chilit mikor kell bele tenni?

    Előre is köszönöm a választ!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük