Paradicsomsaláta nektarinnal, mentával és grillezett halloumi sajttal

Amikor nyáron már türelmetlenül várja az ember az érett, legfinomabb szabadföldi paradicsomokat a piacon, akkor a termelők mindig türelemre intenek, és minden évben elmondják: kedves vevők, a paradicsom valódi szezonja július, augusztus, szeptember! Annál nagyobb az eufória, amikor tényleg megjelennek az első rekeszek. Néhány éve még csak irigykedve figyeltük a külföldi piacokon a rengeteg különböző színű és formájú változatot, ma már jó dolgunk van, hiszen a hazai termelők is bátran kísérleteznek. Amikor őshazájából Európába került a paradicsom, színe sokféle volt: fekete, zöld, sárga, cirmos. Ezek a nemesítés előtti fajták (a nemzetközi gasztronómiában “heirloom tomato” néven futnak) ízgazdagak, változatosak. Van, amelyik, édes, lédús, a másik savanykásabb, feszesebb húsú. Az első tökéletes paradicsomokat mindig minimálprogrammal ünneplem: kiváló olívaolajjal meglocsolva, kevés durvaszemű tengeri sóval meghintve. Később jönnek a standardek: bivalymozzarellával (vagy annak luxus testvérével, burrataval). Az első eufória után pedig a sült, töltött változatok, izgalmas, akár szezonális gyümölcsökkel párosított saláták.

Az alábbi nektarinos paradicsomsaláta az idei nyár dobogós helyezettje és kedvence lett. Ne ijedjetek meg a nektarin-paradicsom párostól, kiváló! Rengeteg mindent lehet ebben a fogásban variálni: ha nincs halloumi, lehet helyette mozzarella, burrata, vagy gomolya. Ha nincs kézné menta (vagy nem szeretitek), más zöldfűszer is mehet bele, nagyon jó bazsalikommal, kaporral, vagy korianderrel is. Néhány vékony karika jalapeno-t, vagy más chilit teszek bele, ez gondoskodik arról, hogy kicsit életre keltse az ízeket.

Paradicsomsaláta nektarinnal, mentával és grillezett halloumi sajttal
Hozzávalók (2 adag)

25 dkg színes koktélparadicsom
1 kicsi sárga cukkini, vékony szalagokra csíkozva
2 érett, de nem túl puha nektarin
1 zöldcitrom leve és reszelt héja
½ jalapeno paprika, kimagozva, vékonyra karikázva
2 evőkanál olívaolaj
½ csokor menta
25 dkg halloumi sajt

A paradicsomokat félbevágjuk, a cukkinit zöldséghámozó segítségével vékony szalagokra csíkozzuk, a nektarint félbevágjuk és vékony cikkekre szeleteljük. Egy keverőtálban hozzáadjuk egy zöldcitrom reszelt héját és levét, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és összeforgatjuk. Ekkor belekeverjük a mentaleveleket (nem is szükséges finomra aprítani) és egy nagy tálra halmozzuk. A halloumi sütéséhez teljesen felforrósítunk egy bordás grillserpenyőt, miajd amikor szinte füstöl, rálocsolunk pár csepp olívaolajat. Rátesszük a halloumi sajtszeleteket. Nem mozgatjuk. Kb. 3 perc múlva alánézhetünk, hogy szép színes grillcsíkok keletkeztek-e rajta többször. A salátára halmozzuk és azonnal tálaljuk.

(Visited 3 663 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

  1. Majdnem minden hétvégén ezt ettük a nyáron 🙂 Szereztem vérnarancsos olívaolajat, ami tovább bolondította 🙂

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük