Könyvajánló – Steiner Kristóf: Kristóf konyhája

 
Végül valahogy mégiscsak mindig kiderül, hogy azok a szakácskönyvek a legátütőbbek, amelyekben a legtöbb mondanivaló, munka és ezáltal hitelesség kerül. Erre nagyszerű bizonyíték Steiner Kristóf könyve. Igen, a Kristóf Konyhája egy vegán receptgyűjtemény. Kristóf azonban annyi energiával, szeretetettel személyességgel és gondolattal töltötte meg ezt a kötetet, hogy az egészen más dimenzióba emeli. Számomra a szezon legszerethetőbb és leghitelesebb szakácskönyve.

A vegánság nem mellesleg az elmúlt években a legnépszerűbb irányzat az egészséges étrendek között, és ha nem is fog/szeretne valaki a könyv hatására áttérni (ami egyáltalán nem is célja), számos kiváló receptet talál benne, a vega vadastól a nyers brownie-ig, a marokkói sütőtöktadzsintól a vegán csokoládémousse-ig. Kristóf kötetében ráadásul nem csak receptek vannak, hanem rengeteg más gondolat is, ami a vegánsággal kapcsolatban sokakban felmerülhet (vitaminforrások, spiritualitás, orvosi vélemények, vegán gyerekek étkezése, stb.) Az már csak igazán hab a tortán, hogy a kötetben egy csomó digitális plusz van, úgymint QR kódokon keresztül hozzáférhető bemutatóvideók, bevásárlólisták, alapanyagrendelés, stb. Másik kedvenceim a konkrét márkákat és “véletlenül vegán” termékeket (ananászkrémes Tibi csoki, Dunakavics, mogyorós Manner, marcipános Ritter Sport, stb.) felsoroló “szupertitkos, hiperhasznos” listák – leginkább azt szeretem bennük, hogy Kristóf nem finomkodta és nem álszenteskedte ezeket el, hanem simán beleírta, nekem ez is a hitelességét támasztja alá.
Arról is be kell számolnom, hogy Steiner Kristóf főzte nekem életem egyik legjobb vacsoráját. Tel Aviv-ban hívott meg magukhoz, arra számítottam, talán összedob egy kis salátát, meg némi hummuszt. A menü a következő volt (ezt vissza tudtam keresni a Facebook-on!): török lencseleves, mellé sós muffin, amiben lilahagymalekvár, alma és gesztenye bújt meg, spenótos krumplival és dióval töltött burekasz, házi hummusz, vegán sztroganoff ragu gombával, padlizsán- és sárgaborsócurry, paradicsomchutney, kókuszos rizs friss mentával, mandulás körtepite és narancstorta. A hiheteten választéknál már csak az volt a még nagyszerűbb, hogy minden fergetegesen jóízű volt. Úgy igazán, lenyűgözően finom. Kiderült, hogy Kristóf őrületesen jó, rutinos és rendkívül kreatív szakács.
Ezt a könyvet a beletett rengeteg munka, energia, mondanivaló, szeretet, és a legalább kétkötetnyi szuper recept teszik kiemelkedővé. A vegán étrend világszerte az egyik legnépszerűbb, mégis kevés olyan szakácskönyv akad, amely ennyire kedvet tud csinálni hozzá, és amely ilyen természetességgel, könnyedséggel, személyességgel, mégis profin mutatja be. Imádom Kristóf humorát, hippiségét, hitelességét, ragyogó tehetségét, életfilozófiáját, az ételekhez és táplálkozáshoz való harmonikus viszonyát – és hogy mindezt a kiváló írói kvalitásainak köszönhetően át is tudja nekünk adni a receptjein keresztül.
Ez a könyv a hazai szakácskönypiac egyik leginspirálóbb kötete, igazi alapdarab.
Mindenkinek szívből ajánlom, aki szeret egészségesen és változatosan főzni és enni, akár vegán, akár nem.

 

(Visited 1 277 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük