Paprikát, vagy tokajit? – avagy ehető ajándékok a reptéren

 

Optimális esetben az ember egy utazásra precízen és alaposan készül, nem csak a saját felszerelését illetően, hanem például az ajándékokkal kapcsolatosan is. Én azonban sajnos last minute művész vagyok, mindent az utolsó percben intézek. Egy szerencsém van: reptérre utálok későn érkezni, nem szeretek idegeskedni, ezerszer inkább kint vagyok akár több órával is korábban, mint hogy akár egy percig is aggódni kelljen. Ennek megfelelően még sosem késtem le repülőt (remélem, nem is fogok). Kifejezetten szeretem a reptéri várakozást –persze már a becsekkolás utáni részt – szeretek reptéren olvasni, kávézni, utolsó emaileket elintézni, és shoppingolni.

Sokat utazom, és a külföldi útjaim során rengeteg gasztronómiai partnerrel találkozom, gyakran főzök háziasszonyokkal, nem ritka, hogy valaki otthonában találom magam egy vacsorára. És akkor itt jönnek képbe az ajándékok. Szerencsére van egy angol nyelvű szakácskönyvem, amiből mindig viszek magammal egy-kettőt, de emellé szeretek feltankolni apróbb gasztro ajándékokkal, amiket gesztusként tudok átadni, ha a helyzet úgy kívánja. Persze, ezek beszerzésére végül legtöbbször a reptéren kerül sor. Éppen ezért elég jól ismerem a budapesti reptér Heinemann duty-free üzletének kínálatát, és azt is elárulom, hogy leggyakrabban a gyönyörű csomagolású, budapesti motívumos dobozos csokoládék, vagy desszertek közül választok (pl. Cinq Filles, Gerbeaud), de tokaji, ill. pálinka mellett is sokszor döntök.

Az idén huszadik évfordulóját ünneplő budapesti Heinemann duty-free mindig kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a nemzetközi szortimentet helyi, magyar termékválasztékkal színesítse. Ezt erősíti például a Festival of Gourmets promóciójuk is, aminek keretében rengeteg magyar terméket kóstoltatnak az üzletben. Ha mostanában utaztok (és nem hajnalban), akkor október végéig láthatjátok is ezeket a standokat. Az 1-es terminálon nemrégiben tartott rendezvényen nem csak ezt az akciót mutatták be, hanem számos érdekes adatot is megosztottak velünk arról, hogy az ide látogató külföldiek milyen kulináris termékeket vesznek legszívesebben a reptéren. Van, amin igencsak meglepődtem, például, hogy a skandinávok rozét vásárolnak, és hogy naponta 850 palack bor kerül a kosarakba.

Következzen még néhány érdekesség a Heinemann adatai közül:

“ Késői szüretelésű tokaji édes fehér borból fogy a legtöbb a Liszt Ferenc Repülőtér duty-free üzleteiben, mert ez legnépszerűbb bor a magyar fővárost repülőgépen elhagyó utazók körében. A késői szüretelésű bor Nagy-Britanniába vagy Németországba tartó utasok körében abszolút kedvenc, míg a kínaiak inkább a tokaji aszúra esküsznek. Az Oroszország felé utazók legszívesebben szintén a tokaji borvidékről származó bort választanak, bár itt a száraz sárgamuskotállyal igyekeznek feleleveníteni a Magyarországon töltött időket. Egyedül a skandináv országok felé indulók döntenek az esetek többségében Tokaj helyett Villány mellett, egészen pontosan rozét vásárolnak legtöbben.

De nem csak borokat vesznek előszeretettel a Heinemann üzleteiben, hasonló népszerűségnek örvendenek olyan hungarikumok, mint a Pick szalámi, a Zwack Unicum, vagy a libamáj, a fűszerpaprika és magyar csokoládé gyártók különböző termékei is. A Nagy-Britanniába vagy éppen Oroszországba készülők elsősorban gyógynövény likőrt emelnek a kosarukba, míg a skandináv országokba, Németországba, sőt még Kínába is a hazai húsipar remekeiből választanak. Évente mintegy ezer sertés húsának feldolgozásából készülő mennyiségű szalámi fogy el a repülőtéri üzletekben, a magyar borkülönlegességekből pedig naponta átlagosan mintegy 850 palack kerül a kosarakba.”

(x) támogatott poszt

(Visited 1 848 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük