Három májusi főzelék

Csillapíthatatlan főzelékmániám szűnni nem akar, kétségtelenül az egyik kedvenc hétköznapi fogásom. Már a magyar konyha elkötelezett, külföldi séf rajongói is a megfelelő nemzetközi kifejezés megalkotásán vannak, hogy az országon kívül is főzelékfanokat tudjunk toborozni. Ilyenkor ráadásul egy percig sem kell gondolkozni, miből főzze az ember, a piaci kínálat adja magát. A spárga csúcson, árban nem fog már lejjebb menni, már csak egy-két hétig tobzódhatunk, aztán viszlát, jövőre. Az újkáposzták zsengesége semmivel össze nem hasonlítható, a meghámozottan kapható újkrumpli pedig a világ egyik legjobb találmánya. Alább három május végi alapfőzeléket ajánlok, lisztes sűrítés egyikben sincs, sok zöldfűszer mindegyikben, utóbbi az egyike azoknak az elemeknek, amitől minden főzelék azonal szintet ugrik. Ilyenek még egyébként az alaplé használata, a főzelék tetejére csepegtetett jófajta olívaolaj, és az is, ha hallal párosítjuk (a képen az újkáposztafőzelék egy szelet grillezett lazaccal). Jöhetnek aztán még a tetejére az egyebek is: pirított magok, chilipehely, barnított vaj, ropogós hagyma, reszelt citromhéj, snidlingvirág – ahogy az adott zöldség, a kamrakészlet és a hangulat adja.

Kapros újkáposztafőzelék:

1 kis fej újkáposztát (kb. 1 kg) vékonyra szeletelünk. Besózzuk, 15 percig állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. Egy lábasban felöntjük annyi vízzel, vagy alaplével, amennyi ellepi, hozzáadunk egy fél, vékonyra szeletelt hagymát, sózzuk, borsozzuk, majd megfőzzük, úgy, hogy maradjon kissé ropogós. Egy doboz tejfölt simára keverünk, hozzáadjuk a főzelékhez, végül besűrítjük egy-két evőkanál étkezési keményítővel, amit kikevertünk előtte hideg vízzel. Friss tárkonnyal, kaporral és tárkonyecettel ízesítjük. 2-4 adag

Citromos spárgafőzelék:

Két csomag spárgát (vegyesen, fehér és zöld) fajtától függően megpucolunk, meghámozunk, majd felkarikázunk. Kb. 4 dl vízben, vagy alaplében kb. 10 perc alatt vajpuhára főzzük (a főzési idő a spárga vastagságától is függ). 1 dl tejfölt és 1 dl tejszínt csomómentesre kikeverünk némi főzőlével, majd a spárgához adjuk. Végül 2 evőkanál, hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel besűrítjük. A végén hozzáadjuk egy nagy citrom reszelt héját, kaprot, petrezselymet. 2 adag

Tárkonyos, paradicsomos újburgonyafőzelék:

Egy lábasban felhevítünk 7 dl natúr paradicsomszószt (passata), sózzuk, borsozzuk. Beleteszünk fél kiló aprószemű, hámozott újburgonyát, és kb. 25 perc alatt puhára főzzük. Közben, ahogy a paradicsomszósz sűrűsödik, szükség szerint vízzel pótoljuk az elfőtt folyadékot (összesen kb. 5 dl vizet fesz vel). Amikor a krumpli megpuhult, ízesítjük, majd jó sok finomra aprított, friss tárkonyt szórunk bele. Adhatunk hozzá kevés chilit.

(Visited 10 612 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

2 hozzászólás

  1. Kedves Zsófi!

    Várom a főzeléket “külföldiül”. 🙂 Nálunk a holland nagyi kieső szemekkel nézi, ha ilyesmit teszek a gyerekek elé. Azt meg még inkább, mikor a gyerekek pillanatok alatt megeszik. Amúgy szereti a magyar konyhát (néhány kivételtől eltekintve), de a főzelékre még nem tudtam rávenni.

  2. Meg a ketezres evekben volt egy Comenius nyelvi projektunk egy finn iskolaval kozosen, aminek reszunkrol a fozelek volt a temaja. “Hivatalos” valtozat hijan a vegetable sauce kifejezest hasznaltuk.
    Mostanaban egy etterem angol nyelvu etlapjan a vegetable stew kifejezest olvastam, de ezt kevesbe erzem talalonak.
    A nemet vejemnek is beletelt par evbe, mire megalkudott azzal, hogy foetelkent olyasmit kell ennie, ami szerinte leves.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük